Digteren og musikkens skygge

Det har hovedsagligt været mødet mellem to musikalske områder, kompositionsmusik og rytmisk, der har været i fokus på den nye festival i København ved navn Wundergrund. Men også digtekunsten var fremme på de skrå, da Literaturhaus på Nørrebro torsdag aften lagde scene til Ensemble 2000 og forfatteren Thomas Boberg. Det blev til en koncertoplevelse med en række interessante og fantasifulde lydoplevelser og lyriske input, da guitarist Frederik Munk Larsen bød velkommen til en  ”uafbrudt vekselvirkning mellem musik og oplæsning”.

Digte og lydinstallationer
Dét, der lød som små racerbiler, der passerede meget hurtigt, mødte et stille og meget lydhør publikum på Literaturhaus. Den dybt koncentrerede guitarist Henrik Larsen formåede med stor præcision at ramme de forbipasserende toner med sine dumpe anslag på strengene, alt imens han åndede tungt og rytmisk ind i mikrofonen.

Det eksperimenterende guitarstykke var skrevet af komponist Niels Rønsholdt, som sammen med Simon Steen Andersen stod for aftenens musikalske indhold, der blev fremført af Ensemble 2000. Til koncerten var ensemblets slagtøjsspiller Mads Bendsen dog forhindret, fordi han og ensemblets kunstneriske leder sad fast i kø på motorvejen.

Og fløjtenisten Karen Skriver Zarganis vendte op og ned på sit instrument – hun blæste tungt og dybt gennem fløjten, faktisk uden at frembringe ’rigtige’ fløjtetoner. Den samme utraditionelle brug af de klassiske instrumenter gjaldt cellist Karin Dalsgaard,  til fordel for en mere eksperimenterende og fragmentarisk måde at spille på.

Thomas Boberg viklede publikum
ind i sin fantasifulde satiriske
poesi.

Mellem hvert af musikstykkerne kunne man høre forfatteren Thomas Boberg recitere digte. Han havde allerede afprøvet konceptet sammen med ensemblet på Katapult i Århus to dage forinden.  -Vi prøvede i Århus og det gik fint. Det var en koncert helt uden musikalske fejltrin. Det er jo lettere for mig. Jeg læser jo bare op, sagde Thomas Boberg med et glimt i øjet inden koncerten.

Boberg begyndte oplæsningen fra sin digtsamling ”Livsstil”, og han leverede undervejs i koncerten en række underfundige og rytmisk dynamiske digte, der med sine fantasifulde ordspil og surrealistiske billeddannelser komplementerede de minimalistiske kompositioner, der udgjorde aftenens musikalske stykker.

Musik eller omvendt
Og netop lytteoplevelsen og den musikalske udforming var taget op til revision af aftenens to komponister. Guitaristen Frederik Munk Larsen fortalte om noget af konceptet:

– Simon Steen Andersen stiller bl.a. spørgsmålstegn ved, om det nødvendigvis er klangen, lyden eller tonehøjden, eller om det også er bevægelsen af instrumenterne og hænderne, altså det visuelle input, der er det afgørende”, fortalte Frederik Munk Larsen om konceptet for nogle af kompositionerne og fortsatte:

– Han er meget optaget af at zoome ind på detaljerne og fremhæve de bittesmå forskelle i mikrolyde, lyde som måske er biprodukter ved den normale måde at spille på, fx uønskede luftstrømme på fløjten som man normalt prøver at undgå for alt i verden.

Koncerten på Literaturhaus satte på sin eksperimenterende vis spørgsmålstegn ved musikkens væsen. For selvom det musikalske indhold bl.a. bestod af de føromtalte ‘biprodukter’, var det altsammen skrevet til noder. Men de store harmonier, man måske normalt forbinder med klassisk instrumentering, var i disse kompositioner minimeret, til fordel for et vellykket, eksperimenterende og snedigt lydprodukt, der fremhævede detaljerne i musikkens ’skyggeside’ i virkningsfuld samspil med digtekunsten.

Frederik Munk Larsen var også på banen, da han sammen med Voz Nueva mødtes med drum’n’bass-bandet F.U.K.T på Klub Leif (Huset) 30. oktober. Koncerten var et af de andre eksempler på Wundergrund Festivalens anderledes tænkte koncept, der krydser genregrænserne og skaber grundlag for nye udtryk og samarbejder.

Wundergrunds nytænkende musikalske møder fortsætter i aften og i weekenden, hvor man bl.a. kan opleve Contemporanea og Puzzleweawel. Se hele programmet på www.wundergrund.dk