Efterskoletur: En vellykket første runde

Første omgang af ROSA’s efterskoletur er slut. Startskuddet gik i november 2007, hvor Marvel Hill spillede som allerførste band i sammenhængen, hvor fem efterskoler havde sagt ja til højspændt og kraftfuld rock fra det århusianske band. Julen og støvet havde knapt lagt sig, før Bahnhof i februar og marts indtog seks efterskoler, med eftertænksom og følsom indierock. Og i maj lukkede og slukkede Gypsies denne første omgang af efterskoleturen: Syv skoler tog imod gruppens blanding af soul, r&b, hiphop m.m.

Jonathan Waagner , 16 år, Århus.
Det var for vildt. Virkelig en super-super  oplevelse. Det var for fedt at man kunne fyre den af med alle de folk man kender. Den stemning der var i rummet var helt klart for fedt.

Ideen medefterskole-turen er at styrke de deltagernes bandslive-erfaring, samt at fungere som bindeledmellem de nyebands og deres publikum.

Koncerterne med veloplagte Gypsies fik gang på gang taget til at løfte sig på efterskolerne – godt hjulpet på vej af de mange elever, som med skrig, skrål, pift, dans -og crowdsurfing – ikke blot skabte en fantastisk ramme, men også fik temperaturen til at nå niveauet fra en sydhavsø.

 

Personligt møde og autografer. En stor del af oplevelsen for rigtig mange af eleverne

Mathilde Rohr, 16 år, Hadsund.
Det er svært at sige hvad der var bedst ved koncerten. Det hele var så fedt. Jeg tror måske det fedeste var, at koncerten var på vores skole. Det gav en kanon stemning. Jeg håber ikke det er sidste gang efterskoleturen kommer forbi med et band

Efter koncerten fik eleverne mulighed for at snakke med medlemmerne af Gypsies. Flere benyttede lejligheden og fik bandets autografer. De fremmødte elever på alle skoler fik en fest og en oplevelse, som alle vil huske når store tudedag er overstået (dagen hvor efterskoleopholdet er slut og eleverne vender tilbage til den normale hverdag).

Kresten Høier fra Vostrup Efterskole siger: – Vi havde to rigtig gode koncert oplevelser med Marvel Hill og ikke mindst med Gypsies. Jeg kan kun give positive tilbagemeldinger fra alle her på stedet omkring koncerten og efterskoleturen. Ideen med koncerterne er rigtig god og vi vil meget gerne være med igen næste sæson, hvor vi håber vi får lige så gode koncerter.

Gypsies’ Lasse Boman siger om turen: – Vi sagde ja til efterskoleturen med et ønske om at gøre opmærksom på Gypsies på andre måder, end den promovering en almindelig tur giver.  På nuværende tidspunkt er det svært at give en vurdering af pr-effekten afturen, men vi har – hånden på hjertet – haft nogle af vores bedste koncertoplevelser på turen: Eleverne har været på – om det så har været  i et gammelt musiklokale, har alle danset, hoppet og sved, siger Lasse Boman og fortsætter: – Det er helt sikkert, vi kommer til at se mange af de samme hoveder igen til Gypsies koncerter i fremtiden. Efterskoleturen er et genialt koncept, som skal holdes i gang. Det giver up-
coming bands god pr. Vi har været superglade for at være med i 2008!

Crowd-surfing, klap, råb, piften og skrig blev en del af koncerterne

Inanna Vetter, 16 år, Ebeltoft. Fantastisk. Jeg har sjældent oplevet noget så fedt, som da Gypsies spillede på vores efterskole. Koncerten er meget mere personlig fodi man får en bedre kontakt med bandet. Jeg kan ikke sige så meget andet end, at det var en kanon oplevelse

Martin Ottosen fra Horne Efterskole siger: – Efterskole er fællesskab. Og fælleskab skabes ikke mindst gennem fede fælles oplevelser. Vi forsøger på Horne Efterskole, at præsentere eleverne for høj kvalitets musik – både genre og grupper-, som de ikke kender til i forvejen. Jazz, folk og viljestærk søgende dansk rock/pop mv.

De 2 “blind date” koncerter, vi har købt af Rosa har fuldt ud levet op til denne målsætning. Eleverne har været rigtig begejstrede for besøgene, og grupperne har været gode til at træde ind i den boble, som efterskolen udgør. Gypsies energiske optræden og ligefremhed gik rent hjem hos eleverne.  Før og efter koncerten, var det tydeligt, at flere af medlemmerne selv havde gået på efterskole, og derfor nemt gled ind i rammerne.

Palle Kjellberg fra Ranum Efterskole følger trop og siger: – Gypsies kom, så og sejrede. Det var en fed koncert med Gypsies og det var en spændende oplevelse for efterskoleeleverne, at møde dem og have tid til at tale med dem. Koncerten var virkelig et studie i knaldhårdt arbejde – og en energi fra scenen, som var umulig at lade være med at rive sig med af – efterskoleeleverne overgav sig også. Stemningen var på kogepunktet, da en af eleverne var med på scenen og dansede med til de fede beats , siger Palle Kjellberg og fortsætter:

Ina Wendelboe, 17 år, Århus.
Alt for svedig koncert (men på den gode måde). Folk var totalt oppe og køre. Synes det var for fedt at koncerten var på vores efterskole, det blev en meget mere intim koncert

Lasse Bay, 17 år, Grenå. Det var fantastisk hvordan Gypsies kan fyre den af. Det var fedt at koncerten var på vores efterskole. Det gjorde den mere intim. Jeg vil helt sikkert have besøg af efterskoleturen igen

– Om efterskoleturen generelt kan jeg kun sige, at det har været positivt hele vejen igennem. Jeg kan kun opfordre til at lave touren igen. Vi er i hvert fald klar til mere musik her på Ranum Efterskole. Der er al mulig grund til at lade upcoming bands møde deres kommende publikum på første hånd, og al mulig grund til at lade de unge høre musikken live i øjenhøjde.

Projektet har fået støtte fra EU og Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri.