Dictes klassiske eksperiment gik rent ind på hendes gamle hjemmebane

Dictes klassiske eksperiment gik rent ind på hendes gamle hjemmebane
Tekst: Hans Henrik Albek, Foto: Michael Callesen

Stående ovationer og taktfast klappen hyldede Dictes samspil med de klassiske musikere i Ensemble MidtVest på biblioteket i hendes gamle hjemby Viborg, da årets anden TRAX-koncert fandt sted søndag aften.

Det åbne rum under glaspyramide-taget på Viborg Centralbibliotek bliver kun brugt til koncerter et par gange om året – ved særlige lejligheder som denne:
– Det var her, jeg startede min musikkarriere – lige derinde i musikbiblioteket, pegede Dicte mod en biblioteksafdeling bag publikum i begyndelsen af koncerten.
Og det er netop idéen med DR og ROSAs samarbejdsprojekt ”TRAX – Coming Home”: At bringe fremtrædende danske sangere og sangskrivere tilbage til udgangspunktet – til et gerne utraditionelt spillested, der har haft særlig betydning i fødebyen, eller hvor de er vokset op.

Dicte indledte koncerten selvsikkert foran de godt 150 tilskuere i den fyldte sal:
– Det her er et luksustilbud – I er rigtig heldige at være med til det her, vovede den evigt nysgerrige og søgende sanger og sangskriver at fortælle fra scenen.

Ensemble MidtVest gav Dictes
sange et helt nyt udtryk.

Tilbuddet bestod i et kreativt eksperiment: En blanding af helt dugfriske og ældre Dicte-numre tilsat arrangementer skrevet specielt for de ni kammermusikere i Ensemble MidtVest og guitaristen Mika Vandborg, hvilket gav mange af numrene et helt nyt udtryk. Undervejs strålede Dictes egen begejstring over det kreative samarbejde igennem, så det var til manges skuffelse, at hun efter kun 45 minutter på scenen annoncerede sit sidste nummer. Ved hjælp af bifald og stående ovationer forlængede hun da også koncerten til en time.

Mod slutningen af koncerten kunne Dicte konkludere:
– Når man kaster sig ud i et eksperiment, er det godt at kaste sig ud i det derhjemme – tak skal I have. Det har været en kæmpefornøjelse – tusind tak for en stor og dejlig aften. Jeg tror, at jeg skal spille her noget oftere, sagde hun.
Jubelen gav hende ret inden en gentagelse af åbningsnummeret definitivt sluttede koncerten.

Dicte indledte sin musik-karriere
netop på Centralbiblioteket i Viborg

Dictes koncert på Viborg Centralbibliotek bliver sendt på DR P3 torsdag aften mellem 23 og 24.. Desuden vil ”Madvig plus Østergaard” – ligeledes P3 – præsentere koncert-smagsprøver mellem 11 og 14 i denne uge. Og ”Lyt Til Koncerten” på dr.dk lægger koncertoptagelsen på nettet i slutningen af ugen.

Næste TRAX-koncert finder sted 9. oktober i Skanderborg, hvor Peter Sommer får musikalsk følgeskab af Utah og Simon Kvamm på Realskolen og 23. oktober er Karen tilbage på Espergærde Ungdomsskole med rapperen Ataf som gæst. Koncertrækken rundes af med en TRAX Galla-koncert på Værket i Randers 5. november: Marie Frank med band indleder, hvorefter de fire TRAX-solister Dicte, Tina Dickow, Peter Sommer og Karen samt gæstesolisterne optræder sammen med DR Big Band.