Dad Rocks! franske festivaleventyr

Efter knap 20 festivalkoncerter på den franske musikscene, har bandet Dad Rocks! fået hul igennem til det franske. Vi har interviewet sangeren, islandske Snævar Njáll Albertsson, der fortæller om den spændende rejse til og i den franske festivalbranche.

Tekst af: Malene Jessen. Fotos af: Dad Rocks!

s1

Snævar Njáll Albertsson

Dad Rocks! har med deres akustiske folk-pop spillet mere end 150 koncerter og invaderet 10 forskellige lande i både Europa og Amerika. De seneste år har bandet dog gjort sig særligt bemærket på det franske musikscene.

Sanger, bandleder og sangskriver, Snævar Albertsson er i skrivende stund på vej hjem fra Frankrig, hvor han den sidste uges tid har spillet en række vellykkede koncerter ved Les Rockomotives Festival i Vendome i den centrale del af landet. Det er bare den seneste udvikling i en fransk forbindelse, som er blevet stadig mere udbygget gennem de seneste år.

Her fortæller Snævar Albertsson om en god uge i det franske, skabt på grundlag af en masse hårdt arbejde og mange koncerter, som efterhånden har medført en større fanskare, et solidt netværk og ikke mindst en stabil grund under fødderne på den franske festivalscene.

Tilfældighedernes spil og selvfølgelig… det franske sprog

Det franske eventyr startede for et par år tilbage under SPOT Festival, hvor gruppens optræden blev spottet af to personer fra den franske musikbranche. Gruppen blev først kontaktet af et stort uafhængigt bookingbureau, og efter nogle mail-udvekslinger, blev der skrevet kontrakt.

Snævar lægger specielt vægt på fordelen ved at kunne sproget, når man vil ind på det franske marked: – Det kan være de mindste ting, der gør udslaget. Den måde det startede på for os, var en enkelt e-mail til en enkelt booker i Frankrig, som befandt sig på SPOT Festival. Ham skrev jeg så til på fransk, og min erfaring er, at de får et rigtig godt indtryk af en, hvis man kan deres sprog. Og så er de måske også lidt mere tilbøjelige til at vende tilbage på beskeder.

Den franske samarbejdslyst er bemærkelsesværdig

Den franske interesse har været en positiv og bemærkelsesværdig oplevelse for bandet.

– Der er en stor samarbejdslyst festivalerne imellem. I stedet for at være reserveret omkring sig selv, så er der en stor åbenhed og hjælpsomhed overfor hinanden, og det tror jeg også er på baggrund af den sammenslutning, franskmændene har lavet.

Sammenslutningen hedder De Concert, og er en forening af franske og internationale non-profit festivaler (Bl.a. SPOT Festival). Gennem foreningen hjælper festivalerne hinanden med at introducere musik og bands på kryds og tværs, bl.a. under den netop afviklede branchefestival, MaMA i Paris, som De Concert også er partner i. Dad Rocks! deltog også i den festival, hvilket har skabt flere nye netværk og samarbejdsmuligheder.

– Det gik super fint, og selvsamme aften fik vi faktisk lavet en aftale omkring næste års sommerfestival, Au Foin De La Rue, fortæller en meget glad og tilfreds Snævar.

head

Dad Rocks!

De åbner deres hjerter for musikere

Når man rejser i forskellige lande, og dermed forskellige kulturer, bider man som oftest mærke i landenes forskelligartede facetter. Dad Rocks! islandske leder Snævar, der til daglig er bosat i Danmark, har i særdeleshed bidt mærke i den store franske musikalske gæstfrihed.

– Man bliver taget rigtig godt imod på de forskellige spillesteder: Nu har jeg været her i fem-seks dage, og jeg startede turen med at hæve 50 € i en pengeautomat, og har ikke brugt én eneste euro endnu. For man bliver virkelig beværtet. Man bliver taget med på restauranter, hvor der er mad og vin, og alt hvad du ellers har lyst til. De åbner virkelig deres hjerter og deres køkkener og deres alting for musikerne, så man føler sig rigtig godt taget imod hernede. Jeg kommer til at savne flere af de mennesker, for man opbygger hurtigt en relation til folk , når de er så åbne.

Gennemslagskraft på Frankrigs festivalscener

s2

Snævar Njáll Albertsson

DadRocks! havde spillet fire småkoncerter i det franske inden deres første festival performance på den store prestigefyldte publikums- og branchefestival Les Transmusicales De Rennes i 2014. Og herefter tog det for alvor ”fransk fart” for bandet, bl.a. sagde de ja tak til at give ni koncerter på den rullende Festival Génériq. De koncerter gav så yderligere interesse, og betød at Dad Rocks! blev valgt ud som SPOT Festivals danske kandidat i De Concert-samarbejdet. I alt er det blevet til 13 franske festivalkoncerter efter Transmusicales, og næste sommer har bandet så festivalen Au Foin De La Rue i vente.

Efter at have spillet på Les Rockomotives skal Dad Rocks! nu til at forberede sig til Island Airwaves. SPOT Festival, belgiske Les Nuits Botanique og den islandske branchefestival har nemlig indgået et omkring udveksling af orkestre, og den danske og belgiske festival blev besøgt i maj.

Dad Rocks! om 5 år

Selvom bandet egentlig er meget tilfreds med den måde tingene forløber på lige nu, har man vel altid lov til at drømme lidt om hvad fremtiden kan bringe? Her håber bandet at kunne slå rødder på det tyske marked og få udgivet et par plader dernede.

– Forhåbentlig har vi et album eller to ude på det tidspunkt, som klarer sig godt i Frankrig og som bliver spillet i radioen. Vi kunne godt tænke os at få mere gang i karrieren i Tyskland – også fordi det jo efterhånden er det største musikmarked i hele Europa. Vi har også spillet der en del gange, men vi har ikke helt fået den samme opbakning som i Frankrig, og det er lidt svært at sige hvorfor. Det kan også være tilfældigheder. Men det er helt klart målet at forsøge at starte et eller andet op der.

dad

Dad Rocks!