Fortællinger for viderekomne

Jørgen Leth.

Mouritz/Hørslev Projektet
 Palle Mikkelborg. 

Steffen Brandt

Hver udgave af Bornholms Kulturuge har et tema – som det eksperimenterende Udenfor Sæsonen-projekt hidtil har tilladt sig at forholde sig ganske frit til. Men i år er temaet ”Fortællinger”, og det har ansporet Udenfor Sæsonens ”kunstneriske ansvarshavende” Steffen Brandt til at sammensætte et helt specielt hold – som han håber kan udvide fortællingen som begreb:

Digteren, filmskaberen og journalisten  Jørgen Leth, den ”musikalske digter”, trompetisten og komponisten Palle Mikkelborg, det musisk/lyriske makkerpar Mads Mouritz/Lone Hørslev,  sangeren og sangskriveren Ane Trolle og så Steffen Brandt selv selvfølgelig – bakket op en højt estimeret jazzkvartet. Jo, Udenfor Sæsonens vedvarende ide med at krydse spor med kunstgenrer, erfaring mv. trives i bedste velgående.

– Det tegner det til at blive fortællinger på et andet plan: lyriske såvel som musikalsk, siger Steffen Brandt. Om årets hold siger han:

– Jørgen Leth er en af de mest respekterede forfattere og kulturpersonligheder vi har. Han spænder fra at både være folkelig – eksempelvis som cykelkommentator – men kan også være meget avantgardistisk. Og jo, der er en kommentar i at have Leth med til ”Udenfor Sæsonen” oven på al virakken om ham. Man skal selvfølgelig kunne stå ved det man skriver, men at man i dén grad dykker ned i en roman og bruger et løsrevet citat til at hænge en højt respekteret kulturpersonlighed op på, tror jeg nok at der er en del, der i dag har fået det rigtigt dårligt med, siger Steffen Brandt.

– Palle Mikkelborg mødte jeg, da han lavede musik til Fredsskulpturen ved Vestkysten, og også kom og optog noget med mig i den anledning (i 1995, red.). Allerede dengang vidste jeg, at jeg var nødt til at møde ham igen. Han står for en stor dybde – men har også humor i sit udtryk og sit væsen. Og så er han jo den eneste dansker, der har skrevet musik til jazzens største, Miles Davis…

Ane Trolle.

Som vanligt blander Udenfor Sæsonen også generationerne og erfaringen, og den yngre er dels med via Mouritz/Hørslev Projektet, der består af musikeren, guitaristen og sangeren Mads Mouritz, samt Lone Hørslev  – hvis digte og behandling af sproget Steffen Brandt ikke lægger skjul sin store fascination af  (Mouritz/Hørslev startede deres samarbejdsprojekt sidste år med storte roste ”Så er det sagt”). Desuden er der det helt nye navn Ane Trolle, der er gået fra undergrund til radiohit (endda tre gange ”Ugens Uundgåelige på P3 inden for det seneste halve år) i forskellige sammenhænge som duoen Trolle Siebenhaar,   JaConfetti m.m. – og som også kendes for sit samarbejde med Trentemøller og Mikael Simpson.

På tredje år bliver det en jazzgruppe der, der skal understøtte de samarbejdende solister: multiinstrumentalisten Gustaf Ljunggren, Christoffer Møller (piano), Jeppe Skovbakke (bas) og Jeppe Gram (trommer):

– Det er egentlig sjovt at tænke på: Da Christoffer Møller og hans folk var med første gang, var de stadig relativt nye navne – i mellemtiden har de udviklet sig til at blive nogle af de mest eftertragtede musikere inden for deres genre, siger Steffen Brandt, inden mødet på Bornholm i den kommende uge, hvor musikerne gennem nogle dage øver op til de tre koncerter, der foregår torsdsag til lørdag. Der er blevet sendt materiale på kryds og tværs deltagerne imellem, men det er ved øvedagene på Bornholm at brikkerne falder endeligt på plads.

– I det hele taget drejer Udenfor Sæsonen sig om at sætte personer sammen, der er etableret fra forskellige vinkler af livet. – og om at krydse spor. Et musikalsk fristed, hvor man kan prøve andre sider af sig selv af. Det har gennem årene affødt en del personlige venskaber – og musikalske venskaber. Flere af konstellationerne er jo fortsat bagefter, siger Steffen Brandt kan pege på Allan Olsen og Marie Frank, Alberte og Troels Trier som eksempler – eller Kira Skov, som senest var med TV-2 på turné.

Udenfor Sæsonen skabes i samarbejde mellem Steffen Brandt,  Bornholms Kulturuge, Musikhuzet  Rønne og ROSA – Dansk Rock Samråd
Udenfor Sæsonen 2007:
20. september: Strandhotellet, Sandvig
21. september: Kyllingemoderen, Almindingen
22. september: Musikhuzet, Rønne

Christoffer Møller.

Jeppe Skovbakke.

Gustaf Ljunggren.

Jeppe Gram.