En uge fyldt med elektroniske pletskud


Den elektroniske Strøm Festival har afsluttet sit femte år og er en festival i støt stigende udvikling. ROSA har talt med Maren Astrup Sørensen, presseansvarlig på Strøm Festival, og fået hendes bud på festivalens største succeser, og på hvad de vil arbejde med til næste år.

– Først og fremmest blev vi mødt med en rigtig positiv stemning fra starten af, hvor vi startede med en masterclass på Culture Box, hvor der var fuldt hus. Den tendens holdt ved til åbningsreception, til vores arrangementer i Klerkegade, og i Musikvidenskabens Hus, hvor arrangementet Lys/Lyd blev afholdt. I det hele taget var mandag aften fyldt med successer, og det varede ved igennem resten af ugen, fortæller Maren Astrup Sørensen – uanset om der var tale om særarrangementer eller de store koncerter med Aphex Twin og The Orb.

Mere end en fest
Masterclass er et nyt tiltag, som Strøm Festival er begyndt på dette år, og det blev ifølge arrangørerne en stor succes, noget der bliver set som et afgørende vendepunkt i festivalens udvikling.

– Vi er glade for, at der dukkede så mange op til disse arrangementer, for eksempel til Ralf Christensens historiske gennemgang af elektronisk musik på Hovedbiblioteket, hvor der blev så fuldt, at der skulle hentes ekstra stole ind i lokalet.

– Vi lægger vægt på, at Strøm skal være mere end en fest, og at det på den måde er vidt anderledes end eksempelvis Distortion. Det er dejligt at mærke, at publikum så giver os ret, og at vi under festivalen også oplevede succes med arrangementer, der ikke var koncerter. Det gælder både foredrag, og også vores masterclasses, hvor vi for eksempel inviterede folk til at tage deres musik med og få det kommenteret af professionelle indenfor den elektroniske scene.

DJ Rupture holder masterclass.
(FOTO: Adam Garf).

– Politiken lavede en artikel om os, som var en guide til, hvad forskellige typer mennesker skulle tage til på festivalen. Det beviser, at Strøm har noget at tilbyde alle slags folk, noget vi ser gå igen ved både vores arrangementer og vores koncerter.

Metro-arrangement løb af sporet
Det mest dramatiske der skete i løbet af ugen, var til en fest i et af de københavnske metrotoge. Maren Astrup Sørensen var selv med i starten, men den uheldige episode skete efter hun var gået.

– Der var en, der havde trukket i nødbremsen, og så var der nogle unge mænd på sporene, der gik i gang med at lave graffiti på toget. Efter det var ovre, kunne vi ikke fortsætte med koncerten på grund af sikkerheden, og det er forståeligt nok. Men jeg kan ikke forstå dem, der gjorde det, og som på den måde ødelægger det for resten. Det virkede heller ikke, som om de havde en grund til at gøre det, politisk eller på anden måde. De ville bare lave noget åndssvagt, og det ødelagde resten af koncerten.

Om der ellers har været noget, der ikke helt har fungeret efter planen, svarer Maren Astrup Sørensen:

– Til vores ellers velbesøgte koncerter i Enghaveparken var det lidt ærgerligt at opleve, at en ellers så glimrende kunstner som Ghost Poet, som vi havde glædet os til at præsentere, spillede på en plæne, der vist godt kan kaldes halvtom. Vi var bevidste om, at det måske kunne være svært at lokke folk ud af deres lejligheder mens det stadig var tidligt på aftenen, men det var stadig ærgerligt da det skete. Det arbejder vi videre med til næste år.

Utraditionelle lokationer
Noget, festivalen altid lægger vægt på, er at have øjne og ører åbne for de utraditionelle lokationer, og på denne måde levere ekstraordinære oplevelser for publikum. Hvad enten det er elektroniske koncerter i kirker – dem var der to af i år – eller det er koncerten TRASHformation, der foregik på Amagerforbrændingen, og som inkluderede visuals på de store affaldsovne, elektroniske koncerter og efterfest på Copenhagen Cable Park. Maren Astrup uddyber:

– En del af festivalens virke er at sprede sig over byen, og omegnen, og i år afholdt vi koncerter i Helsingør og Albertslund. Det er noget af det, der gør vores festival speciel, og det vil vi helt sikkert blive ved med at arbejde med til næste år også. .