"Hundredevis af kilometer udenfor sæsonen"

“Hundredevis af kilometer udenfor sæsonen”
Henrik Friis

Steffen Brandt & Tina Dickow, Allan Olsen & Marie Frank samt Alberte Winding & Tobias Trier fortolker sig selv og hinanden i en række intimkoncerter på bornholmske scener.

..og Dickow spiller Brandt.

(Fotos i trykkvalitet kan downloades
v. klik på foto)

Scala Gudhjem, Bornholms Textil Seminarium i Hasle, Svanekegården, Glas & Keramikskolen i Nexø m.m. lyder ikke just som koncertadresser – og er det heller ikke – bortset lige fra den kommende uge, hvor tre musikalske par med fod i henholdsvis den erfarne og den nye fremadstormende lejr giver intim-koncerter rundt omkring på Bornholm.

Det gælder Steffen Brandt & Tina Dickow, Allan Olsen & Marie Frank samt Alberte Winding & Tobias Trier, der i alt giver seks dobbelt-koncerter og derefter sætter fælles punktum i Bornholms Musikhus som del af den bornholmske kulturuge ”Udenfor sæsonen” (se program næste side).

Ideen er udviklet i fællesskab af Steffen Brandt, Gunnar Madsen (ROSA) og Gitte Grønfeld Wille (Kulturkoordinator, Bornholms Amt), der i foråret sammen drog rundt på Bornholm for at finde egnede lokaliteter til projektet. De opsnusede mindre undervisningsinstitutioner, gamle biografer m.m., hvor mellem 80 og 130 tilskuere i næste uge kan komme helt tæt på de tre par.

Sigtet er flerstrenget: Dels er det vigtigt, at musikere og publikum også kan møde hinanden uden for storbyens mega-scener med de store produktioner, og i stedet se hinanden i øjnene og genopleve/genopdage denne form for autentisk musikoplevelse.

Dels at musikerne får mulighed for at opleve og finde på nyt – hvilket også kommer publikum til gode – når de som her skal fortolke både modpartens og egne numre i denne nye sammenhæng:

Allan Olsen kan bl.a. høres
på Christiansø..

..i selskab med Marie Frank.

– For mig opstod ideen til at sætte en etableret og en nyere kunstner sammen ved to lejligheder sidste år: Ved Bob Dylan-hyldestkoncerten i Den Grå Hal på Christiania og ved ROSAs 25 års fest for Musikloven i Kerteminde. Stik imod hvad vi ellers får at vide, viste det sig, at der både blandt publikum og de medvirkende var stor respekt for hinanden på tværs af tiden og genrerne. Så ud fra en idé om at historien skal fortælles hele tiden fra alle niveauer og placeringer forskellige steder i tilværelsen opstod ideen om ”Udenfor Sæsonen”, fortæller Steffen Brandt.

– Verden ser forskellig ud fra Tina Dickows point of view og undertegnedes. Men alligevel hørte jeg hende synge ”Alt hvad hun ville var at danse” i Kerteminde, som gjaldt det hendes liv. Og dét fællesskab, synes jeg, det er værd at bruge tid og kræfter på at arbejde frem – til inspiration for både musikere og publikum. Tina og jeg kommer til at synge nogen af hinandens sange og sammen måske udvikle nye udtryk, nye fortolkninger af fælles favoritter. Hvilken pointe får det ikke når Tina f.eks. synger ”Tornerose”, siger Steffen Brandt og understreger, at alle de adspurgte musikere med det samme har været med på ideen:

– Jeg synes, det er vildt stort at stå på en festivalscene med 50.000 glade mennesker – det kan næsten kun overgås af fantasien – eller det faktum, at du hér kan opleve to af tidens væsentligste navne i et lille forsamlingshus på Christiansø med plads til 100 mennesker en fredag aften – hundredevis af kilometer uden for sæsonen.

Alberte deler scene med…

…Tobias Trier

Steffen Brandt og de øvrige idémagere håber, initiativet bliver en tilbagevendende begivenhed ”og at vi kan fastholde ideen om at udfordre traditionelle opfattelser af fastlåste udtryk og former. Der er allerede ideer til en fortsættelse, som det dog er for tidligt at berette om nu…”

Projektet støttes af de fire berørte bornholmske kommuner, Bornholms Amt, Bornholms Musikhus lige som ROSA, Statens Musikråd, Bikubenfonden og LO’s Kultur- og Projektpulje har givet tilskud

“UDENFOR SÆSONEN” – MUSIKPROGRAMMET:

Torsdag 19. september:
Allan Olsen & Marie Frank (Scala, Gudhjem)
Alberte Winding & Tobias Trier (Bornholms Kunstmuseum, Rø nær Gudhjem)
Steffen Brandt & Tina Dickow (Bornholms Textil Seminarium, Hasle)

Fredag 20. september:
Allan Olsen & Marie Frank (Forsamlingshuset Månen, Christiansø)
Alberte Winding & Tobias Trier (Glas & Keramikskolen, Nexø)
Steffen Brandt & Tina Dickow (Svanekegården, Svaneke)

Lørdag 21. september:
Gallakoncert med alle seks musikere (Bornholms Musikhus, Rønne)