Fokus på Århus-historikken

Fokus på Århus-historikken
Henrik Friis

17 gamle sange om Århus støves af og får afdækket både oprindelse og baggrund i kombineret cd- og bogprojekt – samtidig lægger udgiverne et nyt musikkapitel til.

“Lav sol over Århus”, “Jeg Troed’ du var hos Michael”, “Hjem til Århus” og 14 andre sange om den jyske hovedstad med Gnags, Souvenirs, På Slaget 12, TV-2, Lost Kids, Thomas Helmig & Bamse osv, bliver sendt på gaden 19. november som kombineret bog og cd.

Titlen er “Bare de synger om Århus, ikk’å” og er skrevet og redigeret af journalisten Uffe Normand, hvis arbejdsplads Århus Stiftstidende også er udgiver af bogen, mens pladeselskabet RecArt står for musikken på den tilhørende cd.

Gnags, TV-2, De Nattergale, Poul Krebs, hiphopperne i B.A.N.G.E.R.S, punkerne i Lost Kids, showsangeren Jette Torp – alle bliver interviewet i bogen som led i dette lokalarkæologiske arbejde for at forklare sangenes baggrund med tilhørende anekdoter, lige som de lokaliteter/begivenheder sangene refererer til, også belyses.

Den nye Århus-sang i tegneren
Jens Nex’ streg.

Men i forsøget på også at se lidt frem, har RecArt inkluderet en 18. og dugfrisk Århus-sang, “Hvor blev smilet af” – skrevet af Thomas Fleron og fremført under pseudonymet “Århus” af Fleron selv i samarbejde med fem andre og relativt nye Århus-sangere, nemlig Lau Højen (Carpark North), Thomas Krämer (Brimstone Butterfly), Kristina Holgersen (Girl In The Moon), Pernille Gundvad samt Michelle Birkballe.

Seks Århus-navne der enten er aktuelle med ny cd – eller som er i fuld gang med at indspille nyt. Michelle Birkballe har f.eks. netop fået udsendt sin debut-ep på RecArts underlabel Hothouse, der skal stå for nye danske rockudgivelser. En “fuldtids” Birkballe-cd kommer på gaden i det nye år.

Den kombinerede bog og cd udgives officielt 12. november på det nye århusianske spillested Play (tidligere kendt som det Blitz, som Souvenirs synger om i “Jeg Troed’ du var hos Michael”) – og her giver alle de seks nye Århus-navne smagsprøver på deres respektive musik, mens de selvfølgelig også fremfører “Hvor blev smilet af” sammen.

TRACKLISTEN:
Århus: “Hvor blev smilet af”
Gnags: “Lav sol over Århus”
Souvenirs: “Jeg troed’ du var hos Michael”
På Slaget 12: “Hjem til Århus”
Jacob Haugaard: “Malling”
B.A.N.G.E.R.S.: “Århus er min”
Monrad & Rislund: “Politiet i Århus meddeler”
Lost Kids: “Alle taler”
Jette Torp: “By the light in your eyes”
Michael Falch: “Hvornår er vi der?”
Bamses Venner: “Mindeparken”
Dan Turell & Halfdan E: “…”
TV-2: “Samfundets skyld”
Ole Frimer Band: “451 Easy Road”
Poul Krebs: “Lad mig følge med”
8000 C: “Café Paradis”
De Nattergale: “Hitmaker 3”
Thomas Helmig & Bamse: “De hvide fra Fredensvang”