Heidi Mortenson rundede forårets efterskolekoncerter af

Elektropop sætter liv i lockoutramte elever

Midt i et lockoutramt skolelandskab tog Heidi Mortenson på efterskoletur, og fik sat kulør på en lettere rastløs og undervisningsfri periode.

Det er mandag 8. april, og kursen er sat mod Ranum Efterskole, hvor Heidi Mortenson spiller sit andet job på forårets efterskoletur – et forår der i alt har budt på 18 koncerter i ROSA-regi med rapperen Linkoban, hiphop-kollektivet Point Blank og sidst, men ikke mindst, Heidi Mortensons rå elektropop.

Vi ankommer til Ranum i høj sol, og eleverne slænger sig på altaner, græsplæner og trappetrin. Undervisningen er sat på standby på ubestemt tid, og holdningerne til, hvorvidt det er godt eller skidt, er i både øst, vest, nord og syd. Nogle er begejstrede, mens andre døjer med lidt rastløshed i det venstre ben.

Med over 300 elever er Ranum Efterskole blandt landets største, og skolens koncertsal plejer at være fyldt godt op, hvilket der ikke bliver lavet om på denne mandag aften.

 

Fra vandret position til hæmningsløse hop

Heidi Mortenson har i dagens anledning André Falsig med på synth og samples, og efter en kortere lydprøve, og en tur i skolens hektiske kantine til en omgang fisk og ris, er duoen klar til at sætte skub i aftenens første beat.

For størstedelen af publikum starter koncerten ud i halvvejs vandret position på salens gulv, mens de ser Mortenson an og lytter intenst til musikken.  Tilsyneladende skal aftensmaden lige lægge sig, inden nogen tør vove sig ud i nogen form for dristig dans.

Heidi Mortenson fortsætter dog ufortrødent, og slynger grooves, hooklines og synthflader afsted som en anden hammerkaster slynger sit redskab mod Olympisk guld, mens hun opfordrer publikum til at tage del i festen. Opfordringen går ikke rent hjem i hverken første, andet eller tredje hug. Hæmningerne sidder tæt på kroppen denne mandag, men vedholdenhed lønner sig.

Da koncerten nærmer sig sin slutning, og den energiske optræden begynder at trænge ind under huden, begynder den opbyggede energi at ville ud af både hænder, fødder og nakkehvirvler. Energiudslippet kræver dog fødselshjælp, hvilket den erfarne Mortenson ikke er bleg for selv at bistå. Med mikrofonen i den ene hånd, begynder hun én efter én at trække de forreste publikummer op fra deres morfar-positur, og lige så stille rejser salen sig og begynder at hoppe med på det bankende beat. Hvad der startede vandret ender som en lodret stræben mod loftet i en forløsende og smittende energiudladning, der leder tankerne hen mod et trancedannende rave-party, der har overgivet sig totalt til musikken.

 

Pladesalg og hotdogs

Med sveden piblende ned ad tindingerne, takker Mortenson af til store klapsalver, hvorefter hun tager sælgerhatten på i sin medbragte mechandisebod, mens de unge elever stimler til. En håndfuld anmelderroste plader og autografer skifter ejer, hvorefter snuden vendes hjemad med udsigt til overhalinger og hotdogs i bedste motorvejsstil, inden turen går videre til Østhimmerlands Ungdomsskole den følgende dag.