Solveig (tv) og Nila danner fortrop i ormen med Nikolaj og August bagved.

Broer, orme og vejrmøller: Eleverne er selv med til at bestemme, hvordan dansen skal skæres i skolen

Med den nye skolereforms krav om øget bevægelse i løbet af skoledagen, kommer projektet Dansetid! nu med gratis film og inspiration til hvordan lærere i samarbejde med eleverne hurtigt kan stykke meningsfuld bevægelse sammen til god musik. Vi fulgte 4.D på Strandskolen i Risskov, da de indspillede Wafandes ”Finder min vej” – nu kan den ses på dansetid.dk med titlen “The Snake”, sammen med seks andre forslag.

Ezgi (t.v.) og Frida fører an i klasselokalet.

Der var orme, der var vejrmøller, der var broer – og der var en hel masse andre figurer. Skabt af ivrige, rytmiske børnekroppe foran snurrende kameraer og med Wafandes ”Finder min vej” som det glade musikalske fundament for alle bevægelserne.

Vi er på besøg hos 4.D på Strandskolen i Risskov på en almindelig juni-skoledag, som pludselig ikke er så almindelig alligevel, fordi projektet Dansetid! har ”lånt” klassen denne formiddag for at optage endnu en film i rækken af danseforslag, som ligger tilgængelig på Dansetid.dk til gratis inspiration. Filmene er rettet mod alle alderstrin i landets folkeskoler – og andre interesserede – som gerne vil have ideer til at få skabt bevægelse i løbet af skoledagen.

Hugo, August, Walter og Andreas maver sig forbi broer og klappende klassekammerater.Grundig forberedelse
Det er koreografen og danseren Ulla Krebs Bille, som står for arbejdet med denne Dansetid!-film, og hun har besøgt 4.D i to tre timers-forløb som forberedelse til selve optagelserne. Eleverne er nemlig selv med til at komme med alle mulige ideer til hvilken slags dans og bevægelse, der kan laves til Wafandes musik.

På den baggrund har UIla Krebs Bille så sorteret i mulighederne og sammensat bevægelsesmønstre, handling og udvikling til ”Finder min vej”. Og har efterfølgende trænet det sammen med eleverne. For nok har Dansetid! som formål at få landets skoleelever og deres matematik-, fysik-, dansk-, biologi-, osv-lærere til at forholde sig frit til hvordan de vil bruge filmene – bare de får bevæget sig og brugt kroppen – men skal det virke på film, er der brug for relativt megen struktur.

Ulla Krebs Bille instruerer Thomas, Tobias, Hugo, August og Nikolaj

Så ormene, broerne, vejrmøllerne,  springene over bordene, hoftevridene og alt det andet 4. D laver denne formiddag, passer nøje sammen.

Tropetemperatur
Første kapitel er i 4. D’s eget klasselokale, hvor en halv times optagelser af startsekvensen hurtigt får skabt fortættet tropetemperatur og -luftfugtighed i det lille klasselokale:

”…vi ta’r dem højere og højere”, lyder en strofe af Wafandes pop-reggae spillet over det opstillede anlæg, og alle elever rækker ivrigt hænderne op mod loftet som illustration. Kasketter og trøjer tages af og på igen og igen i takt med at scenerne gentages, for at der senere kan redigeres uden den slags hovsa-udviklinger for seerne, hvor en af eleverne eksempelvis pludselig mangler den cap, hun havde på i forrige klip.

Over bordene lettere end fnug: Julie har allerede passeret, William og Ezgi er i luften og Alexander er på vej.”Smil”, råber Ulla Krebs Bille og klasselæreren Inge Lise Hansen til dem: ”Smil” – så det også ser sjovt ud på filmen og ikke bare her i klasselokalet.

Hoftevridende orm
Men varmen dræner energien og intensiteten falder, og der må en lille pause til for ikke at suge al kraften ud af drengene og pigerne inden næste sekvens, som skal optages i en lang gang på skolen:

Her er der vejrmøller af pigerne, kraftspring af drengene, smidige spring over bordene af en håndfuld elever – og en herligt hoftevridende lang orm af elever, som hugger sig vej gennem gangen – og Wafandes vers. Alt sammen under inspirerende, tålmodig ledelse af Ulla Krebs Bille.

