Dickows danske hemmelighed

Dickows danske hemmelighed
Henrik Friis – Foto: udlånt fra Tina Dickows hjemmeside

Tina Dickow har udsendt sin anden cd – indspillet på et par ”overskuds-dage” i starten af juni i sangerens ellers superstramme kalender. Pladen udkommer kun på det danske marked, og de akustiske sange er blot tænkt som ”skitser” – skitser til noget meget større, der gerne skulle ramme alverdens pladehylder næste år. Både i eget navn og som sangskriver og turnémusiker for den engelske succes-duo Zero 7.

– – –

Flere af de store multinationale pladeselskaber har Tina Dickow på ønskesedlen.

Det er ikke kun hendes sangskrivning for den australske pop-stjerne Holly Valance (hvis cd har rundet 100.000 eks. alene i England), og hendes samarbejde med og sangskrivning for den storsælgende succes-duo Zero 7 (hvis kommende single Tina har skrevet), der gør indtryk. Interessen går i høj grad også på Tinas egen musik, som selskaberne konstant gøres opmærksom på – bl.a. via den fortsatte række af showcases, som Tina Dickow med korte mellemrum stiller op til i London.

Alt arbejdet på at ”afsætte” hende som solist internationalt går i det hele taget forrygende godt og tegner meget lovende. Men alligevel har sangeren/guitaristen/sangskriveren gennemtrumfet udgivelsen af cd’en ”Notes”, trods rynker i panden hos både den engelske manager Jonathan Morley og Dickows publishing-firma.

Indspilningerne foregik på
to dage i Feedback-studiet.

– Ideen til pladen kom som en pludselig indskydelse – under en flyvetur på vej tilbage til Århus fra London. Men da jeg først havde fået den, var jeg ikke til at få fra den igen. Det virkede som det eneste rigtige: Jeg havde pladeselskabet, jeg havde sangene – og jeg havde behovet for at tage skeen i egen hånd. Jeg kunne nemlig se, at der ville gå omkring et år inden jeg ville kunne få et ”rigtigt” album ud, og samtidig var det en række sange, jeg gerne ville have ”dokumenteret”, forklarer Tina Dickow om numrene, der er skrevet det seneste års tid i London, og som afspejler livet i den ”ensomme by” samt de følelser kampen for de personlige og professionelle mål giver.

– Min manager mener, det er farligt at bruge så mange kræfter på noget som ikke er ”super-relevant” for min karriere. Men de her sange er kun udsendt i skitseform, og selv om nogle af numrene kommer til at gå igen senere, placerer udgaverne på ”Notes” sig stilmæssigt langt væk fra det, man kommer til at høre på kommende udspil. Jeg skulle have de her sange ud, og så synes jeg i øvrigt heller ikke det gør noget, at man kan følge en sangskrivers materiale over forskellige mellemled. Samtidig er det aftalen at pladen KUN udsendes her i Danmark (og indtil videre kun via Tina Dickows egen hjemmeside), forklarer Tina om ”kompromiset”.

Dennis Ahlgren – Dickows faste guitarist.

Indspillet på to dage
De 12 numre på ”Notes” blev indspillet på to juni-dage i Feedback-studierne – i forbindelse med en kort Danmarks-ophold, hvor Tina Dickow gav en række duo-optrædener med Steffen Brandt kulminerende på SPOT 09-festivalen. Dennis Ahlgren (guitar) og Martin Sommer (keyboards) fra Dickows gruppe Sheriff drog med i studiet – samt Karoline Kier (kor).

Ofte var ”første skud” fra Tinas stemme og guitar nok og dannede grundlaget, som de fire arbejdede videre på for at finde den rigtige stemningsmæssige iklædning.

– Den enkle og akustiske fornemmelse er helt bevidst, og selv synes jeg pladen viser, hvor meget min sangskrivning har flyttet sig i forhold til ”Fuel” (debut-cd’en, red.). Det amerikanske præg er nedtonet – det her er meget mere engelsk i stemningen, siger Tina Dickow.

Det er ikke den eneste forandring man kommer til at høre fra Dickows side. Efter al sandsynlighed bliver det et Dickow-nummer, der bliver første single fra Zero 7, når electronica-house-lounge-jazzhop-duo’en (så har vi vist fået de fleste elementer med) skal følge op på den million-sælgende succes i begyndelsen af det nye år. Singlen udsendes til januar, albummet – med endnu et Dickow-nummer på – udsendes til februar, og fra marts til og med sommerens festivaler skal Tina Dickow på verdensturné med de to.

Martin Sommer – med i studiet,
og med Tina til Showcase i
London 22. september.

Joni Mitchell meets Zero 7
– Singlen er et nummer som lyder som ”Joni Mitchell meets Zero 7”. Jeg har fokuseret meget på, at det var en opgave, der skulle løses – samtidig med at både de og jeg, kunne stå inde for det, siger Tina Dickow.
Samtidig med de planer arbejder Tina Dickow sammen med to producere i det engelske netop nu – ”den ene laver vidunderlige popsange med masser af dybde og energi”. Den anden – Dave McCracken (tidl. producer for Depeche Mode og Stone Roses’ Ian Brown) hører mere til vibe-skolen:

– Og for mig handler det meget om at danne bro mellem de to ting, siger Tina Dickow og fortæller, at hvor hun tidligere har fremstået superalvorlig og -seriøs, har hun nu ”løsnet meget op for hvilke musikalske udsagn” hun udsender. Jeg kan virkelig mærke, at jeg har en popplade i maven nu”.

Det er meningen, at Tina Dickow skal udsende et mini-album lige efter jul med eget materiale – op til Zero 7-turen. Selvfølgelig håber hun Zero 7-samarbejdet vil være med til at cementere hendes navn internationalt, men et selvstændigt mini-album udsendt forinden, vil være vidnesbyrd om, at den danske sanger ikke bare eksisterer i kølvandet på den engelske duo, men har en selvstændig karriere og profil kørende – som hun kan tage op igen efter Zero 7-turnéen.

– – –

Lørdag 13. september er Tina Dickow på TV-2’s musikalske gæsteliste i anledning af gruppens koncert ved Aarhus Universitets jubilæum, søndag 14. september gæsteoptræder hun med Love Julie (som har udsendt cd på Dickows pladeselskab) inden superliga-opgøret på Aarhus Stadion, inden det går tilbage til London, hvor hun giver endnu en showcase på Cobden Club 22. september med Martin Sommer ved sin side.

Musikken fra ”Notes” – og lidt ”Fuel”-nostalgi – præsenteres herhjemme ved tre intim-koncerter: 12. oktober på VoxHall i Århus, Copenhagen Jazzhouse i København 13. oktober og endelig Det Bruunske Pakhus i Fredericia 14. oktober.