Fem nordiske koncerter gav en forrygende start på Días Nórdicos

Den spanske kulturfestival Días Nórdicos har i år oplevet sin største publikumstilslutning hidtil. Det skete ved de veloerståede åbningkoncerter med Kúra, Turboweekend, Hanne Kolstø, Husky Rescue og Lilla Sällskapet 20. og 21. september i Madrid, hvor der var fuldstændig udsolgt.

Med to dage, fem koncerter, over 5500 downloadede publikumsinvitationer og et imponerende fremmøde, blev det en uovertruffen debut: både for de optrædende kunstnere, der for de flestes vedkommende spillede på spansk jord for første gang, men også for selve festivalen, der i år havde valgt et radikalt sceneskifte og udvidet publikumsrammen.

Sidste bid af køen der gik på kryds og tværs over gårdspladsen inde på Matadero de Madrid. Da de første 800 var kommet indefor blev begyndte folk at sætte sig i små enklaver og hente mad og drikke, mens de ventede på at komme ind. Foto: Eljamar Matadeo de Madrid er byens nye knudepunkt for moderne kunst og kultur, og i en af stedets store bygninger kunne man fredag aften ikke se enden af køen på den alsidige publikummængde, der havde fundet vej til Días Nórdicos. Ovenpå en torsdag aften, hvor Días Nórdicos-festivalen kunne melde et rungende ’udsolgt’, var der også høje forventninger til besøgstallet for fredagens koncerter, og som dagen skred frem, kunne det konstateres at over 5500 personer nu havde downloadet invitationer til Días Nórdicos’ to koncertaftener i Madrid.

Madrid: med 30 grader og blikket mod nord

Timer før fredagens koncerter havde folk stillet sig pænt i kø udenfor indgangen. Foto: Eljamar  ROSA – Dansk Rock Samråd havde stået for at udpege de fem optrædende bands fra henholdsvis Danmark, Island, Norge, Sverige og Finland, der skulle åbne den musikalske del af Días Nórdicos.

Efter torsdagens koncerter med Kúra (IS) og Turboweeekend (DK) lagde fredagens koncertprogram ud med norske Hanne Kolstø, der stod på scenen med skrigende orangerødt pandehår og med det samme udbrød: – This is just WOW!

Det var et direkte overvældende syn at se en fuld sal med 800 publikummer, og samtidig vide at der udenfor strakte sig en kø på en halv kilometer. Den store interesse for at høre nordiske kunstnere i Madrid skabte dog igen komplikationer for festivalen, der kunne konkludere, at den har et meget tålmodigt og disciplineret publikum.

Musik til folket- både inde og ude

Mens folk i salen stod dybt koncentreret og lyttede til Hanne Kolstøs musik, der udviklede sig fra et par afdæmpede numre over til mere dansevenlige beats, havde halvdelen af de, der stadig ventede udenfor, sat sig ned i rundkredse i den enorme gårdsplads – og så blev der ellers holdt picnic med øl og snacks. Det var i dén grad oplagt at gøre, for musikken trængte klart ud igennem de store åbne vinduer øverst i koncerthallen, og med 25 grader i Madrid-natten, var det tydeligt, at alle nød stemningen og de nordiske toner i fulde drag.

Hanne Kolstø (N) fik en varm modtagelse i Madrid, og var under hele sin koncert ét stort smil. Foto: Eljamar

Hanne Kolstø modtog et flot bifald, der fik hendes store smil til at gå over i et grinende udbrud mens hun takkede af, og lovede publikum at det bestemt ikke var sidste gang hun ville gæste Madrid. Den norske musiker, der stadig er på vej til at blive et mere kendt navn i det udenlandske, faldt helt tydeligt i Spaniernes smag.

Sødmefyldte toner for børn og voksne

Aftenens næste band – Husky Rescue fra Finland – var et af de mere kendt navne i det spanske.

