Indenfor rammen

Indenfor rammen
Anders Jørgensen

Bornholmerne har taget ”Udenfor sæsonen”-projektet til sig. Alle koncerter blev solgt ud og de deltagende danske musikere fik nyt stof til musiktæppet derhjemme.

– – –
Det ser ud til at bornholmerne har taget ”Udenfor sæsonen” til sig. Ved årets udgave var der udsolgt hver dag til alle koncerter, hvor dygtige danske komponister danner uventede duoer og slipper samarbejdet løs ved tre koncerter over tre aftener rundt i Bornholm kulturhuse.

– Jeg synes, at Bornholm har modbevist, at folk ikke søger det nye, nære og intime i musikkens verden, siger Gunnar Madsen, der er leder af ROSA, Dansk Rock Samråd og initiativtager til konceptet sammen med Steffen Brandt.

– Det kan være, at Bornholm ku’ blive kendt som et slags mødested for at prøve nye ting af for kunstnere, der tør. Jeg tror, det tager år at bygge det op, men nu er det jo gået godt de første to. Det rygte spredes blandt musikere og publikum, at det er en helt særlig uge herovre, siger Steffen Brandt.

Åbne døre til andre verdener
Der behøver ikke komme mere af af de musikalske møder udenfor sæsonen. Lise Westzynthius skal f.eks. ikke have en rolle i Sebastians næste musical, og Harald Haugaard behøver ikke nedvendigvis spille violin på TV-2’s næste plade for at konceptet bliver en succes.

– Der behøver ikke komme mere ud af konstellationen end det musikalske møde på Bornholm. Det her handler om udfordringen, at bryde fordomme og måske få åbnet døre til andre verdener, siger Steffen Brandt, der er kunstnerisk leder af ”Udenfor sæsonen”.

Gunnar Madsen kan kun være tilfreds. For ham handler det primært om at dokumentere, at
man sagtens kan lave anderledes spændende musikprojekter med dansk kvalitetsmusik et godt stykke ude i landskabet. Efter to runder på øen roser han infrastrukturen i Bornholms kulturliv og fremhæver specielt kulturhuset i Rønne og kulturkoordinator Gitte Grønfeld Wille.

Og inden længe tager Gunnar Madsen og Steffen Brandt til Bornholm igen og tjekker nye mulige spillesteder ud til den sandsynlige tredje runde af ”Udenfor sæsonen” i efteråret 2004.

Randi Laubek og Halfdan E på Månen på
Christiansø – sammen med halvdelen af
øens beboere (sådan cirka 50 mennesker).

Dét sagde musikerne om årets ”Udenfor sæsonen”:

”Det er også en slags ferie at være med i ”Udenfor sæsonen” både personligt og musikalsk, fordi du kommer ud af dine vante rammer i nogle dage. Du slipper alt det, du har gang i derhjemme og ideerne, om hvordan det skal blive. Det giver en spændende kemi og ophæver forventningerne og perfektionismen”.

Lise Westzynthius – om sit møde med Sebastian

”Lise blev jo valgt for mig af Steffen Brandt. Jeg synes, det var sjovt at stå på projektet. Også fordi, jeg selv skal ud og spille til efteråret. Jeg vidste intet om Lise, før vi mødtes omkring projektet. Hun har et svært og personligt univers … “der var ikke meget ferie over det fordi man virkelig skulle være på stikkerne på scenen for at fange tonen.

Sebastian – om samarbejdet med Lise Westzynthius og om sin optræden i det hele taget

”Jeg har gennem hele livet i perioder sat noget på spil og brudt grænser til folk. Det har der altid været forbundet en risiko ved, men det er tit gået godt. Folk-musik er måske det, der er tættest på at være rigtigt langt væk fra mit univers”.

Steffen Brandt

”Jeg kan bruge Steffen Brandt til at lære mig noget om skrive sange. Jeg laver selv kun melodier og spiller musikken, det er et nyt stort univers for at lære at sætte ord sammen med musik”.

Harald Haugaard

”Vi er to stædige sjæle, der peger i vidt forskellige retninger, men netop det giver et spændende musikalsk møde”.

Halfdan E.

”Vi ledte efter et sted, hvor vi var på glat is i stedet for det sikre med at lave vores eget materiale. Det var derfor, vi valgte at spille yndlingssange”.

Randi Laubek

Kilde: Alle musiker-citater af komponister er hentet fra udsendelsen ”Det er dansk” på DR P4, og er lavet af journalist Kurt Bogø.