Ihan Haydar om at turde drømme om at være professionel musiker

Trommeslageren Ihan Haydar fra bandet L.I.G.A. fortæller på Pop-Pilot lejren på Amager sin historie om at komme ind i musikverden. En historie som skal motivere og inspirere pigerne til at gå efter det de drømmer om – og turde arbejde for det.

Tekst og foto:  Olivia Aguilera Malinovsky

Musiklejren for unge piger, Pop-Pilot, har nu været i gang i nogle dage. På Amager i København er lejren fordelt på Børnekulturhuset Ama’r, hvor deltagerne sover, og et stenkast derfra RUSK, hvor øvelokalerne ligger.

Amager-lejren har dannet fire bands med fem personer i hver. Hver gruppe består af både øvede og ikke-øvede unge piger – men de spiller alle på instrumenter og skriver selv deres sange. Og selv om bandsene er meget forskellige – nogle er mere forsigtige end andre – bliver der spillet musik hos dem alle!

img_8898

Der øves på sangene i øvelokalerne på Amager.

Et frirum til at være kreativ
Tirsdag er en særlig dag for piloterne, da Ihan Haydar, trommeslageren fra popbandet L.I.G.A., kommer som gæsteinstruktør om aftenen. Det er tredje år i træk, at Ihan er med på Pop-Pilot.

– Jeg elsker, elsker hele ideen med piger, som øver og spiller musik i en hel uge og har en kærlighed til musikken. Det er et fedt frirum til være kreativ og prøve tingene af i trygge rammer. Jeg ville gerne have haft den mulighed som ung, for det er en fantastisk måde, at lære at spille musik på og give dem en forsmag på, hvad der venter dem derude, siger hun.

Aftensmaden er blevet spist og pigerne sidder ved bordene og taler eller spiser færdigt, mens andre løber rundt. Pludseligt kommer Ihan op af de stejle trapper og pigerne råber “Heeeeej Iiiiihaaan!”.

Ihans historie
– Jeg hedder Ihan, jeg er 23 år og trommeslager. Jeg vil gerne høre om jer.

img_8926

Ihan Haydar fortæller livligt og gestikulerende sin historie om at blive trommespiller.

Sådan starter Ihan ud. Og alle 20 piloter siger, hvad de hedder, hvor gamle de er og hvor de kommer fra. Ihan smiler varmt til pigerne: – Fedt! Spiller I trommer, guitar og bas? Pigerne svarer i kor med et langt “Jaaaa”.

– Jeg vil fortælle, hvordan jeg kom til at spille musik – starter Ihan sin fortælling. Men understreger, at der er mange måder at gøre det på. Meget åbenhjertigt taler hun om hendes tid i Irak (Ihan kom som ti-årig til Danmark som flygtningebarn, red.), hvor musikken ikke eksisterede, og om hvordan hun ikke tænkte eller drømte om den, før hun kom til Danmark.

Pigerne er helt stille og fokuserede, imens Ihan beretter om hendes første møde med trommer, som var et rent tilfælde. Hun kunne bare spille på dem, og hendes musiklærer fortalte hende, at hun havde rytme. Hun beretter videre, om hendes forældre, der ikke forstod hende og hendes lyst til at spille trommer, og nægtede hende at spille. Hun forstod ikke forældrene – Hvorfor forstod de mig ikke? Jeg syntes jo, at det var fedt!

Engagementet til trommerne
Ihan har en historie om et drive, en ustoppelig lyst til musikken og om at holde fast i sin drøm om at spille trods modgang. Den bliver fortalt meget let, varmt og med smil på læberne, fnisende og med meget gestikulering, og understøttet af videoer fra YouTube og billeder fra Instagram til at bakke op om og vise hendes historie.

img_8899

Rock-attituden fejler bestemt ikke noget hos de unge piger.

Pigerne stiller alle slags spørgsmål, men Ihan svarer på det hele. Og hun smiler f.eks. bare, da en fortæller at en snap taget af Ihan, havde fået mange screenshots.

