Gode toner og fin respons på årets Popkomm

Gode toner og fin respons på årets Popkomm
Erik Barkman Petersen

I fredags sluttede den danske deltagelse på årets Berlin-baserede Popkomm med gode toner og fin respons. På messe-standen meldte Kunstyrelsens Bodil Høgh om et rekordhøjt antal skranke-henvendelser – 366 mod sidste års ca. hundrede færre – og også den danske deltagelse slog rekorder: 23 institutioner, firmaer og grupper var repræsenteret med 3-4 udsendte hver. Udlandet interesser sig tydeligvis for dansk musik – og vice versa.

Også under aftenens to koncerter var interessen mærkbar. De århusianske garage rockere i The Defectors høstede stor applaus for deres sæt på midtby-spillestedet The Mudd Club. Desertørerne og deres danske label, Bad Afro Records, lurede på at overbevise inviterede distributionsselskaber – tyske, franske og spanske – samt et japansk pladeselskab. Så der blev gået til (stryge)stålet i den hvælvede kælder med murstenssøjlerne, og de solbrillebeklædte århusianere havde fint styr på både tonerne og attituderne.

Defectors under Mudd Clubs vælvede loft
(Foto: Erik Barkman)

Få hundrede meter væk – og adskillige timer senere – spillede WhoMadeWho. Trioen er en interessant hybrid-konstruktion, hvis medlemmer er hentet i henholdsvis rocken (bassist Thomas Høffding er fra Garbo), den elektroniske dansemusik (trommeslager Tomas Barfoed er den ene halvdel af Filur) og jazzen (guitarist Jeppe Kjeldberg). Uden at påkalde sig den store opmærksomhed herhjemme har WhoMadeWho reddet sig en kontrakt med det kvalitetsbevidste tyske selskab Gomma, og derfor stod de klokken tre lørdag morgen på den trendy og trashede Klub Rios scene under et Gomma label-showcase.

WhoMadeWhos grundidé er at spille hårdpumpet dansemusik på traditionelle rockinstrumenter. Med et væld af effektpedaler og betragtelige instrumentfærdigheder lokker Jeppe Kjeldberg svævende, pågående og inciterende toner ud af sin guitar, mens bas og trommer tæsker tungt derudaf bag ham. Dén blanding vakte stor begejstring hos Rios unge, danseglade publikum lørdag morgen – og efter koncerten stod gratulanterne i kø.

WhoMadeWho på Klub Rio
(Foto: Erik Barkman)

”Hvor kan man købe jeres musik?” lød det fra to nydelige unge kvinder.
– Der er en 12” ude på Gomma, én mere på vej – og i starten af næste år kommer debut-albummet, svarede en svedende Jeppe Kjeldberg.
Imens råbte en begejstret herre ”you guys were fucking awesome!!!” til trommeslager Tomas Barfoed – så højt, at Barfoed måtte holde sig for øret.

Alt i alt en fin afslutning på et Popkomm, der har budt på mange velspillede og velbesøgte danske koncerter og stor interesse fra udenlandske messe-deltagere. Kristian Riis, tovholder på ROSAs Popkomm-arrangementer, konkluderer:
– Egentlig er det for tidligt at udtale sig om resultater. Dem ser vi først om nogle måneder. Men jeg synes, det gik rigtig godt. Der var mange gæster ved koncerterne og mange henvendelser på messen, og vi mærkede stor interesse for dansk musik dernede.