Días Nórdicos: Ny festival med fokus på nordisk kultur i Madrid – det hele startede med SPOT

 

Onsdag 15. september starter en helt ny festival i Madrid. Dias Nordicos fokuserer – som navnet antyder – på nordisk kultur og præsenterer ved arrangementer i september og oktober film, design, udstillinger, debatter m.v. – og musik. Det første kapitel er to koncertdage støttet og sat op ved hjælp af ROSA med finske Kaspar, svenske Jonathan Johansson, norske Muddi og Murder fra Danmark. Og alene de to arrangementer er så populære, at man allerede to uger før take off måtte ty til ventelister på spillestedet  Galileo Galilei, der ellers har en kapacitet på 500…

Días Nórdicos festivalen er endnu en kulmination på et givtigt samarbejde mellem festivalens arrangører, kvartalsmagasinet Zona de Obras og ROSA: Magasinet takkede i 2005 ja til en invitation om at besøge SPOT Festivalen i Århus, og siden har de spanske ildsjæle barslet med flere initiativer, der har knyttet båndene mellem det spanske og det danske:

  • I 2008 lavede magasinet – som tidligere ellers fokuserede på den spansksprogede verden – et 86 siders specialfokus på dansk kultur, musik, arkitektur, design, mode, film m.v.
  • Siden har hver udgave af kvartalsmagasinet haft en til to siders aktuelle indslag om Danmark på den kulturelle front (ROSA har hele tiden stået for de musikalske input) – et arbejde, der fortsætter løbende.
  • Og for to år siden formedes så ideen om Días Nórdicos. Det resulterer nu dels i kapitel 1 af ovennævnte festival. Men som optakt tillige endnu et massivt fokus på Danmark og det øvrige Norden i selve Zona de Obras-magasinet. Dels i et otte-siders fokus med artikler om hvert af de nordiske lande – dels med en ti siders gennemgang af de 100 bedste nordiske albums set over de seneste 50 år. Med kompetent journalistisk bistand fra hvert af de fem nordiske lande – fra Danmark DR’s Jan Sneum – og med ROSA som tovholder.

Murder – det danske indslag ved starten på
Días Nórdicos.

– Vores forbindelse til de nordiske lande startede for længe siden, da vi blev inviteret til SPOT Festivalen – og ROSA har støttet vores ideer fra start. Vi er meget interesseret i musik og kultur, og fik ideen om at gå videre – først med special-fokuset i vores magasin på Danmark, som igen blev anledningen til at rette opmærksomheden mod det nordiske område. Vi har nu en permanent sektion i bladet om aktiviteterne i hvert af de nordiske lande – og det er baggrunden for Días Nórdicos, fortæller magasinets redaktør Rubén Scaramuzzino og designer/grafiker Daniela Rossi.

– Ideen om at bygge en bro for kulturel udveksling virker bare så oplagt nu, og målsætningen er at gøre Días Nórdicos til en platform som hvert år kan præsentere den bedste nordiske kultur. Vi har arbejdet hårdt på ideen gennem snart tre år nu – og takker vores nordiske venner i ROSA for opbakningen, fortsætter magasinets ledelse.

ROSAs leder Gunnar Madsen siger: – Vi glæder os rigtigt meget over, at der allerede er så stor interesse for festivalens musikalske program – især fordi det er navne, som ikke er så kendte i Spanien, uanset den kvalitet vi ved de står for.

– Og så er det i det hele taget en glæde at kunne følge op på det gedigne og kreative arbejde Zona de Obras har stået for, når det gælder den danske og nordiske scene gennem de seneste mange år, siger Gunnar Madsen.

Han ser iøvrigt Días Nórdicos og samarbejdet med Zona De Obras som en helt naturlig del af ROSAs fortsatte sats på udvikling og vidensdeling via samarbejde med andre landes operatører. Det gælder bl.a. den årlige Nordklang Festivalen i Schweiz, og det igangværende fremstød på den tyske Popkomm-messe, hvor SPOT Festivalen er tilrettelægger og afvikler af det færøske Atlantic Soundscapes-initiativ.