Camp med fokus på sangskrivning, samarbejde og tillid

Som noget nyt arrangerer ROSA, i forbindelse med Pop-Pilot, en 3-dages sangskriver-camp på Amager for 17-20-årige unge kvinder.

Af Louise Rasmussen

Amager Kulturpunkt, Musikforeningen Rusk og spillestedet Beta, lægger i denne uge lokaler til en 3-dags sangskriver-camp for 17-20-årige kvinder. Her får deltagerne lov til at prøve kræfter med sangskrivning med hjælp fra de tre dygtige instruktører Ida Kudo, Julia Fabrin og Rezwan Farmi. De tre har tilrettelagt et intensivt program, som skal stimulere og udfordre den kreative proces hos deltagerne.

Ida Kudo – forrest til højre – sammen med nogle af sangskriverne. (Foto: Marie Johansen)

Ved ankomsten til Amager Kulturpunkt bliver vi mødt af en gruppe unge talentfulde kvinder, god stemning og et højt aktivitetsniveau. Til trods for at deltagerne endnu ikke kender hinanden så godt, hygger de sig sammen, og man kan mærke, at der allerede er skabt potentielle venskaber, gensidig respekt og en tryg og tillidsfuld atmosfære. Tillid og samarbejde er lige præcis det, som der også er fokus på, på campen: At deltagerne har muligheden for at indgå i et tillidsfuldt læringsrum er nemlig vigtigt for kreativiteten, og ifølge Ida Kudo er det nemmere at vise sårbarhed gennem musikken, når man befinder sig i trygge rammer.

Stor kunst på et lille spillested
Pigerne gør flittigt brug af Rusk og Beta’s små og intime øvelokaler, og i pauserne hygges der med snacks og saftevand i et af Beta’s maleriske opholdsrum. Opholdsrummet lægger op til kreativitet med dets mange flotte og inspirerende vægmalerier og sangtekster på væggene. Kærligheden til musikken gennemsyrer stedet, og der er plads til stor kunst i på det lille spillested.

Amalie og Stine er sammen om at lave musik til et beat. (Foto: Louise Rasmussen).

Intensiv sangskrivning
I løbet af campen får pigerne én opgave pr. dag, som skal løses individuelt eller i grupper. Senere på dagen præsenterer de det, de har lavet for hinanden, fortæller om processen og giver hinanden feedback. Opgaverne har bl.a. lydt på at skrive ud fra noget visuelt og et allerede eksisterende beat. I løbet af de tre dage bliver deltagerne introduceret for diverse sangskrivningsredskaber, så de lærer forskellige måder at løse opgaverne på. De fordeles rundt i forskellige øvelokaler, hvor de hver især arbejder intensivt med sangskrivningsprocessen, og samtidig går instruktørerne rundt til de forskellige og støtter og hjælper hvor der er brug for det.

– Hvis en gruppe fx er gået i stå i skriveprocessen, prøver vi at sætte ord på, hvad det er der er svært i situationen, og så prøver vi at give dem nogle redskaber til at komme videre i processen. De her redskaber kan de også tage med hjem efter campen og bruge fremover. Jeg synes at pigerne er rigtig gode til at fordybe sig. De arbejder godt med opgaverne og får skrevet nogle spændende tekster, fortæller Ida Kudo, som selv til daglig producerer, skriver og synger sine egne sange.

Sangskrivningsterapi
Med pigernes gå-på-mod og entusiasme er det tydeligt at se og høre, at de virkelig brænder for musikken. I et af Rusk’s øvelokaler møder vi 17-årige Josephine fra Næstved, som sidder og skriver på en ny sang, der omhandler skudepisoden i København, som mandag aften kostede en 16-årig dreng livet. Josephine er tydeligvis berørt af episoden

Josephine – bruger musikken som terapi. (Foto: Louise Rasmussen).

– Jeg vidste egentlig ikke, at jeg gik og tænkte på episoden, men det gjorde jeg åbenbart, og så havde jeg bare brug for at komme ud med det. Sangskrivning er lidt som en slags terapi for mig – man kommer ud med sine tanker, så der er plads til nye.

Josephine forklarer endvidere hvorfor hun meldte sig til sangskriver campen:

– Jeg har altid haft lysten til musikken, men nogle gange kan det være en udfordring at formidle de tanker, man har inde i hovedet til en sang, der giver mening – det har jeg i hvert fald haft mange udfordringer med førhen. Her er instruktørerne rigtig gode til at give råd og hjælpe en videre. Vi lærer forskellige metoder, som jeg kan bruge, når jeg kommer hjem. Man lærer også en hel masse om sig selv, når man skriver musik med andre mennesker, fordi man skal blotte sig selv helt vildt meget, hvilket kan virke grænseoverskridende i starten.

Med en blanding af talent og målrettethed når pigerne rigtig langt på blot tre dage. Der arbejdes koncentreret i de forskellige øvelokaler, og med hjælp fra både instruktører og medhjælpere indgår de i et trygt læringsrum hvor kreativiteten kan flyde.