Lis Er Stille åbner SPOT Festivalen – efter ”lucky punch”

Lis Er Stille, et spændende og ganske nyt Århus-band er udpeget til at stå for en åbningsforestilling i Musikhuset Aarhus’ Store Sal, når SPOT Festivalen torsdag 1. juni holder stor åbningsaften i og omkring Musikhuset, Ridehuset og Officerspladsen – inden selve den nordiske to-dages festival med over 100 musikalske indslag løber af stabelen fredag 2. og lørdag 3. juni på festivalens i alt ni scener i det centrale Århus.

At hele projektet omkring Lis Er Stille er kommet i stand skyldes et ”lucky punch”. Det var et par begejstrede teenagere, der gjorde SPOT Festivalens arrangør, ROSA – Dansk Rock Samråd opmærksom på Lis Er Stilles eksistens, og efter ROSA efterfølgende havde overværet gruppen i øvelokalet, var der ikke megen tvivl. Som ROSA og SPOT Festivalens leder, Gunnar Madsen  siger det: – Det er lang tid siden et orkester har talt så meget til mine følelser…

 

Lis er Stilles logo – en fredsdue

Lis Er Stilles musik er opbyggende, dramatisk, storladen – og stræber højt. For at yde den retfærdighed og give den de optimale betingelser, blev det efterfølgende besluttet at sætte musikken op i Musikhusets Store Sal. Her skal både de gode lydforhold samt lysdesign/sceneopsætning skabt til lejligheden understrege og udbygge de stemninger, gruppen sætter i gang.

Dannende musik
Gruppens sanger og initiativtager Martin Byrialsen fortæller at målsætningen – uden at det skal lyde for højtravende – er, at få musikken til at være mere dannende igen:

– Altså laver vi ikke ind-af-det-ene-og-ud-af-det-andet-øre-musik. Det gør andre – og gør det godt.
Vi vil gerne ramme mennesker på en anden måde, få dem til at stoppe op og tænke – tænke på hvordan de kan blive bedre mennesker. Jo, på den måde lyder det såmænd nærmest kristent, men for os handler det om at ramme noget på det åndelige plan, siger Martin Byrialsen, der startede Lis Er Stille ved at sætte musik og tekster vil kunstneren Vindrils malerier – og hurtigt fik samlet de rigtige folk med så forskellig baggrund som heavy, punk, klassisk og funk, så gruppen i dag er en selvstændig helhed. Ikke en sanger med backing-band, understreger han.

Byrialsen kommer med tekstoplæg, men fra det punkt går hele gruppen ind i arbejdet med at skabe de rigtige følelser – og uden at ville indordne sig under de gængse radio-krav om nummer-længder på max 3 1/2 minut. Tag bare gruppens debut-cd ”The Construction Of The AmpTrain”, der står i butikkerne mandag: Der er i alt fire numre på cd’en af ca. 43 minutters varighed.

Selv om Lis Er Stille kun har spillet en god håndfuld jobs, er Anders Graa og Anders Olsen – der fungerer som alt lige fra bekendte over rådgivere til managers for gruppen og dens pladeselskab Brutal But Sentimental Records – sikre på, at de fem kan stå distancen og den store opgave det er at spille over for et stort åbningspublikum af både dansk og international branche og presse:

– Vi har fulgt gruppen hele vejen, og véd de har styrken. Havde vi været i tvivl, var vi aldrig gået ind i det. Musikhusets store sal er præcis velegnet til gruppens lyttemusik og den katedralske stemning, de sætter i gang – og som de i øvrigt altid bygger op til og afslutter med et kæmpe-klimaks, siger de to.
Afsøg bevægelserne på musikscenen
ROSAs leder Gunnar Madsen opsummerer: – ROSA og SPOT vil gerne hele tiden være med til at afsøge bevægelserne på musikscenen, og det gør man kun ved  ind imellem at tage chancer. At sætte Lis Er Stille op som åbningskoncert ér en chance – også fordi gruppens musik er speciel. Men det er altså vigtigt at lytte til musikalske ideer uden hele tiden at tage afsæt i den økonomiske bundlinie. At vi så hidtil har haft held til at kombinere de to sider er en anden og positiv sag.

– Det ér nødvendigt for os og for musikkens udvikling at eksperimentere med form og indhold, slutter Gunnar Madsen.

Lis Er Stille består af  Martin Byrialsen (sang, keyboards), Jon Gotlev (trommer),  Rosanna Lorentzen (cello), Asbjørn Helboe Hansen (bas) og Tue Schmidt Rasmussen  (guitar).

SPOT Festival-pladsen åbner torsdag 1. juni kl. 19.00, og der vil være fri adgang til åbningskoncerten med Lis Er Stille – billetter kan afhentes ved indgangen på dagen. Det resterende program til SPOT Festivalens åbningsaften afsløres snarest muligt. For det øvrige SPOT Festival-program henvises til nyheds- og band-sektion på dette site.