Folkeuniversitetet, Moesgaard Museum og SPOT Festival præsenterer Nordiske Nätter 13. – 15. november

Tekst af Malene Jessen.

Der er lagt op til en kulinarisk, ekstatisk og sanselig musikoplevelse i aftenmørket på Moesgaard Museum. Her kan publikum opleve urkraften Eivør, det utraditionelle, men klassiske a capella kor – aarhusianske Vocal Line, samt de nyskabende strygere, Who Killed Bambi Feat. Siri Nilsen og Jacob Bellens. Alle tre konstellationer står hver især klar med musikalske fortolkninger af Norden.

En mangfoldig færøsk sangerinde

eivør - sigga ella

Eivør (foto af: Sigga Ella)

Eivørs færøske rødder kommer særligt til udtryk i hendes første album fra 2000, ‘Eivør Pálsdóttir’, hvor tonerne af øgruppens musikalske kulturarv er gennemtrængende. Eivør eksperimenterer nu med musik – også på engelsk, der bærer præg af mange forskellige musiktraditioner såsom: Jazz, folk, ethnopop og klassisk – men hvad de har tilfælles er, at de handler om kærlighed, tab, erindring, frihed og natur – følelseserindringer som gør Eivørs sange nærværende.

Læs mere om Eivørs særkende og virkemidler i et interview med forsker Ansa Lønstrup fra Æstetik og Kultur i Aarhus her.

Vocal Line er i topform efter tour i Brasilien

I oktober var Vocal Line i Brasilien, hvor de var med til at fejre Kristus statuettens fødselsdag. Brasilianerne fik en eksotisk oplevelse, da koret på Corcovadobjerget under Jesus Kristus statuetten optrådte klædt i hvidt. Koncerten blev tv-transmitteret for ikke mindre end 180.000.000 seere – en oplevelse som koret sent vil glemme.

Se Vocal Line synge foran Kristus figuren her.

Vocal Line består af 30 sangere, der med dirigent Jens Johansen i spidsen, har opnået stor national og international anerkendelse. Vocal Line har efterhånden mange store succeser med sig i bagagen internationalt, men vil altid have et aarhusiansk fundament, og netop derfor er vi heldige at kunne opleve dem på hjemmebane 14. november kl. 19.00 på Moesgaard Museum. Men hvad kan publikum egentlig forvente sig af koret?

Lader sig inspirere af samarbejde med Tina Dickow og Eivør

Vocal Line er ikke et klassisk a capella kor i traditionel forstand, men et kor der lader sig inspirere af genrer som pop, rock og jazz og derfor overrasker de publikum med deres mangestrengede tilgang til musik.

vocal line 3

Vocal Line (pressefoto)

Koncertansvarlig for Vocal Line, Roar Amundsen, fortæller, at det nordiske tema generelt fylder meget hos koret lige nu, hvor de siden deres seneste album ‘Precious Things’ fra 2013, har fokuseret på at fremhæve et nordisk tema kaldet ‘Out of the Darkness’, som de under Aarhus Festuge i august 2015 løftede sløret for.

– Temaet handler om at lave sange, som på en eller anden måde præsenterer det at bo i de nordiske lande med lys og mørke. Vi har bl.a. lavet nyfortolkninger af Tina Dickows sange fra hendes plade ‘True North”, som også er inspireret af det nordiske.

Samarbejdet opstod til den uofficielle åbning af Aarhus festuge, hvor Vocal Line var med under Dickows koncert ‘Ned fra Nord’, der handlede om mødet mellem islandske og danske kunstnere, hvor Vocal Line sang et nummer sammen med Dickow. Færøske Eivør var også med til åbningen, og således blev mødet med både Tina Dickow og Eivør et startskud for fremtidens nordiske samarbejdsplaner, der vil udmønte sig i en nordisk turné og måske endda en CD. Publikum vil desuden opleve en snert af samarbejdet under Nordiske Nätter.

Who Killed Bambi feat. Siri Nilsen og Jacob Bellens

Også strygerbandet Who Killed Bambi, i samspil med sangerne Siri Nilsen fra Norge og danske Jacob Bellens, glæder sig til at præsentere deres bud på det nordiske, som kan opleves lørdag 14. november kl. 20.30.

Navnet ”Who Killed Bambi” er et holdepunkt for bandets utraditionelle måde at gribe strygermusik an på. Orkestret ønsker at signalere, at de ikke er et gængs strygerkoncept, men også kan spille klassisk musik. Publikum kan derfor forvente at høre et miks-beat af pop-folk musik – og med et akkompagnement, som man ikke har oplevet i nogen anden sammenhæng.

– Det nordiske præg kommer særligt til udtryk ved at holde musikken nede i et roligt leje, og på den måde gøre det til en sanselig og eftertænksom musikoplevelse, uden at det bliver avantgarde’. Vi kommer med vores bud på, hvordan sangene ville lyde, hvis Siri og Jacob skulle have strygere med til en koncert i stedet for band. Så det er deres numre, som er blevet tilpasset en strygerlyd, samtidig med at numrene hver især er tilpasset de to kunstnere – fortæller Mette Kristensen, bratschist i bandet.

_MG_9402

Who Killed Bambi (pressefoto)

Samarbejdet præsenterer nordisk musik anno 2015

Det er da heller ikke tilfældigt, at Who Killed Bambi har valgt Siri Nilsen samt Jacob Bellens som akkompagnement under Nordiske Nätter.

– Helt oplagt præsenterer de nordisk musik anno 2015. Siri har rødder i det folkelige, da hun har sådan en lys og nordisk tone – det mærker man i hendes musik. Bellens kommer fra en dansk tradition, hvor man måske ikke bruger de folkemusikalske traditioner, men hvor det stadig er nordisk musik, som det lyder i dag. Jacob har et spændende tag på dansk musik, og han kommer altid med et nyt bud på, hvordan man kan gribe tingene an – og det synes jeg er ret fedt.

Who Killed Bambi har førhen spillet med Siri Nilsen, men samarbejdet med Jacob Bellens er helt nyt og har stået på Mettes ønskeliste i flere år.

– Jeg har villet det i rigtig mange år, så jeg har virkelig glædet mig til det her. For mig har Jacob altid været en af de sangskrivere i Danmark, der har noget nyt og spændende at byde på, så vi glæder os.

Billetter samt info om Nordiske Nätter kan findes her.