Dansk musik i blenderen

Dansk musik i blenderen
Erik Barkman Petersen (Rushy Rashid-foto: Morten H. Nielsen)

Den 28. oktober fejres dansk musik med en landsdækkende ”Spil Dansk”-dag. Men hvad er dansk musik egentlig for en størrelse? Og hvordan tager den sig ud set udefra – hvis ikke lige man selv er dansker? Hvad er spændende, hvad er banalt, og hvad giver slet ikke nogen mening – overhovedet?

ROSA – Dansk Rock Samråd har sat tre personligheder med udenlandsk baggrund og markante meninger stævne på Kupé ved Europaplads, Århus. Den chilensk-fødte billedkunstner Marco Evaristti – især kendt for et debatskabende værk med blendere og guldfisk – den svenske komponist og forfatter Oscar Danielsson og Rushy Rashid, journalist, konsulent og forfatter med pakistansk/muslimsk baggrund.

Hver især vil deltagerne tale om deres forhold til og opfattelse af dansk musik – observationer, associationer, aversioner – med udgangspunkt i fire selvvalgte danske sange. Moderator bliver forfatter, forsker og musiker Henrik Marstal. Som afslutning på aftenen vil en af de mest anmelderroste danske sangere og sangskrivere lige nu, Mikael Simpson, give en solo-koncert.

Samlet set bliver arrangementet en unik mulighed for at få kastet et nyt lys på dansk musik – og dermed i bredere forstand også den ‘danskhed’, der debatteres så ivrigt i disse år.

Oscar Danielson
Svensk musiker og forfatter, kendt for sin lyriske tone og minimalistiske jazz-pop. I underfundigt humoristiske sange og bøger har han gang på gang stillet skarpt på vores svenske broderfolk og deres særheder. Men Danielson har også ofte lagt vejen forbi Danmark, og han har sine egne holdninger til landets musik-kultur. Om der så er tale broderlig kærlighed eller arvefjende-aversioner, vil aftenen vise …

Rushy Rashid
I sommeren 1998 blev Rushy Rashid den første studievært i dansk tv med indvandrerbaggrund. Rashid har ingen uddannelse, men har alligevel ernæret sig som både journalist, konsulent og forfatter af bøgerne ”Et Løft Af Sløret” og ”Bag Sløret”. Her fortæller hun om sit liv mellem to kulturer – den danske og den pakistanske – og ægteskabet med den pæredanske DR TV-sportsmedarbejder Jens Harder Højbjerg.

Marco Evaristti
Produktiv billedkunstner, der for alvor gjorde sin entré i den brede danske bevidsthed i 2000, da han udstillede en række blendere med guldfisk på Trapholt Kunstmuseum. Men Evaristti har udstillet flittigt siden starthalvfemserne og i store dele af verden – lige fra Tønder til Chile, hvor han blev født i 1963. Med sit talent for at provokere og stille spørgsmål er Evaristti uden tvivl mand for at give den danske sang en tur i blenderen.

Henrik Marstal
Henrik Marstal er musiker, magister i musikvidenskab og forfatter. Han har spillet med Ibens og Marie Frank foruden en række andre navne. Som forfatter har han siden 2001 udgivet tre bøger om musik: ”Filtreringer”, ”Alt Hvad Musikken Kan” og ”Hitskabelonen – imod popmusikkens ensretning”, der er skrevet i samarbejde med Morten Jaeger. Marstal kommenterer desuden musikalske emner og begivenheder i både dagblade, radio og tv.

Mikael Simpson
Med en fortid i indie-rockgruppen Luksus – sammen med Lise Westzynthius – og to anmelderroste solo-album bag sig står Mikael Simpson som en af dansk musiks markante profiler. Hans sangtekster er minimalistiske og finurlige, og hans musikalske udtryk en fængslende blanding af elektronisk og håndspillet pop/rock. Som rosinen i pølseenden vil Simpson lade musikken tale og afslutte arrangementet med et intenst halvtimes-sæt.

Spil Dansk Dagen er et KODA-initiativ, der har til formål at sætte fokus på dansk musik og danske musikere. Aftenens arrangement er opstået i et samarbejde mellem ROSA – Dansk Rock Samråd, KODA/Spil Dansk Dagen og Kupé.

– – –

”Dansk musik i blenderen”

Torsdag 28. oktober kl. 19.30-21.30
Kupé
Europaplads
8000 Århus C.

Entré: kr. 50
(Billet giver desuden kr. 20 i rabat til koncert med Karen på Train samme aften kl. 21.30)