Rangklods - udbyggede 'den spanske forbindelse' i Madrid.

Spansk publikum: Derfor er vi vilde med nordisk kultur

Nordisk er tilsyneladende det nye sort – i Spanien. Selv om kun ganske få kender norske Marie Due og danske Rangleklods på de madrilenske breddegrader, var der endnu en gang proppet med gæster såvel som betalende tilskuere til Días Nórdicos-arrangementet på imposante La Casa Encendida i den spanske hovedstad.

Altså en fortsættelse af interessen oplevet fredag, hvor Due og Rangleklods samlede hundrevis af tilskuere i Valencia, mens finske The New Tigers og svenske Caviare Days gjorde akkurat det samme i Madrid. Og helt i tråd med den udsolgte status de foregående tre års musikalske indslag under Días Nordicos har opnået.

Maria Due - overvandt de snakkeglade spaniere. Og bad en flok siddende tilskuere rejse sig op og deltage i festen. (Foto: Mauricio Freyre)
Spanske bands oplever ikke samme interesse

Som Sebastian Vera fortalte – en af Días Nórdicos-hjælperne og selv manager –  er selv etablerede spanske grupper med flere pladeudgivelser og over 60 koncerter i såvel Spanien som Sydamerika inden for det sidste år, slet ikke genstand for samme interesse: – De er ganske kendte og respekterede, men kan alligevel højest samle et par hundrede, hvis de spillede i Madrid. Og her trækker ukendt nordisk musik mange, mange flere – aften efter aften. År efter år…

Så mens Maria Due akkurat som i Valencia startede ganske tyst og langsomt åd sig ind på de snakkeglade spanske tilskueres koncentration med sit stadig mere intense sangforløb – støttet af bl.a. veteran-guitaristen og produceren Hans Peter Gundersen –  talte vi med et par af gæsterne om interessen for det nordiske.

Laura Lopez - mener spanierne er bevidste om den nordiske kvalitet.– Folk ved det er kvalitet
Laura Lopez, promoter, cultural manager: – Der er en stor nysgerrighed omkring den nordiske kultur her i Spanien. Ikke bare musik, men også kunst og design. Det virker som om, I er ti år foran os på mange områder – kulturelt, socialt m.v. Og også inden for musikkens område

– Og så er Días Nórdicos blevet et trademark – for gode nordiske film, design, kunst osv. Folk véd, at det er kvalitet, der bliver præsenteret, og derfor dukker de også trygt op til koncerterne, selv om de ikke kender musikken. Vi ved i forvejen hvem Sigur Rós, The Hives, Björk, José Gonzales osv er – her får du præsenteret nye spændende ting. Og desuden virker det godt, at det er alle nordiske lande, der præsenteres, så man kan opleve forskellene – og sammenligne, sagde Laura Lopez.

Og efter P6 Beats Carsten Holm på forunderligske rolige spansk-engelske vis havde meldt Marie Due af og introduceret Rangleklods’ mørke, tyngdeprægede elektroniske musik og sang for de opmærksomme spaniere, fortalte Luis Cazquero, trommeslager i bandet Fira Fem videre om spaniernes nordiske fascination:

 

 

Luis Cazquero - tiltrukket af den nordiske kultur.– Kontrasterne tiltrækker
– Jeg tror en stor del af vores fascination skyldes kontrasten i vores kulturer. For vi er forskellige: Lige fra madlavning over den civiliserede og respektfulde måde I samtaler på (ind i mellem, red.) – eller det at I altid kommer til tiden/vi kommer altid for sent, eller jeres klima….

– Jeg siger ikke at alt er galt her: forhåbentlig lærer vi af hinanden og hinandens forskelle –  men jeres kunst, mode, film (specielt de svenske), arkitektur (I bygger træhuse som holder i århundreder – det kunne vi aldrig drømme om – vi laver KUN stenhuse), alt det er specielt i forhold til os. Og så musikken: The Knife, José Gonzales osv. osv.- det lyder slet ikke som noget, vi har her.

– Jeg har egentlig ikke lyst til at være politisk, men jeg tænker tit på, om en af grundene er, at vi kun har været ”frie” efter Franco i 35 år, mens I har været det i århundreder og har kunnet udvikle jeres kultur i al den tid. 35 år er ikke eget i den sammenhæng, og jeg tror, det er en af årsagerne, sagde Luis Cazquero.

Imens gentog Rangleklods bedriften fra fredagens koncert i Valencia, og fik de fremmødte spaniere til at reagere højlydt og helt impulsivt på musikken og hele salen til at koge op til klimaks.

Rangleklods - tætpakket sal og masser af spansk medleven undervejs.Rangleklods: En ny spansk-dansk forbindelse
– Vi må sige, at det spanske publikum virkelig har været en speciel oplevelse, var Esben Nørskov Andersen og Pernille Smith-Sivertsen helt enige om bagefter: – Det her publikum er så nærværende, og de kommer med så mange pludselige udbrud midt i numrene, som vi ikke har oplevet andre steder. Måske minder vi dem lidt om det drama og de store følelser, man opleveler i flamenco, hvor man også oplever disse spontane reaktioner undervejs. I hvert fald har det virkelig overrasket os, så vi skal helt sikkert til Spanien igen…

Susana Rincon - jeg har oplevet meget elektronisk musik, men Rangleklods var noget specielt...Og ude blandt publikum var reaktionen lige så positiv. Førnævnte Laura Lopez udtrykte kort og godt sin oplevelse af Rangleklods som ”amazing”, mens sangeren Susana Rincon udbrød: – Jeg har været til mange techno-fester og arrangementer – også i store events i udlandet som Machina Fest i Tyskland. Men det her var helt nyt for mig: Deres måde at kommunikere på – deres brug af stemmerne – specielt hans (Esben Nørskov Andersen, red.). Han virkede som Nick Cave på mig, bare inden for den elektroniske verden…

Med den gensidige glæde tyder det på, at der er etableret en ny spansk-dansk forbindelse….