Leder: Nytter det hele noget?

(Artikel fra Geiger 12, 5. april 2006).

Er det noget at bruge krudt på?
Nytter det hele noget?
Har dansk musik overhovedet en chance uden for egne grænser?

I en tid, hvor vi lystigt diskuterer danskernes lyst, vilje og evner til at begå sig i det internationale rampelys, er det egentlig meget rart at kunne konstatere, at i hvert fald den rytmiske musik synes fast besluttet på at være en synlig – og positiv deltager i det kulturelle verdensbillede. Et stadigt stigende antal koncerter med danske bands afvikles udenfor landets grænser og byder dermed ind på det globale marked. ROSA alene bidrog – med økonomisk støtte fra MXD og Kunstrådets Musikudvalg – til afvikling af mere end 600 koncerter i udlandet sidste år og har kendskab til mange flere.

Flere og flere bands indgår faglige aftaler og kontrakter med partnere på forskellige territorier, der måske, måske ikke kan skubbe udviklingen yderligere frem. ROSAs mangeårige strategi – hvor der både satses på en vedvarende dyrkning af nye talenter, men i lige så høj grad satses på at følge de største potentialer til dørs – synes at have bevist sin duelighed.
Senest har vi set Figurines skabe et stort og imponerende positivt hype i USA. Bandet har været støttet af ROSA gennem flere år. Tina Dickow, Hush, The Blue Van, Kira & The Kindred Spirits, Powersolo, Under Byen, The Alpine, Diefenbach, Lampshade og mange, mange andre er levende beviser på, at det hele nytter noget! At krudtet ikke er spildt.

Måske har vi til gode at opleve et decideret verdensnavn af dansk afstamning – ja, måske får vi det aldrig. Men resultaterne hidtil og ambitionerne kan vi godt være bekendt. Vi lægger jo ikke fodboldlandsholdet på hylden, selvom det ikke har vundet noget af betydning de sidste 14 år – tværtimod, så glædes vi vel netop, når holdet spiller godt eller i hvert fald kæmper for sagen.

Det er måske kernen i det hele. Troen på at det kan lade sig gøre.
Det nytter ikke at stikke hovedet i busken, lægge sig på maven og undskylde, at vi kun skyder med løst krudt. Dertil produceres der simpelthen for megen god musik i Danmark.
Den vil vi gerne fortsat værdsætte og bakke op om!
Gunnar K. MadsenROSA – Dansk Rock Samråd

PS: Se i øvrigt ”Bands På Tour”-sektionen på ROSAs hjemmeside www.rosa.org – den giver et godt indblik i hvor imponerende meget dansk, der er på farten.