For Akias E-Tur er slut – men rejsen som band er kun lige startet

For Akia oplevede den netop overståede efterskoleturné som en rejse, hvor de lærte at være omstillingsparate og at tilpasse sig de forskellige miljøer på efterskolerne – og ikke mindst har de fået erfaring som band.  

Tekst og foto af: Nadia Donnerborg

For Akia har i efteråret 2015 spillet ni koncerter på deres E-Tur – hvoraf otte på ti dage! Vi var med bandet, da de spillede deres næstsidste koncert på Vejstrup Efterskole på Fyn. Vi hentede trommeslageren Jakob Høg og bassisten Jesper Van i Odense, hvor de begge bor. Turen gik derefter mod Nyborg, for at samle forsanger og guitarist Hans Mortensen op.

Fremtiden byder på support tour og udgivelse af EP
Under køreturen fik jeg snak med Jakob om bandets fremtidsplaner. Deres kommende ep var det helt store samtaleemne. Det kriblede i Jakob for at få fingre i det fysiske bevis for bandets hårde arbejde med at indspille den. Han fortalte, at planen er, at pladen skal udkomme digitalt, men at de også har ønske om at få den udgivet på vinyl.

En konkret udgivelsesdato kunne vi ikke få, men nærmeste vi kommer ”engang i starten af 2016”. Jeg får dog at vide, at den skal produceres i samarbejde med Ronnie Vindahl, der tidligere har arbejdet med kunstnere som Kendrick Lamar, MØ og Quadron.

IMG_7297

For Akia i koncert på Vejstrup Efterskole

Entusiastisk fortalte Jakob desuden, at de skal på supporttour for Hymns from Nineveh i løbet af november. En tour der tager dem forbi Sønderborg, Herning, Vejle og Aarhus. Den liveerfaring bandet har fået i løbet af deres E-Tur, skal de altså ikke vente længe med at få brugt. For Akia er dog udmærket klar over, at der venter dem en række anderledes koncertoplevelser, med en anden type publikum og en anden slags venues – efterskoleeleverne bliver skiftet ud med et betalende publikum, og gymnastiksalene bliver skiftet ud med spillesteder.

E-Turen har været vild, udfordrende og forskelligartet

Vi ankom til Vejstrup Efterskole i skumringstimen, og der gik ikke lang tid før mørket lagde sig over skolen. Mellem lydprøver og lysopsætning fik jeg en snak med bandet om, hvordan de har oplevet deres E-Tur.

– Overordnet set; vildt og udfordrende, beskrev Jesper det. Vild, fordi oplevelsen har været så intens, men samtidig forskellig alt efter, hvordan efterskolen og efterskoleeleverne har modtaget bandet og deres musik. Udfordrende, idet mange efterskoleelever ikke er vant til at gå til koncert – og således stadig er i processen med at ”lære at være publikum”.

IMG_7319

Hver koncert har været unik, fortæller Hans, og efterskolerne og efterskoleeleverne har været ekstremt forskellige. På nogle efterskoler har eleverne givet den gas på dansegulvet, mens de andre steder har siddet ned under koncerten. For Hans er det et udtryk for, at deres musik kan nydes og opleves på forskellige måder – at de dansende elever måske har reageret mere på bandets og musikkens energi, mens de siddende elever har lyttet mere til lyrikken.

Ny inspiration

Selvom E-Turen har været intens og trættende, har den også givet bandet kreativ energi og ny inspiration: “Som sangskriver, vil jeg gerne skrive flere up-tempo numre”, lød det fra Hans.

Inspirationen til sangteksterne er blandt andet udsprunget af Hans’ opvækst i Grønland. Navnet For Akia er også en slags hyldest til Grønland. Akia betyder noget i retning af “landet overfor”, og er navnet på en ø i Godthåbsfjorden. En ø som Hans som barn havde udsigt til fra sit værelse. For Akia startede egentlig som navnet på en sang, men viste sig senere at være perfekt som bandnavn.

IMG_7306

Værdifuld banderfaring
For Akia er enige om, at de har fået værdifuld erfaring i løbet af deres E-Tur – ved at lære hvordan man kan tilpasse sig de forskellige miljøer og stemninger på efterskolerne. På nogle efterskoler har en del af eleverne overvundet deres generthed og den distance, der nemt kan opstå mellem et band og deres publikum, ved at opsøge For Akia efter koncerterne for at få en lille snak. Og den umiddelbare respons fra eleverne har været fed at få, er bandet enige om.

Jakob, Jesper og Hans har hver især en del liveerfaring fra at spille i andre bands, men E-Turen har sammentømret dem som band.

– E-Tur har givet super meget erfaring – ikke kun i at være teknisk dygtige, men også i at indleve sig i musikken og i at skabe en god stemning, fortalte Jesper. Hans uddybede, at de har lært at indleve sig i den stemning, der opstår i løbet af en koncert – om det så er en overdrevet feststemning eller en mere afslappet stemning.

Og på Vejstrup Efterskole herskede feststemningen – efterskoleeleverne var klar på at overgive sig til energien i musikken. Eleverne lod da heller ikke For Akia slippe, før de havde spillet et ekstranummer og givet eleverne mulighed for at få et billede med bandet.

IMG_7320