En færing med udsigt

En færing med udsigt
Conny Jørgensen

I august var den færøske singer/­songwriter Teitur Lassen i Malaga for at indspille sin debut-cd med en nyslået pladekontrakt med Universal International i baglommen. Vi fulgte ham et par dage under indspilningerne.

El Cortijo – én times kørsel fra Malaga lufthavn – er et lige så lyrisk, malerisk og hjemligt inhouse studie, som navnet antyder.

Øde beliggende, bygget på kanten af en kløft, med udsigt til et stort fredet naturområde, som flittigt overflyves af ørne, er det først og fremmest den helt eventyrlige stilhed, som præger ens indtryk af stedet. Her er der mulighed for fred, ro og for at dvæle.

Swimmingpoolen, poolbordet og en bibliotekstor samling af bøger, fordelt med omtanke i El Cortijo´s mange rum, er eneste alternativer til det den 25-årige singer/songwriter Teitur er her for – nemlig indspilningerne af debutalbummet.

Teitur i studiet med producer Rupert
Hine (t.v.) og Steven Tayler.

Pladekontrakten blev en realitet 1. august da Universal i U.S.A. signede Teitur. Gennem de sidste 1½ år har Teitur med meget jævne mellemrum opholdt sig i U.S.A. – hvor han har en publishingaftale – for bl.a. at co-write og spille showcases. Universal slog til i konkurrence med fem andre selskaber.

At den unge færing er meget produktiv vidner en lang række sange og den store lyst til co-writing om. Og at han ikke blot er produktiv, men også er i stand til at skrive sange, som går helt ind i hjertet på folk, vidner den store respekt i det danske sangskriver-miljø om.

El Cortijo er første stop på vej mod det færdige album. Næste og sidste stop er producer Rupert Hines studie i L.A.

Teitur i køkkenet med Anita.

De eneste, som er på arbejde i El Cortijo er Teitur, Rupert, teknikeren Steven W Tayler og Teiturs manager Christian Ulf-Hansen. Musikerne, som skal medvirke på indspilningerne rekruteres senere og kobles på i L.A.

En tur i poolen blev det også til
mellem indspilningerne.

– Det er en utraditionel måde at gøre det på, siger Christian. – Men det passer bedst, hvis magien og den organiske fremførelse i Teiturs sange skal forblive intakt.

Teitur selv sidder ind imellem i selve studiet, som er beliggende inde midt i El Cortijo. Men oftest sidder han på husets patio under indspilningerne – omgivelserne og naturen inspirerer. Stemningen er afslappet, fortrolig og præget af stor gensidig faglig respekt og af at alle arbejder frem mod samme kunstneriske udtryk: nedtonet produktion, med fokus på sangene, teksterne og vokalen.

Om det skyldes El Cortijos mangel på rock´n’roll-flash, stemningens mangel på klicheer eller Teitur selv, så tager han fremtidsperspektiverne med ophøjet ro. Umådeligt meget arbejde ligger forude – indspilningerne synes i den sammenhæng som en forlænget weekend – men Teitur tager en dag ad gangen. Virker på samme tid fokuseret og afslappet:

Teitur i en detalje-snak med Rupert Hine.

– Jeg regner med at de næste to år kommer til at gå meget hurtigt, når indspilningerne er færdige. Promovering, koncerter, interviews, land- og luftfart. Jeg glæder mig meget til at turnere, at få nogle oplevelser en masse mærkelige steder og spille min musik for fremmede, siger Teitur.

Jo, der snakkes om musik, men endnu mere om de bøger, som Teitur lidenskabeligt anbefaler. Eksempelvis Ayn Rand´s ”The Fountainhead” og Haldór Laxness´ ”Independent People”. Der tales også om dengang han som 17-årig tog fri fra gymnasiet et år og rejste til Italien som au-pair for at passe børn, lave mad og lære ordentligt italiensk.

El Cortijo oser af fred og ro og har masser
af plads til fordybelse – her haciendaens
smukke gård.

Ellers arbejdes der – og på alle tider af døgnet. Afsættet er en lang række sange, som afløser hinanden – intime akustiske koncertseancer springer frem fra hukommelsen. Kun meget sjældent indspilles den samme sang flere gange i træk. Det handler om at turde vente på det særlige øjeblik hvor følelse og stemning indfanges i den enkelte sang.

Og det er der rum og tid til i El Cortijo.

Albummet forventes at være færdigt i midten af november og udgives formodentligt i 1. kvartal af det nye år.

FOTO: Conny Jørgensen