LEDER: Musikkens glasklare naivitet

LEDER: Musikkens glasklare naivitet
(Artikel fra Geiger 5, maj 2000)

Gunnar Madsen

Har form og facade bemægtiget sig både udtryk og indtryk i musikkens store univers? Har ren mediespekulation og økonomiske kalkuler sat den definitive dagsorden for den kunstneriske og musiske udvikling?

Den fornemmelse kan man let få, hvis man alene læner sig op ad medieverdens syntetisk gengivelse af virkeligheden.

Kan, vil, evner, orker musikkens skabere, udøvere og formidlere at snakke om andet end salg, succes og skattetryk?

Den tvivl kan man let få, når man følger lidt med i de udsagn, der fylder i kulturelle spalter og sendeflader.

Har vi som publikum overhovedet ikke lyst til at forpligtige os i følelser, udfordringer, holdninger eller andre gemene brud på trygheden?

Den frygt kunne man nemt nære, hvis man alene fokuserer på det voldsomme dagligvareforbrug fra kulturens mange hylder. Kunst som konsum.

I en time tog musikproduceren, Steve Albini det tyngende åg af fornemmelser, tvivl og frygt af mine skuldre, da jeg overværede hans foredrag på Musikfestivalen Eurosonic i Holland i januar, hvor ROSA præsenterede koncerter med Saybia, Swan Lee og Jomi Massage.

Oplevelsen af en musikperson, der aldeles ukrukket i sin form, tog en positiv fremtid i ed for den anderledes og nyskabende musik, var overvældende dejlig. Simpelthen. Som de første koncertoplevelser med Savage Rose, Bryan Ferry, Kliche, Mikael Wiehe, Leonard Cohen, Afghan Whigs o.m.fl. har efterladt dejligt uformulerede, men betydende aftryk i mig.

Nogle vil måske mene, at Albini er naiv eller ikke har sandhedsværdi for flertallet i musiklivet!

Jeg tror, at naivitet for mange er lig evnen til at fokusere. Det enkle, glasklare fokus på, hvad man vil med sin musik, er samtidig den lige vej ind i hjertet på sit publikum.

Måske er det blot mig, der er naiv eller i for godt humør. Læs interviewet med Steve Albini og døm selv om alt håb er ude eller om lykken ligger i at være afhængig af det uafhængige!

Gunnar K. Madsen
ROSA – Dansk Rock Samråd