All right guys’n’dolls: This is Gutter Island 2!

All right guys’n’dolls: This is Gutter Island 2!
Nils Åkesson

Endelig! Klokken er to minutter over 9 fredag aften og The Defectors’ første rå toner knalder hen over den Vordingborgske del af Storstrømmen, op i de grå skyer og ud over de ca. 300 fremmødte elskere af den rå, sydende larm kaldet garage-rock.

Forberedelserne, der begyndte i det tidlige forår, er opfølgeren på den første Gutter Island, der fandt sted for præcis to år siden og blev til i et samarbejde mellem spillestederne Stars og Kulturfabrikken Nykøbing Falster, DR P3 Live og ROSA under ROSA-initiativet “Pick-Up festival”.

I år blev Gutter Island til i et nyt fællesskab bestående af Stars, Kulturfabrikken og et tredje spillested, Gimle samt i et radio-mæssigt samarbejde med DR P3 og Sveriges Radio P3. Gearbox Agency v. Anders Nielsen stod igen i år for bookning af bands:

Tyk stemning med On Trial.

– Der er ikke mange andre steder, hvor man kan opleve garage-rock i koncentreret form. Garage-rock og lignende genrer er oppe i tiden, og derfor er det rart at se mennesker samlet om én ting på en slags stor picnic for miljøet, siger en storsmilende Anderz “Gearbox” og fortsætter:

– På Gutter Island får du alle rock’ens musikalske rødder, men det er måske 1/3 af festivalen. Den store del – dét der udgør denne festival – er selve stemningen, og kan Gutter Island fortsætte, er jeg helt klart også med næste gang, siger bookeren.

Publikum på vej til fortscenen.

Til forskel fra første Gutter Island er scenerne rykket ud af Masnedø Fortet (forsvarsværk fra 1. Verdenskrig) og placeret i et telt med to scener, med en tredje scene ovenpå selve fæstningen. Til trods for de lidt farlige omgivelser på sidstnævnte scene, kom ingen til skade, og danskere, svenskere, nordmænd, finner, tyskere og hollændere kunne sammen nyde den helt rigtige stemning.

Den helt specielle fortscene.

– Vi var ellers på nippet til at aflyse Gutter Island, da kommunen meddelte, at der skulle være en udstilling i fortet i ”vores” week-end. Men det er endt med, at vi faktisk er ganske tilfredse med den nye løsning, siger en træt men meget glad Jakob Brixvold, leder af Stars og manden bag ideen med Gutter Island.

– Samarbejdet er også kørt rigtigt godt, og fra hele tiden at skulle finde på løsninger ved den første Gutter, så har vi denne gang været på omgangshøjde med festivalens mange problematikker, siger Brixvold. Han fortsætter:

Baby Woodrose løftede teltdugen.

– Det har været rigtigt, rigtigt fedt. Store dele af målsætningen har været af få den gode stemning frem og at få banket noget sammen i det hér miljø, og det er lykkedes over al forventning. Ikke kun hos publikum, men også for de involverede spillesteder, de frivillige på Gutter Island og hele vores kontaktnet.

– Det er jo ingen hemmelighed, at der skal postes penge og arbejde i, for at det skal løbe rundt – 250 betalende gæster gør det langt fra. Men det kommer lidt an på hvordan man laver regnskabet: for de samme penge kunne det enkelte spillested måske lave to-tre koncerter. I stedet har vi tilsammen kunnet arrangere Gutter Island, og når vi snakker samarbejde nu, så snakker vi helt klart også om en tredje Gutter Island, slutter han.

Vanvittige King Khan
& his Shrines

Og en tredje af slagsen burde næsten være obligatorisk. For der var masser af ”Gutter”-øjeblikke. Hér et udpluk:

The Defectors prøvede at ødelægge tidsplanen fra start, fordi folk var vilde med dem. Seattle-bandet Vue levede fuldstændig op til deres rygte som en sensation, The Jetsons trak folk til som fluer med akustisk rockabilly på dansk(!), og Gutter Queens præsenterede den ledeste/fedeste gang glam nord for Verona.

Desuden fik Baby Woodrose alle op at flyve, On Trial forlængede ekstasen, The Sinners løftede sig på højde med fordums glans, The Burnouts slap med nød og næppe for nøgne folk på scenen, og hele rendestenen sluttede sejlende af i selskab med King Khan & his Shrines i deres hellige mission om at redde r&b – altså den gode gamle slags. Hold k… hvor det lykkedes!

Fotos: Nils Åkesson