Lydmor til fødselsdagsfest i Madrid med bl.a. Thomas Dybdahl og Dísa

Fem år: Spansk festival med fokus på nordisk kultur åbner lørdag aften med program skabt i samarbejde med ROSA.

Midt i en eskalerende spansk krise søsatte folkene bag det spanske kulturtidsskrift Zona de Obras i 2010 festivalen Días Nórdicos – en festival med skarpt fokus på nordisk kunst og kultur. Og selv om eksistensen nogle gange har været på trods i et Spanien præget af massiv økonomisk nedtur og arbejdsløshed, kan den spanske festival i år fejre fem års fødselsdag med et afvekslende program, der har indslag de næste to måneder frem.

Helt fra start var ROSA – Dansk Rock Samråd med til at sammensætte og udvikle festivalens musikalske profil, og det er også tilfældet lørdag 5. september, hvor 2014-udgaven åbner med Lydmor (valgt af den spanske festival oven på SPOT), norske Thomas Dybdahl i soloudgave, islandske Dísa (udpeget oven på SPOT sidste år), de tre svenske piger i Old og den finske kvartet Black Twig. Rammen er Madrid-spillestedet Sala Cats med plads til 900 tilskuere.

Går det som de foregående år, vil salen være proppet med tilskuere. Over 2000 har allerede søgt om at få adgang til lørdagens koncert, og på blot et døgn har 700 downloadet det promo-album med numre af de fem kunstnere, som Días Nórdicos har offentliggjort på deres website.

For selv om alle fem navne er forholdsvis ukendte i det spanske, er interessen for nordisk musik, design, mode etc. nemlig stor, og mens publikum er særdeles medlevende (det kan bl.a. Rangleklods i den grad skrive under på efter sidste års festival), viser medierne også deres interesse: Spaniens to største dagblade El Pais og El Mundo vil være til stede, det samme med den landsdækkende Radio 3 – plus ganske andre mange interesserede (se links med foromtaler af koncerten forneden).

Nordiske værdier
– Vi ønsker at fokusere på Norden, fordi I hele tiden fremelsker nye kunstnere og udtryk inden for kunst og kultur – og andre skabende retninger. Det synes vi er rigtigt interessant, siger festivalleder Ruben Scaramuzzino om Días Nórdicos’ fortsatte fokus på de nordiske lande:

– Vi tror – og det er især vigtigt – at denne udvikling skyldes, at I har skabt jeres respektive samfund på en måde, hvor der lægges speciel vægt på uddannelse og på kultur. På den måde har de nordiske lande har formået at skabe værdier, som burde være målsætningen for resten af verden.

ROSAs leder Gunnar Madsen siger om samarbejdet:
– Vi er meget imponerede over den stamina Días Nórdicos har udvist i en vanskelig tid. Vores samarbejde bygger på indbyrdes tillid og en fælles målsætning. I ROSA mener vi, at den nyere danske og nordiske musikscene har rigtig megen kvalitet at byde på – hvilket gennem mange år er blevet tydeligt demonstreret via SPOT Festivalen. De spansktalende lande halter måske efter, når det gælder kulturens infrastrukturer – men tag ikke fejl – deres unge publikum er fremme i skoene og vil meget mere!

Prorammet iøvrigt…
Ud over åbningsaftenen har 2014-udgaven af Días Nórdicos blandt andet fokus på de fire unge danske forfattere Asta Olivia Nordenhof, Josefine Klougart, Olga Ravn og Christina Hagen, bogpræsentation af Erik Valeur, nyt norsk grafisk design med Grand People, showcase-aften med islandske Möller Records, bogpræsentation og konference om grønlandsfarerne Knud Rasmussen og Peter Freuchen set med en moderne eventyrers, Francesc Bailón øjne – mens finsk kortfilm og norsk teaterforestilling er blandet de ting der arbejdes på at få præsenteret yderligere inden festivalen lukker ned for i år ved udgangen af oktober. (Læs mere her).

Udpluk af Días Nordicos-foromtalerne:

RADIO 3 (landsdækkende radio):
http://radio3.rtve.es/noticias/2014/08/vuelve-d%C3%ADas-n%C3%B3rdicos.html

http://www.rtve.es/alacarta/audios/hoy-empieza-todo-con-marta-echeverria/nordicos-het-ii-2908-2014-08-29t11-37-23463/2732204
(Interview om festivalen med Días Nórdicos-leder Rubén Scaramuzzino)

DEEZER (musikblog):
http://blog.deezer.com/es/dias-nordicos-un-festival-atipico/?utm_source=facebook&utm_medium=post
&utm_term=diasn_bl&utm_content=blog&utm_campaign=es_290814_web_pla_diasn_bl
&ref=es_290814_web_pla_diasn_bl

NEO 2 (kultur- og trend-site):
http://www.neo2.es/blog/2014/08/vuelven-los-dias-nordicos/

MUSICOLOGAS (musikblog):
http://musicologas.blogspot.com.es/2014/08/festival-dias-nordics.html

FANTASTIC PLASTIC MAG (online livsstil- og musikmagasin):
http://www.fantasticplasticmag.com/concierto-de-inauguracion-de-dias-nordicos-2014/
(interview med Lydmor også på vej)

HEMISFERIO BOREAL (blog med fokus på nordisk music):
http://hemisferioboreal.com/2014/08/24/pop-de-lujo-para-inaugurar-el-quinto-festival-dias-nordicos/