Grænseoverskridende fankultur

Días Nórdicos: Dedikerede fans til nordisk musik i Sydamerika

Danske Lydmor mødte fire ivrige fans rejst til fra Uruguay for at opleve hende. Norske Moddi talte med begejstrede unge, som var taget hele vejen fra Bolivia – altså flere dagsrejser – for at møde deres idol. Og finske Hisser snakkede med tilhængere, som havde kørt de små 500 kilometer fra Santa Fe sydover til den argentinske hovedstad, hvor fredagens udgave af Días Nórdicos fandt sted.

Uanset et i øvrigt stort fremmøde på over 500 og lang kø før koncerten i den flotte gamle teatersal Xirgu i Buenos Aires, fortæller ovennævnte en del om, at nordisk musik også har muligheder her på det sydamerikanske kontinent. Med en fankultur som for længst har krydset og brudt landegrænserne og gamle strukturer via YouTube, Spotify m.v. er opbakningen fra det helt unge publikum i den grad til at få øje på herovre i det sydamerikanske, hvor Días Nordicos startede onsdag-torsdag i Chiles hovedstad Santiago, og fredag spillede det første af to kapitler i Buenos Aires.

DSC03216

Moddi – masser af fans vil snakke med ham i det sydamerikanske.

Langlyslokkede barfodede Moddi er blevet decideret omringet i begge byer, specielt i Santiago, hvor unge chilenske fans flokkedes om at tale med, blive fotograferet med og købe musik med den norske, politisk bevidste sanger og guitarist efter koncerterne. Og der forsvandt vist også lidt flere cd’er i den chilenske hovedstad, end Moddi nåede at indkassere betaling for…

lydmor-instagram

Lydmor med et par argentinske fans – fra Instagram

Mens Lydmor i Buenos Aires blev mødt med et ”hvorfor spillede du ikke Mark of Beauty” af den håndfuld fyre som var rejst den lange vej fra Uruguay….: – Og det var ikke en gang med vilje, siger Jenny ”Lydmor” Rossander. – Jeg glemte den simpelthen. Så prøvede jeg at synge den for dem bagefter, da vi talte sammen, men det var vist ikke helt det samme, kunne jeg mærke på dem, griner hun om episoden med de glade, positive, snakkeivrige fans.

Ivrigheden til trods, er koncerterne også præget af en enorm respekt for musikken. Selv om den i udpræget grad præsenterer en meget, meget alsidig buket af, hvad ny nordisk musik har at byde på – fra det lavmælt tyste til det ekspressivt massive – så lyttes der. Uanset publikums smagsløg.

DSC02939

Moddi: Bare fødder og stærke fortolkninger.

Barfodskæmperen Moddi
Norske Moddi er en enmandshær. Bevæbnet med sin akustiske guitar er han beviset på at politisk engageret musik ikke er uddød i de rette hænder. Denne tur i det sydamerikanske præsenterer det album med ”forbudte sange” han udgiver næste efterår. 12 sange fra Vietnam, Israel, Rusland, Mexico, Chile – og såmænd også fra vores egne breddegrader – som er faldet i unåde hos magthaverne. Og som har kostet landsforvisning eller det der er værre.

Når han slår højrehånden til blods i ivrighed på guitaren til spansksproget Victor Jara-fortolkning vækker det naturligvis genklang hernede – specielt i Santiago forstås. Og ellers er hans kejtet/charmerende dialog med publikum og opfordring til ønsker et sikkert trumfkort. Også selv om hans tilhængere mest kender ham fra YouTube – og vel at mærke ikke kanaler han får betaling fra, som han selv konstaterer.

Alice3

Alice Boman: smukke, næsten katedralske sange (Foto: Christina Amundsen).

Boman og ensomhedens store vidder
Alice Boman er den smukke, lyse svenske stemme som blot med eget blødt keyboardspil synger om kærlighed, svigt, uopnåelige følelser og ensomhedes store vidder. Fuldstændigt uforceret og på en skala mellem det mavesugende smukke og det salvesesfulde. Man kan høre en knappenål falde til gulvet. Så stille lyttes der. Undervejs i koncerterne får Boman selskab af landsmændene i trioen Hey Elbow, som med underforstået indlevelse underbygger Bomans udtryk med stille tromme, smukt kor og flotte, tålmodige flygelhorns-klange. Men hele tiden inden for Bomans ramme.

heyelbow2

Hey Elbows sanger og guitarist Julia Ringdahl (Foto: Christina Amundsen)

Svensk forvandlingsorkester
Men når Hey Elbow så selv tager fat, forvandler Julia Ringdahl sig fra stille korpige til skarp sanger med punket guitarsound, Ellen Petersson giver sit flygelhorn et kæmpesvæv og styrer samtidig et kompliceret tæppe af electronics, mens Liam Amner står for et (ofte) oppisket beat. En total kontrast og en dybt kontrolleret musik, der vandrer mellem nyrock, støj, pop og ambiente fusionslandskaber. Og en musik som sælger en del vinyler efter koncerterne…

HISSER

Hisser: kompromisløse finner. (Foto: Christina Amundsen)

Hisser – fra pop til ragnarok
Finske Hisser kan også de hidsige beats, men er meget mere ukompromisløst elektroniske og techno-aggressive. De tre medlemmer med Miikka Koivisto i spidsen og med Lasse Lindfors og Seidi Guzejev (også kor) på rad bag laptops og andet isenkram lader sig rive med af samples og andre fragmenter som de samler i buketter, der gerne vil rumme poppen men endnu mere ragnarok. De fans fra Santa Fe, som vi nævnte i starten, fik set at Miikka Koivisto ikke er blevet blødere siden dagene i Disco Emsemble, som var det band, de egentlig kendte ham fra.

lydmor

Lydmor – gestikulerende, smilende, grædende, legende, søgende.

Lydmor og rammerne
Og så er der Lydmor og den såkaldte elektro-pop, som hun konstant bakser med at sprænge rammerne for og hoppe ud af og videre fra – hele tiden med ørene rettet mod salen og i evig nervøst leende dialog med sig selv og det publikum, som følger hende trofast, uanset om hun graver dybt i kataloget og finder tidlige nære sange frem på el-pianoet – eller lader de programmerede maskiner klare musikken, mens hun selv hiver de siddende tilskuere på gulvet i Buenos Aires op for at danse med til slut. Hvilket de gjorde med store smil alle sammen. Som Moddi er hun i den grad i direkte kontakt med publikum i en optræden, der er mere end en koncert.

Samlet styrke
En mangefarvet pallette, altså og uden genremæssige overlap. Generelt betragtet er vi sikre på, at de fire fremmødte nordiske ambassadører til koncerten i Buenos Aires – der var reception inden det hele gik i gang – hver kunne tage hjem fra aftenen i overbevisningen om, at musikerne fra deres eget land havde leveret et stærkt bidrag til udbredelsen af den nordiske kultur denne aften. Men at den samlede flok løftede begivenheden til noget ekstra.

– – –
Días Nordicos 2015 Latinamerica har koncerter i Buenos Aires tirsdag, torsdag i Sao Paulo i Brasilien og lørdag i Mexico City inden karavanen vender hjem.

– – –
Días Nórdicos Latinamerica er støttet af Statens Kunstfond og Nordisk Kulturfond
logoer kopi