Hendes historie ruller videre: Om hvordan en skole-MGP blev hendes vej til at møde Chief1 (musikproduceren Lars Pedersen, red.), som sendte hende – som bare 19-årig – til Melodi Grand Prix i Danmark i 2012, og senere med vindersangen til Aserbajdsjan. Alt sammen uden hendes forældres godkendelse og viden – som dog kom efterfølgende, da de så seriøsiteten af Ihans lyst og engagement til trommerne og musikken.

– Hvis jeg ikke havde gjort det, så havde jeg fortrudt det
Efterfølgende sammensatte Chief1 sammen med musikproduceren Remee bandet L.I.G.A. bestående af forsangeren Nicky Russel, Ihan på trommer og (nu udgåede) Feras Agwa som rapper. Men som hun siger – Det tager sygt lang tid, at tage Danmark med storm. Det handler om at øve, øve, øve, studietid, indspilninger, strategier, taktikker og timing.

På intet tidspunkt ligger Ihan skjul på, at der i hendes historie og i musikbranchen er ups and downs. Det hele er ikke en leg på roser – heller ikke når du er kommet ind i branchen. Hun forklarer gennem sin historie, hvordan man kan komme ind i musikbranchen, alt dét som det kræver – og hvordan branchen fungerer. Og hun siger: – Hvis jeg ikke havde gjort det, så havde jeg fortrudt det.

Efter Ihans historie er fortalt, pigerne har stillet spørgsmål og klappet, er det tid til selfies og autografer. Lise på 14 år syntes, at det var spændende at høre om Ihans fortid, og hvor hun kom fra. Det var også godt, at hun viste tingene gennem videoerne. Sigrid på 15 syntes også, at det var spændende – især dét at høre om de gode og dårlige ting ved musikbranchen. Hun kunne også godt lide, hvordan Ihan var “nede på jorden og nem at snakke med” – Ihan havde inspireret hende til at vide, at alt kan lade sig gøre.

img_8937

Venskaber knyttes på Pop-Pilot. Og der er altid tid til at posere for kameraet.

Kærlighed til musikken
– Der er brug for flere kvindelige musikere. De tør ikke vise, hvem de er – og det er synd, for de er seje, og de skal bare turde vise det til verden. Jeg vil gerne inspirere pigerne til, at gå efter det de vil. De har hørt min historie, det kan også lade sig gøre for dem. Jeg ønsker at motivere dem til at øve og spille. Jeg vil gerne være en rollemodel for dem, for det mangler der her i Danmark, siger Ihan og fortsætter:
– Pop-Pilot kan motivere dem. Det kan ruste dem til det rigtige liv og til musiklivet. Det kan give dem en forsmag på, hvordan det er at skrive sange og spille på instrumenter. På lejren er der en mulighed for at prøve tingene af og udfordre dem selv. Jeg håber pigerne griber muligheden.

Drømmen er mulig
Ihans budskab er klart og inspirerende: Hvis man får muligheden for at spille musik, så skal man gøre det! For hvis man tror nok på det, så skal det nok lykkes.

– Alt kan lade sig gøre. Jeg startede fra ingen ting, men min kærlighed til musikken vandt. Det de skal vide er, at det er muligt! Det behøver ikke bare at være en drøm, det kan sagtens lade sig gøre.

Og det er netop, hvad Ihan ønsker for pigerne:
– At de går efter det, de drømmer om. Jeg håber, at pigerne griber de muligheder der er, og bliver aktive i musikbranchen. At de tør spille foran andre, performe, skrive sange…
Hun griner og fortsætter:
– Og ja, så håber jeg, at jeg kan komme til at spille med dem i fremtiden. Det kunne være så sejt!

Ihan Haydar gæster Pop-Pilot lejrene i Fredericia og Randers torsdag.

– – –

Pop-Pilot er arrangeret af: ROSA – Dansk Rock Samråd i samarbejde med Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg for Musik, DJBFA/Komponister og Sangskrivere, DMF – Dansk Musiker Forbund, DPA – Danske Populær Autorer, DAF – Dansk Artist Forbund, Randers Kommune, Turbinen, Randers Musikskole, Børnekulturhus A’mar, Amager Kulturpunkt, RUSK, Københavns Kommune og Ungdommens Hus Fredericia.

PopPilot_sponserLogoer (1) copy