Bandet har allerede udgivet deres fjerde album, og selvom de er svære at placere rent genre-mæssigt, er deres lyd meget nordisk og fyldt med smukke toner og folk-referencer. Lige i Días Nórdicos’ ånd.

Husky Rescues musik består af en bred vifte af lyde og instrumenter, noget som spanierne rent ud sagt var vilde med. Foto: Eljamar Festivalen havde da også besluttet, at det ikke kun var det voksne publikum, der skulle have chancen for at opleve finnerne, når de nu var kommet hele vejen til Madrid, så derfor gav Husky Rescue også en lille børnekoncert på caféen Costello del Rio, få skridt fra det planlagte spilledsted Matadero.

Her gav de en lille eksklusiv og ganske spontan koncert, med et meget mindre set-up end normalt, og så var der skruet en god del ned for lydstyrken. Publikum var børn, ja faktisk helt ned til spædbørnsalderen, der helt tydeligt var meget interesserede i musikken.

Stort selskab for Lilla Sällskapet

Selve aftenens sidste koncert var den svenske duo Lilla Sällskapet, og de formåede at få det store publikum til at smådanse, selvom publikum denne fredag var mere lyttende og rolige end det var tilfældet på førstedagen. At skabe ørefængende popmusik er bare noget svenskerne er stormestre i, og det gælder også for Lilla Sällskapet – et forholdsvis ukendt navn i Spanien, men som vi kender fra deres storhit “Jag vil ut”, der har været spillet flittigt i dansk radio.

Den ene halvdel af Lilla Sällskapet består af Mats Norman på klaver og kor. Foto: EljamarTrods sprogbarrieren mellem svensk og spansk var der god kemi mellem publikum og de to musikere på scenen. Mats på tangenter og kor fik endda folkemængden til at råbe “GRATIS!” (svensk for “Tillykke”, red.) ind i sin mobiltelefon, hvor hans kæreste sad hjemme i Sverige og havde fødselsdag.

Efter aftenens koncerter var veloverstået, og et opstemt publikum havde forladt Matadero de Madrid, kunne en lettet og meget tilfreds festivalledelse og dens samarbejspartnere stå tilbage fyldt med gåpåmod overfor de udfordringer, der er ved at stable en kulturfestival på benene i et land, der står midt i den værste økonomiske krise i nyere tid.

Matadero de Madrid blev nyrestaureret for fem år siden, og Red Bull Academy, der lagde scene til koncerterne, har  været åbne i et år. Der afholder de alt fra koncerter og festivaler  3-4 gange om måneden, men Días Nordicos’ åbningskoncerter – der er arrangeret i samarbejdet med ROSA/MXD og SPOT festival – har tiltrukket langt det største publikum.

Stærkt samarbejde og håb for fremtiden

Den store interesse, som det spanske publikum endnu en gang har vist Días Nórdicos, har sat tankerne i gang, om hvorhen den nordiske festival skal bevæge sig i fremtiden.

Dette år er tredjeudgave af festivalen, og under de største spanske mediers bevågenhed er det igen lykkedes Días Nórdicos og ROSA – Dansk Rock Samråd at invitere Spanien til at opleve en bid af Norden.

Festivalens åbningskoncerter har gennem alle tre år været resultatet af et stærkt samarbejde, og nu hvor festivalens venue har sat rekorden for publikumstilslutningen, bliver det spændende at se hvilke veje festivalen kommer til at gå i fremtiden.

Sødme og smukke, fløjlsbløde toner flød fra finske Husky Rescue - specielt fra forsanger Johanna Sofia Kalén, der oprindeligt kommer fra Sverige. Foto: EljamarDías Nórdicos er med de fem ROSA-koncerter blevet skudt godt i gang – og hvis det spanske publikum ikke har fået nok af nordisk musik, kan de bl.a. opleve Teitur i Madrid når Días Nórdicos byder indenfor til Færøsk aften.

Koncerten finder sted 13. oktober – også i Matadero de Madrid.