GRØN SPOT 03 – succesen fortsætter

GRØN SPOT 03 – succesen fortsætter
Nils Åkesson

De første tre stop på årets Grøn Koncert-karavane gennem Danmark viser med tydelighed, at de tre bands Malk de Koijn, Mew og Carpark North formår at få et både trofast og nyt publikum til at strække armene mod himlen og rocke med!

Med godt vejr, fint fremmøde og et program med noget for manges smag har de forløbigt tre koncertdage i Esbjerg, Odense og Århus været en succes. Specielt har GRØN SPOT-scenen på andet år vist sig som et både slagkraftigt og friskt modspil til hovedscenen, som i år bliver sat igang af et af GRØN SPOTs navne fra sidste år: Junior Senior.

Marianne Frederiksen, direktør på femte år for Muskelsvindfonden (som arrangerer Grøn Koncert) har da også GRØN SPOT-scenens potentiale for øje:

– Hvis vi kigger ud i fremtiden, er jeg sikker på, at det har været en rigtig god investering. For ud over at Grøn Koncert gerne må være den dér familie-skovtur,
så skal der også være noget for det publikum, der mest kommer for musikken.

En nødvendig og vigtig udvikling af Grøn Koncert
– GRØN SPOT er en nødvendig og vigtig udvikling af Grøn Koncert, hvor vi – lidt flot sagt – godt nok er her for at tjene penge, men også tager et ansvar for, at musikscenen får en mulighed for at udvikle sig.

– Med GRØN SPOT har vi en mulighed for at sætte bands på en opgave, som de ikke rigtig kan få andre steder. Og kan vi kombinere dét med at tjene penge, synes jeg det er pragtfuldt, siger Marianne Frederiksen.

Carpark North’s Lau Højen
gav alt hvad han havde…

I ideen om GRØN SPOT er fornyelse et centralt emne. Med GRØN SPOT vil Grøn Koncert også gerne nå et yngre publikum. Det er tidligere forsøgt bl.a. ved at have Aqua og Cartoons på plakaten, hvor Grøn Spot scenen i sin helhed appelerer til de unge.

– Jeg har lige været nede ved GRØN SPOT-scenen for at se Carpark North, og det er jo bare fedt at se de 13-16 årige piger med stjerner i øjnene, fordi netop deres stjerner står oppe på scenen, fortæller Marianne Frederiksen med glæde og fortsætter:

Scene med høj kvalitet
– Scenen holder jo en fantastisk høj kvalitet, og jeg er sikker på at flere af de bands også er nogle man kender om flere år. Jeg kan simpelthen ikke forstille mig andet.

En af de bands Marianne Frederiksen taler om er Mew, der forår og sommer har ligget lunt i svinget i Danmark, men også resten af Skandinavien, England og Japan, hvor de tager på turné efter GRØN SPOT.

– Faktisk måtte vi overbevise vores pladeselskab om, at det var vigtigt at spille de danske koncerter. For os føles det som at komme hjem, og selv om Grøn Koncert er en noget ny erfaring for os, har det foreløbigt været en meget god oplevelse.

Mew trådte i karakter
– her fra Århus-koncerten

Ordene kommer fra Jonas Bjerre, der trods en forkølelse giver hvad han kan til koncerterne.

– Jeg er jo ikke så god til at være udfarende, men Bo og Johan (hhv. guitar og basist) gi’r den så meget mere, at det virker, selv uden de animationer vi plejer at have på storskærm bag os. Vi har været meget glade for at se publikums respons.

Mew er med årene blevet lidt mere komfortable med at “sælge” sig selv – også i forbindelse med koncerter:

– Da jeg var yngre, var jeg lidt snobbet med det “at sælge” sig selv og musikken, men med det hér band har jeg udviklet mig. I dag kan jeg se, hvor vigtigt det er, at komme ud og spille vores musik – for ellers er der jo ingen der hører os.

– Ikke at jeg tror, at vi bliver et kæmpeband med hits i hele verden, men jeg tror, at der er mange flere, der kan værdsætte vores musik, end der er nu.

Malk de Koijn med skarp
rap-lyrik fra hoften

Hvilket fører tilbage til formålet med GRØN SPOT. ROSA står for og afvikler GRØN SPOT, og det er svært for den daglige leder Gunnar Madsen at skjule smilet:

– Vi har fået bekræftet, at vi har sat fødderne rigtigt. Vi har et massivt forøget besøgstal til scenen – den er simpelthen pakket til alle koncerterne.

– Orkestrene har en fantastisk god oplevelse af at spille ud til et stort, nærværende publikum – en entusiasme der er gensidig mellem publikum og orkester.

Tilfredshed hos alle orkestre
Gunnar Madsen kan rapportere om stor tilfredshed fra alle tre orkestre. Også for Malk de Koijn, der har haft den udfordrende opgave som åbningsorkester, har Grøn Spot været en god oplevelse med et stabilt og vedholdende publikum.

indædt basist
fra Carpark North

Carpark North, der slutter scenen af, har også taget udfordringen op på kompetent vis:

– Jeg synes man må tage hatten af for at så relativt unge mennesker viser sådan en ægthed i deres optræden. De har det “showmanship”, der ofte er en uundværlig del af et godt rockorkester.

Kan man blive ved med at finde nye orkestre i det lag, der egner sig til GRØN SPOT-scenen?

– Det kan godt blive en spændende udfordring. Det tror jeg godt – vi får på ROSA mange impulser og mange gode relationer til musikmiljøerne. Sidste år og i år har vi haft tre flyvefærdige navne. Der kan selvfølgelig komme et år, hvor vi må nøjes med ét orkester af den slags og må præsentere dem sammen med mere ukendte. Men de første to år har vi i hvert fald fået det afsæt, vi har ønsket os fra ROSA’s side.
Med en tydelighed omkring scenen, respekt fra publikum og respekt fra de orkestre vi arbejder med og gerne vil fremme overfor et bredere publikum.

Fotos: Gunnar Madsen, Esben Laulund, Nils Åkesson.