Amerikansk ambassadør for nordisk musik

Avi Roig er 28 år og bor i Olympia nær Seattle i staten Washington med én kone, to katte og tre hunde – og en ganske tidskrævende lidenskab. Han driver nemlig It’s a Trap! – en musikblog om nordisk musik – og hver dag krydser masser af nordboere virtuelt Atlanten for at finde ud af, hvad der foregår i deres egen musikalske andedam.

Han er ikke skandinav, ikke gift med én, taler ikke sproget og har kun været i Sverige en enkelt gang. Men når danske bands som The Alpine, Figurines, The First Miles, Kashmir, Blue Foundation og Tina Dickow bringer nyheder om nye udgivelser, pladekontrakter, tourdatoer og anmeldelser – eller uploader nye MP3’er, videoer og websites – ja, så ved Avi Roig det før de fleste danskere.

ROSA har talt med nordisk musiks amerikanske ambassadør, om hvad det er, der motiverer ham til dagligt at bruge timer på sprede budskabet om nordisk musik.
Det begyndte med metal
Historien om It’s a trap! starter tilbage i internettes ungdom i midt-halvfemserne, hvor Avi som ung metalfan, udnyttede de nye muligheder til at orientere sig om musik på den internationale metal-scene. Han blev snart fascineret af den berygtede Gøteborg-scene med navne som Entombed og At The Gates og fik herigennem øjnene op for andre farver på den skandinaviske musikpalet.

– Det udviklede sig ved, at jeg begyndte at nærstudere takkelister i cd’ernes booklet, slå navne op på nettet og tjekke hvem, der havde medvirket samt hvilke andre bands, de havde spillet i og sammen med.

– Fordi den skandinaviske scene er så lille, er det nemt at springe fra heavy metal til
punk, pop og andre genrer. Alle spiller med på hinandens plader, laver fælles sideprojekter og indspiller i de samme studier, fortæller Avi, der siden 90’erne har bevæget sig lidt væk fra metalscenen og i retning af den guitarbaserede rock og pop. Han forsøger dog at dække bredt – med undtagelse af den allermest kommercielle musik.

Nordisk tone og kvalitet
Det, der fascinerer Avi ved den nordiske musik, er den allestedsnærværende nordiske melankoli, der findes i selv popmusikken. Han fremhæver samtidig vores tradition for offentlig støtte til musik og musikundervisning som et af de træk, der bidrager til at fremme musikkens kvalitet.

Metal-interessen satte det hele i gang

Nød lærer…
Efterhånden som interessen for nordisk musik greb om sig, voksede også mængden af bogmærker på computeren og nyhedsbreve, der hver dag landede i hans indbakke, og han brugte mere og mere tid på at søge information om bands på nettet. Han konkluderede, at der måtte være andre med samme interesse ‘derude’, som kunne have glæde af hans research, når han nu alligevel lavede arbejdet. Han besluttede sig for at stifte It’s a trap! for at samle musiknyhederne på ét sted – og på engelsk! Manglen på engelsksproget information har samtidig tvunget Avi til at tilegne sig et svensk vokabularium, som efterhånden gør ham nogenlunde i stand til at navigere på de nordiske sites.

Markedet var der ganske rigtigt, og ud af det blå dukkede en masse mennesker fra hele verden med samme interesse op – især fra Skandinavien, Tyskland, England og USA. Dels er der en fast publikumsskare, der tjekker ind jævnligt og sender masser af gode tips til Avi, dels er der en del branchefolk, som holder sig opdaterede via sitet – for der findes faktisk end ikke på skandinavisk et enkelt site, der i samme grad beskæftiger sig specifikt med nordisk musik.

Website blev til label blev til butik blev til…
Med tiden har It’s a trap! udviklet sig til at være mere end en blog med daglige nyhedsopdateringer og fungerer i dag som kombineret nyhedsformidler, pladeselskab, cd-importør og pladebutik. Naturligvis håber han på sigt, at It’s a Trap kan blive økonomisk selvkørende, idet han foreløbig må passe et fuldtidsarbejde ved siden af. Et af Avis mål for It’s a trap! er at få licens på og udsende flere plader med nordiske bands på det nord-amerikanske marked. I øjeblikket barsler han med sin anden compilation i hans egen ”Reader’s Companion”-serie, der udelukkende indeholder nordisk musik. Den skulle være klar om  to uger og bliver tredje udsendelse fra It’s a Trap!s label, som startede i 2003. Han ser label og blog som to sider af samme sag. Blog’en er de daglige nyheder, og arbejdet her holder ham orienteret om, om hvad der sker og skal udgives. Samtidig er sitet gavnligt, når han skal promovere sine udgivelser.

En nørd?
På spørgsmålet om, hvordan amerikanerne ser på Avi’s lidt nicheprægede projekt, ler han og fortæller:
– Egentlig er det mest skandinaverne, der synes, det er en sær hobby for en amerikaner at have. Generelt er der stor opbakning fra amerikanerne, fordi det er et område, de ikke selv kender meget til. Det er en helt ny verden, de ikke vidste eksisterede, der åbner sig for dem.
SPOT-favoritter
Han har generelt været bedst orienteret om svensk musik og er først nu begyndt at interessere sig mere for den danske scene. Bl.a. skal han stifte bekendtskab med en lille del af den danske live-rock ved MXD-showcasen i Seattle 9. marts, hvor Figurines og Kira and The Kindred Spirits er på scenen. SPOT Festivalen kender han også til fra sit arbejde, men har aldrig selv været der. Da ROSA konfronterer ham med det foreløbige program, og beder ham kommentere, fremhæver han navne som Jenny Wilson, Powersolo, Campsite, epo-555 og F.U.K.T som sine favoritter. Avis’ anbefalinger er hermed givet videre.