En sprød showcase

En sprød showcase
Caspar Bock

Som det eneste danske pladeselskab har københavnske Crunchy Frog fået tildelt en label-showcase på dette års South by SouthWest (SxSw) – den store årlige musik- messe/festival i Austin, Texas. Showcase-arrangementet er en kulmination på et succesfuldt 2002, men også en væsentlig faktor i Crunchy Frog’s arbejde med at få det næste hold af danske pop-genier præsenteret for de amerikanske branchefolk, så den nuværende internationale fokus på selskabet kan opretholdes.

Jesper Rofelt, medstifter og medejer af Crunchy Frog, fortæller at en af de væsentligste årsager til at rygtet om Crunchy Frog sidste år blev spredt over hele verden, var den meget forskellige måde hvorpå de to succesfulde acts, Junior Senior og Raveonettes, slog igennem.

Junior Senior – “topnavnet” på Crunchy-
showcasen, der gerne vil have hul
igennem til USA.

Hvor Junior Senior igennem en licenskontrakt med Universal har været hot stuff i Europa, har Raveonettes i højere grad været genstand for hype i USA. Dermed har de to bands udbredt Crunchy-navnet på begge kontinenter.

Det store buzz omkring Raveonettes på de amerikanske kanter skyldes efter Jesper Rofelts’ vurdering, at den anerkendte Rolling Stone journalist, David Fricke, under og efter sidste års Spot-festival roste bandet til skyerne. De amerikanske pladeselskaber lyttede til David Fricke – og mange af dem nåede ikke engang at lytte til Raveonettes, før de lagde deres bud på bordet.

The Raveonettes – spiller samme dag
på SxSw. Men for Columbia.

Efter forhandlinger med flere amerikanske labels vandt Sony Columbia, som i dag har overtaget bandet fra Crunchy. The Raveonettes vil derfor ikke være at finde på Crunchy Frog’s showcase, men spiller andetsteds på festivalen.

Ikke et ”two-hit-wonder”.
Crunchy Frog erkender det problematiske i, at hele verdens øjne nu hviler på deres artist-rooster. De mest hitpotentielle navne er allerede røget videre i systemet, men det gør egentlig ikke Crunchy det store, og Rofelt understreger da også, at selskabets udgangspunkt er og bliver at udgive den musik, som ejerne selv synes bedst om – så må succesen komme, om den vil.

Med Junior Senior og Raveonettes ude igennem større selskaber har Crunchy-folkene nu gang i selskabets andre navne, og vil meget gerne vise resten af verden, at der ikke er tale om et ”two-hit-wonder” – for der er andre gode ting i selskabets katalog.

The Mopeds – det svenske indslag
på danske Crunchy Frogs showcase.

Crunchy Frogs succes i 2002 skyldes i høj grad en klog, men også heldig timing. Selskabet har taget langsomme skridt frem mod det store gennembrud, og har ikke rushet tingene mere end højst nødvendigt. Derfor kan man måske undre sig over, hvorfor selskabet allerede vælger at bruge de mange penge på en SXSW showcase i år.

Crunchy har ikke foretaget sig nogle nye signinger siden Spot08, og de mest oplagte navne er allerede solgt. Virker selskabets timing ikke forkert?

“Betemt ikke!”, mener de sprøde selv. Crunchy’s showcase har mange funktioner, og er ikke kun i selskabets egen interesse. Det dansk/norske samarbejde omkring SxSw fremviser med showcasen et uafhængigt label med (kunstnerisk) succes.

Det vidner naturligvis om, at der er et miljø og en kultur omkring musikken i landet – noget der helt sikkert også vil være til gavn for de andre danske navne på festivallen.

Hvor et enkelt succesfuldt band sjældent bliver opfattet i en nationalkulturel sammenhæng, viser et selskab som Crunchy, med flere succesfulde artister, at der faktisk er tyngde i den danske undergrund – og det er de udenlandske branchefolk efterhånden ved at være opmærksomme på. SXSW 2003 er formentlig det ideelle tidspunkt at investere i en showcase på, da verdens øjne stadig hviler på Crunchy Frog.

Junior Senior fungerer som hovednavn på showcasen, men der er ingen tvivl om, at Crunchy også tænker taktisk, og har store planer med selskabets – for amerikanerne – nyere bands.

Crunchy Frog er med år 2002’s store succes blevet en slags fanebærer for de uafhængige danske pladeselskaber, og har vist, at det er muligt at skabe store resultater, selvom man er lille. Selskabets showcase vil præsentere et nyt hold af københavnske opkomlinge i kølvandet på Jr-Sr og Raveonettes, og bl.a. The Tremolo Beer Gut er allerede i flere amerikanske branchefolks søgelys.

Showcasen 13. marts på spillesteder Friends består af Junior Senior, Superheroes, The Tremolo Beer Gut og The Mopeds med PowerSolo som special guests. The Raveonettes spiller samme aften på Empire.