Flotte danske oplevelser på stærk Eurosonic-festival

Flotte danske oplevelser på stærk Eurosonic-festival
Henrik Friis

Fyldte gader, fyldte koncertsteder og lange køer foran indgangene til klubberne. Det er den dejlige fornemmelse, man sidder tilbage med efter weekendens Eurosonic/Noorderslag-festival i hollandske Groningen, hvor Swan Lee, Saybia og Jomi Massage var de – vellykkede – danske indslag.

For selv om der var 100 koncerter på – overvældende – 25 scener under fredagens EBU-transmitterede Eurosonic-del, betød det ikke, at nogen af orkestrene blev ladt i stikken. Heller ikke de, der spillede i den absolutte yderkant af Groningens centrum. Der var stor tilskuerinteresse for det hele fra tidlig aften til langt ud på natten. Hvilket også kom Saybia, Swan Lee og Jomi Massage til gode.

Trods det tidlige tidspunkt
var mange mødtop for at
se den danske gruppe.

Swan Lee spillede sit sæt i klubben Vera, men selv om gruppen startede aftenens program på spillestedet med plads til godt 450 tilskuere, var fremmødet flot til et sæt der både præsenterede sange fra ”Enter”, men også to nye numre ”So Long” og ”Delicious”- og så en cover-udgave af ”Blue Monday”.
Fornemmelsen af en god Swan Lee-optræden var både til stede under og efter koncerten:

– Med et så kort sæt (45 minutter, red.) fokuserede vi på at spille ”sange”, hvor vi normalt lader musikken syre mere ud undervejs, sagde en tilfreds guitarist Jonas Struck bagefter.

– Jo, det er et gedemarked med så store festivaler, men vi føler selv, at man lyttede til os og at stemningen var god, sagde guitaristen.

Pernille Rosendahl
backstage – en god
oplevelse rigere.

– Ja, jeg så endda et par stykker, der vippede med foden, kunne Pernille Rosendahl supplere, da hun var kommet tilbage efter en samtale med tre engelske agenter, som meget gerne vil samarbejde med og arbejde for Swan Lee, hvis/når de får skabt kontakt til det engelske koncertmarked.

– Vi har i det hele taget en meget bedre fornemmelse af dette, end tidligere optrædener ved MIDEM i Frankrig og CMJ i New York Vi véd, at der var flere branche-folk til stede i aften ud over de engelske – både fra tyske og hollandske selskaber. Men vi har også gjort et grundigt arbejde hjemmefra med invitationer til 25-30 internationale kontaktpersoner, som vi vidste ville komme til Eurosonic. Og vi er klar til at rykke, hvis der kommer nogen henvendelser, sagde sangeren , der også kan glæde sig over hele seks nomineringer ved de kommende Danish Music Awards.

God gruppe-energi
på scenen med Saybia.

Senere på aftenen på den central beliggende Mutua Fides-scene gav Saybia et bredt udsnit af sangene inkluderet på gruppens debut-cd, der udkommer 21. januar. Godt 100 tilskuere oplevede et show med vanlig Saybia-energi, -intensitet og-musikalitet. Og med meget varm publikumsrespons:

– Vi havde ikke rigtigt nogen forventninger på forhånd om, hvad det ville sige, at spille på en stor begivenhed som Eurosonic. Men her bagefter er vi virkelig positivt overraskede, siger Saybia sanger Søren Huss.

– Vi mener selv, at vi spillede en rigtig god koncert, og reaktionerne bagefter har udelukkende været fine. Vi vidste, at der ville være mange branche-folk – det har både vores manager og pladeselskab arbejdet hårdt på – og ud over repræsentanter fra The Agencys afdelinger i Tyskland og England var der EMI-repræsentanter fra både Sverige og Tyskland, fortæller sangeren.

Alligevel er udlandet ikke det sted Saybia vil satse lige nu og her – nu skal debut-cd’en først ud på det danske marked, for med en (forhåbentlig) hjemlig succes i ryggen, vil gruppen stå sig endnu stærkere i forhold til udlandet, er gruppens filosofi. Men derfor kan det jo godt blive til sporadiske udlandsjob ind imellem, for at generere interesse. Som f.eks. ved næste uges MIDEM-festival i Cannes, Frankrig.

Jomi Massages
“skizofrene” sæt
levede op til
hensigten.

100 meter fra Mutua Fides – på Grand Theatres lille scene – gav Jomi Massage gruppens i alt tredje koncert. Trods det sene tidspunkt (kl. to) var hver og en af de 140 siddepladser optaget, og da et par vel våde og partyhungrende hollændere var blevet siet fra efter et par numre, blev Signe Høirup Wille-Jørgensen & co. mødt af en koncentreret samling tilskuere – klar til at gå om bord i hendes og Jomi Massages nerveblottede, tyste og eksplosive univers.

– Jeg havde med vilje spurgt på den lille teatersal OG det sene tidspunkt. Jeg kender til stedet fra tidligere, og vidste at det ville være en ”lytte-scene”, hvor jeg kunne lave et lidt skizofrent program. Med så kort tid kunne vi ikke lave en normal koncert-opbygning, og derfor gjorde jeg meget ud af at lave et sæt, hvor numrene ikke lignede hinanden – for så går branche-folkene med det samme, sagde Signe, der havde været meget nervøs inden koncerten, men som havde det glimrende bagefter med resultatet.

At hun og gruppen ramte rigtigt kunne ikke kun aflæses af responsen, men også af den flok interesserede, som efter koncerten henvendte sig til Signe ved scene-kanten, og på meget personlige måder takkede for koncerten og ville købe demo-cd’er med den musik, der endnu ikke er udgivet officielt. Mindst et par branche-folk var også til stede – Signe havde selv inviteret flere på forhånd. Hvad deres reaktion er, må tiden vise.

Foto: Nils Åkesson og Henrik Friis