– Det er populært det her, når Inge Lise Hansen lige at sige undervejs, inden hun ivrigt råber og arbejder videre med at få eleverne til at leve sig rigtigt ind i musikken. Men det er heller ikke så svært: – For her må de godt stå på bordene – ellers er det forbudt…

Og så må man styå på bordene. Det er ellers forbudt: Nila, Tobias, Asta og Nikolaj nyder at få lov.

Og så det går tilbage til klasseværelset og de afsluttende optagelser, hvor en gruppe af eleverne kravler op på bordene efter at være blevet ”overrasket” og ”vækket” af deres rævesøvn af deres kammerater, og nu vrikker med til rytmen, mens de andre på-en-lang-række vugger ud af lokalet som punktum.

Kendte ikke Wafande før, men nu…

Det med bordene er der også flere af eleverne, der nævner, da vi taler med dem undervejs – bl.a. Solveig, som  synes ”at projektet har været sjovt og hyggeligt. Fordi vi har fået lavet noget helt andet sammen, og fordi det er sjovt at blive filmet. ” Wafandes musik kendte hun ikke på forhånd – men nu synes hun virkelig, at den er god.
Asta synes ”det har været virkelig sjovt. Det er som om vi lærer hinanden bedre at kende i klassen, og vi hygger os. Og så har det også været sjovt at foreslå ting, som kommer med i filmen”, sagde hun og var også rigtig glad for musikken, som hun i hvert fald kender nu.
”Det er altså ikke så tit jeg står og danser derhjemme…”
Og så var det også tydeligt, at projektet ikke kun var en pige-ting.  Alexander siger: ”Det er sjovt at danse – man prøver noget helt nyt. For det er altså ikke så tit, jeg står og danser derhjemme”, griner han lidt genert, og mener at sangen passede rigtigt godt til projektet.

Endelig synes Nila, at ”det er rigtigt sjovt at danse midt i skoletiden – det tror jeg de fleste i klassen synes”– og så kendte hun i øvrigt godt til Wafande i forvejen. Ham havde hun tjekket ud på nettet…

Snart efter er optagelserne overstået, og der er tilbage til den ”almindelige” undervisning  – efter tre timer med nysgerrige ”hvad-er-det-I-laver”-blikke fra de andre klasser på Strandskolen, mens 4.D for et par timer var centrum for snurrende kameraer, lysanlæg m.v.

Og nu mens Strandskolens 4.D er blevet til 5.D, er Wafande-filmen “The Snake” blevet klippet til og er klar til at inspirere alle interesserede. Se selv her.

– – –

Feedt at se sig selv på film - Carl, Thomas og Hugo kigger på rå-optagelser.OM DANSETID!:
Dansetid! har som formål at inddrage alle folkeskolens alderstrin, og derfor vil der også være film fra de allermindste klassetrin til de ældste. Altså samme klassetrin som landet over og i samspil med deres lærere kan få ideer til hvordan man hurtigt kan få brugt kroppen i skoletiden – hutrigt, sjovt og meningsfuldt. Med den nye skolereforms krav til øget og daglig bevægelse i folkeskolen, er et hurtigt og anderledes redskab altså allerede ved hånden og lige til at plukke – inkl. tips til at komme i gang.

Den er i kassen! 4.D - og Ulla Krebs Bille t.h. - har gjort deres. Nu skal filmen redigeres til

  • Det kræver ingen forudsætninger inden for dans at anvende materialet på Dansetid! Materialet på www.dansetid.dk er tænkt som lettilgængeligt og brugervenligt for alle, som har mod på mere bevægelse i hverdagen.
  • Alle film er skabt af børn i samarbejde med en koreograf.
  • Indtil nu er der produceret syv film på skoler rundt om i landet – med musik fra så forskellige musiknavne som The Eclectic Moniker, Kamilia Amélie, Go Go Berlin, Poul Krebs, Barbara Moleko, Tako Lako og altså Wafande. I alt 24 er planlagt i projektets første fase.
  • Det er gratis at anvende siden, og der lægges løbende nye materialer op!
  • Dansetid! er udviklet af Dansehallerne i tæt samarbejde med dansere, børn, pædagoger og lærere.
  • Det er ROSA – Dansk Rock Samråd, der står for udvælgelsen af musikken i samarbejde med Dansehallerne, og som med samarbejdet håber at få endnu flere børn og unge til at bruge ny dansk musik.
  • Dansetid! er støttet af Undervisningsministeriets tips- og lottomidler, samt Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse.Læs, se og hør mere på www.dansetid.dk