LEDER: Independent

LEDER: Independent
(Artikel fra Geiger 6, november 2002)

Gunnar Madsen

Selvstændig. Uafhængig.

Nøgleord, der oftere og oftere går igen i udtalelser om rockmusikkens fremtid. Og tydeligt er det, at en ny bølge af små pladeselskaber skyder frem af jorden, hvor de multinationale selskaber har smidt haveredskaberne fra sig og er løbet af pladsen.

Det er en grundlæggende betryggende oplevelse at høre og læse om den store lidenskab for musikken som det bærende element i den nye bølge!

Men om lidenskaben rækker overfor kontante økonomiske vanskeligheder i forbindelse med produktion, formidling og promotion, føler jeg mig ikke helt tryg ved. Fraværet af investeringsparat kapital er et problem, man ikke skal negligere!

At der – i kapitalens fravær – bliver brug for knofedt, knowhow, networking og entusiasme står krystalklart. Måske særligt klart på baggrund af politikernes hårde fremfærd mod netop de rytmiske vækstlag i forårets sparerunde.
Meget tyder på, at de produktive musikmiljøers uafhængighed heller ikke fremover i væsentligt omfang vil blive truet af offentlig støtte!

Opmærksomheden retter sig i disse år mod de internationale markeder. Mange af de små og mindre pladeselskaber kæmper en dygtig og ihærdig kamp for at få danske produktioner udgivet af – eller i samarbejde med – udenlandske selskaber.

Det er en god udvikling, som bl.a. ROSA har talt, støttet og ivret for gennem mange, mange år.

Men netop i skæret fra den gode udviklings lunende flammer vil vi advare om, at der kan være store vanskeligheder forbundet med at binde sig kontraktligt til udenlandske selskaber. At man let kan brænde fingre i den proces!

Det er måske vigtigere end nogensinde, at man rådfører sig grundigt med fagfolk – jurister, sin fagforening, erfarne kolleger etc. – når man står med et tilbud i hånden.
Den selvstændige musikproduktion- og formidling er en uundværlig brik i det samlede kulturlandskab. Først og fremmest fordi vi har brug for adgangen til en original kunstfremstilling – musik, der skabes og frembringes uafhængigt af økonomiske interesser.

Den kunstneriske selvstændighed vil på langt sigt vise sig at være meget mere værd – både i kroner og ører og oplevelsesmæssigt – end tidens tendens til konceptualisering og politikernes kortsigtede forkærlighed for kopimusik og reproduktion.

Kan de nye selskaber og enkeltpersoner bidrage til en øget respekt for musikken i sig selv – og samtidig skabe et bedre økonomisk fundament for produktion og formidling – så er uafhængigheden gjort af det helt rette stof.

Der kan kun være tilbage at ønske alle held og lykke med det store arbejde.

Gunnar K. Madsen
ROSA – Dansk Rock Samråd