En foreløbig kulmination og nye perspektiver for dansk musikeksport

En foreløbig kulmination og nye perspektiver for dansk musikeksport

Onsdag 30. juni kunne Kulturminister Brian Mikkelsen løfte sløret for en nyindgået aftale, som er en væsentlig opgradering af støtten til eksport af dansk rock- og popmusik:

Gennem de kommende tre år vil kulturministeriet yde et årligt aktivitetstilskud på 3,5 mio. kr. til det arbejde Music Export Denmark (MXD) gør for at øge interessen for og afsætte dansk musik i udlandet.

Det initiativ hilser ROSA – Dansk Rock Samråd mere end velkommen, og ser hele aftalen som et væsentligt fremskridt, når talen falder på dansk musikeksport. For med dette samarbejde mellem ministeriet og MXDs medlemmer (Danmarks Radio, Venue Fonden, IFPI, DUP og ROSA) har mange års arbejde med formidling af dansk musik i udlandet nået en foreløbig kulmination.

– ROSA har siden slutningen af 80erne peget på nødvendigheden af en styrket indsats på især koncertdelen af musikeksportområdet – et område vi allerede dengang mente, ville blive et væsentligt kulturpolitisk indsatsområde, siger ROSAs leder Gunnar Madsen.

Den grundopfattelse har ROSA selv arbejdet målrettet ud fra siden:

Dels med økonomisk og praktisk støtte til danske bands udenlandsoptrædener ved showcases, præsentationskoncerter og deciderede turneer, som blandt mange navne er kommet Kashmir, The Raveonettes, Swan Lee, Junior Senior, Saybia, Tim Christensen, The Blue Van, Baby Woodrose, Under Byen m.m. til gavn. Både ved enkeltstående og selvskabte jobs og ved de store messer/festivaler som Eurosonic (Groningen, Holland), SXSW (Austin, Texas, USA), Midem (Cannes, Frankrig), Popkomm (Tyskland), by:Larm (Norge) osv.

Dels via den årlige SPOT Festival, der er det internationale udstillingsvindue til dansk musik, hvor bl.a. Tina Dickow, Teitur, Mew og flere af de ovenstående navne har fået knyttet afgørende internationale kontakter.

Gennem de senere år har ROSA bl.a. samarbejdet med Danmarks Radio og Venue Fonden omkring præsentation af dansk musik ved hhv. den toneangivende Eurosonic festival og SXSW festivalen i Texas, USA. De gode erfaringer fik de tre til at gå sammen om dannelsen af MXD i starten af 2004 – med foreløbige indsatsområder som Eurosonic, Midem, SXSW, SPOT Festivalen, Roskilde Festivalen og PopKomm. Og det var dette samlende initiativ, der meget hurtigt fik både pladeselskabernes brancheorganisation IFPI og DUP (Danske Uafhængige Pladeselskaber) til at slutte sig til MXD for at øge indsatsen for dansk musikeksport.

– Vi har i ROSA oplevet fine resultater af vores støtte til – og samarbejde med – musiklivets mange udøvere og formidlere, ligesom pladebranchen også har kunnet notere sig flotte succeser med bl.a. Aqua, Safri Duo, Michael Learns To Rock m.m. Men det er den fælles tro på og tillid til, at det vitterligt kan betale sig at samle kræfterne fra alle dele af branchen for at eksportere ny dansk musik og kultur – samt den markante politiske opbakning til initiativet – der er det virkelige store fremskridt i denne sag. Så skal vi nok få redt trådene ud omkring selve praktikken i ordningen i løbet af efteråret, inden den tre-årige aftale starter ved årets udgang, siger Gunnar Madsen.