Gamle traditioner – og moderne popmusik

Fem dages musikalsk workshop har arbejdet med musikalske traditioner og kommerciel musik

Tekst: Henrik Friis. Foto: Kendrick Dean.

Kan traditionel baggrund bruges til at skabe moderne popmusik? Er der plads til national identitet på den globale musikscene?

Det har ni håndplukkede professionelle musikere og fire mentorer arbejdet med igennem hele denne uge på Hotel Johanneberg ved Vordingborg.

Denne musikalske workshop er skabt i samarbejde mellem ROSA Folk og World Music Denmark, og projektleder M.C. Hansen (ROSA Folk) fortæller om et meget åbent møde mellem de 13 deltagere, som har vidt forskellig indgang til musikken gående fra dansk, norsk, islandsk, amerikansk til kurdisk baggrund – og altså world, folk og pop:

– Folk har bl.a. taget udgangspunkt i gammel kurdisk musik og brugt det som fundament for at skrive et nyt stykke musik med med baggrund i traditionerne – man har udfordret det tradionelle i kombination med det kontemporære og umvendt, fortæller M.C. Hansen.

Mentorerne har vidt forskellig baggrund – og dermed forskellig indgang til musikken:

Fra venstre ses: Tommy Gee, M.C. Hansen, Rewan Riko, Nicklas Sahl og Ann Christine Sunesen

Fra venstre ses: Tommy Gee, M.C. Hansen, Rewan Riko, Nicklas Sahl og Ann Christine Sunesen

Rewan Riko har et ben i den internationale hitlejr bl.a. via sit arbejde med Aarhus Calling-sangskrivercampen, og holder samtidig sin kurdiske musikalske baggrund ved lige i familiegruppen Li Diné, der spiller kurdisk inspireret popmusik. Gare Sazkar (Rewans far – også medlem af Li Diné) er et kæmpenavn på den kurdiske musikscene og kender virkelig til den traditionelle musik. Amerikanske Kendrick Dean har stået bag hits for navne som Mariah Carey, Chris Brown og Destinys Child – og var også til Aarhus Calling ved SPOT festivalen i år. Mens initiativtageren til camp’en, danske Tommy Gee er sangskriver og producer med international hit-erfaring fra især One Direction.

Networking og coaching
Ud over at være en musikalsk inspiration, har workshoppen også fungeret som netværksmøde, hvor nye bånd er blevet knyttet med mulighed for fremtidige samarbejder, og så har de medvirkende også modtaget coaching fra Tommy Gee, når det gælder deres forretningsplaner.

Nye konstellationer er opstået ugen igennem og kalenderne er blevet fyldt med aftaler om nye sessions, samt færdiggørelse af de sange der blev taget hul på tæt ved Farøbroen med udsigt til Falster og hele verden i horisonten.

– –
Foto i top Gare Sazcar og Disa Jakobs.

De medvirkende var: Mentorer: Tommy Gee, Kendrick Dean, Rewan Riko, Gare Sazcar. Musikere/sangskrivere: Disa Jakobs, Betina Følleslev, Jens Lysdal, Nicklas Sahl, Ann Christinev Sunesen, Peter Banks, Søren Korshøj, Marte Schau, Mikael Fleron. Projektleder: M.C. Hansen