– Alle blev vist lidt forelskede i Lydmor i aften…

Club-aften på Días Nórdicos-turen fik argentinerne af huse på en ”dødssyg tirsdag”

Nej, tirsdag er absolut heller ikke en gå-i-byen-dag i Buenos Aires. Alligevel var der flot besøg på spillestedet Niceto i går aftes, hvor tre af navnene fra den igangværende Días Nórdicos-turné i Latinamerika spillede: svenske Hey Elbow, finske Hisser og som koncert-afslutning danske Lydmor.

At den voksende interesse for nordisk kultur og musik her i Argentina skulle være ene-årsagen til fremmødet, er måske lige i overkanten at konkludere: Med til historien hører også, at Niceto Club i Buenos Aires’ Palermo-kvarter er en klub respekteret for sit kvalitetsprogram, så når der sættes noget på plakaten, møder folk op. Selv når en onsdag truer i horisonten.

Men den lejlighed udnyttede de tre mest elektronisk orienterede acts på årets Días Nordicos-hold så:

DSC03318

Hey Elbow – tåget coolness fra Sverige.

Dels den svenske trio Hey Elbow som med deres kølige, majestætiske mix af rock, punk, fusion, svenske rødder og oversøiske toner virkelig lod samples og flygelhornets store, flotte klange svæve ud i hjørnerne af klubben. ”Imponerende, flot ” kunne man se på det duvende publikums reaktion til den musik, som ikke lefler, men opfordrer til at følge med i timen på vej mod nye udviklinger.

Dels finske Hisser, hvis massive udtryk virkelig var på hjemmebane her i den tætte klubramme – de tre finner på rad bag computerne er rimeligt kompromisløse, og her på Niceto kunne bassen virkelig ramme lytterne i mellemgulvet, som det også er meningen at gruppens technomix af melodi og maskinvold skal gøre.

Rødmosset og stresset Lydmor før…
Og så til Lydmor: Rødmosset i kinderne og med stresset lysende ud af øjnene inden koncerten, var Jenny Rossander ved at overtale sig selv til at præsentere en splinterny sang skrevet på hotelværelset i Buenos Aires:

– Det er nok flere år siden, jeg har haft sådan en fornemmelse af frihed, siger hun om arbejdet med sangen, og understregede samtidig at ”Lydmor altså ikke går rundt i en indespærret depression”. – Men det ér lang tid siden, jeg har følt den slags kunstnerisk inspiration, som i her i Buenos Aires…

lydmor2

Lydmor – en lille smule nervøs og beklemt før sangpremieren

Sangen kom cirka midtvejs i Lydmors sæt, mens hun bad publikum bære over med, hvis det hele gik galt. Uden titel endnu, men en medio-tempo sang med et roligt puls og kælent, lokkende omkvæd med et godt beat, som nok skal lokke nye fans til fanbasen. Det gjorde den hernede: et stort jubel-brøl var tilskuernes svar bagefter, glade for at høre dette resultat af at være i Buenos Aires… inden Lydmor var tilbage i mere smult farvand, og de rastløse fagter aftog til fordel for en sikker levering af kendte underfundige elektro-pop. Plus en lang tur ned på gulvet blandt publikum hen mod slutningen, som gav lidt knubs på knæene fra den høje scene. Men skidt-pyt…

Mens et superglad og tilfreds hold musikere gav high fives, gnubbede knoer og tog selfiestangen i brug til fællesbilleder i bandrummet på 1. salen, var rosen til aftenens musik stor nedenfor:

DSC02892

Alfredo Rosso – glade for de nordiske bands – også Moddi, som han så fredag…

Alfredo Rosso, veteran-musikjournalisten  – som bl.a. har dækket adskillige Glastonbury og Roskilde Festivaler – var hastet til den nordiske aften direkte fra et tv-transmitteret musik-award-show, hvor hans selv var jury-medlem:

– Jeg nåede lige at se to numre med Hey Elbow – de var meget sofistikerede, og meget spændende ud fra det jeg oplevede. Og med en original instrumentering. Hisser var mere aggressive og voldsomme, men jeg synes de var ret originale i deres blanding af musikalske farver. For mig var aftenens navn dog Lydmor. Hun var både melodisk uforudsigelig, god i sin kontakt med publikum og meget smittende. Meget let at blive forelsket i. Jeg tror alle her på spillestedet blev lidt forelskede i Lydmor i aften, sagde Alfredo Rossi, der egentlig kun havde planlagt at høre to-tre numre med danskeren før en lang arbejdsdag skulle have ende. Men han ville altså have det hele med – ligesom publikum.

DSC03362

Sebastian – blev lynhurtigt Heu Elbow-fan.

Sebastian, colombianer som selv studerer musik i Buenos Aires havde klart sine favoritter i svenske Hey Elbow: – Wow, det var godt. Meget originalt – meget anderledes. Den måde flygelhornspilleren (Ellen Petersson, red.) spillede på, fik mig til at tænke Miles Davis. Ham har hun helt sikkert hørt – det var den måde hun spillede tonerne på – den måde hun betonede dem. Men de var gode alle sammen – trommeslageren, wow, og sangeren… og gode arrangementer, sagde colombianeren, der ikke kendte til koncerten på forhånd, men var glad for opfordringen fra sin lærer om at gå med til koncerten – og som straks sikrede sig et af de vinyl-albums svenskerne solgte efter showet.

 

DSC03428

Gustavo alvarez Nunoz – hører the roots of ice i den nordiske muisk.

The roots of Ice
Gustavo Alvarez Nunez, dj og skribent for bl.a. Inrockubtibles argentinske udgave mente at aftenen og det pæne tilskuerfremmøde alene viste, at der er grobund for at præsentere og skabe yderligere interesse for nordisk musik i Argentina.

– Vi hører jo musik fra alle verdensdele, så det er ikke fordi musikken er så meget anderledes end andet vi hører. Men det er kvalitetsmusik og det er god musik – jeg kan spore indflydelse fra 90’erne og man kan fornemme ”the roots of ice” i musikken, og at der er fra Europa. Den slags musik er folk i Argentina glad for. Buenos Aires er en by, hvor folk ikke er bange for at opleve nye navne. Så på de rigtige spillesteder – som Niceto – er det en god kombination, sagde Nunez som syntes bedst om finske Hisser.

DSC03432

Cielo: vilm med Modi – og Mew!

Og så var 18-årige Cielo fra Buenos Aires også til stede – det var hendes tredje Días Nórdicos-koncert ud af tre mulige i Buenos Aires! Egentlig er hun mest fan af Moddi, hvis sange og budskaber hun er meget glad for og havde nydt både fredag og lørdag. Men hun ville også have denne aften med og her var hun glad for Lydmor.

– Jeg kan godt lide nordisk musik, sagde hun. – Jeg har kendt til Moddi siden 2011, hvor en chilensk veninde præsenterede mig for ham via Facebook. Men jeg kan også godt lide andre af jeres bands. Bl.a. A-Ha – og så er jeg kæmpefan af Mew. Dem må I meget gerne tage med næste år.

Días Nórdicos-karavanen er onsdag draget til Sao Paulo, hvor alle fem bands spiller torsdag i det store kulturcenter Sesc Pompei.

– – –
Días Nórdicos Latinamerica 2015 er støttet af Statens Kunstfond og Nordisk Kulturfond

logoer kopi