DFDS RockCruise m. Mads Langer Foto: Lars Petersen

Mads Langer og DFDS RockCruise: Et perfekt match

Masser af Mads Langer-fans entrede Oslo-båden 13.-15. september for at opleve ham i anderledes og intime omgivelser. For Mads Langer selv var det en mulighed for igen at kunne få øjenkontakt med publikum ovenpå adskillige festivalkoncerter.

At Mads Langer har succes er blevet understreget tydeligt af de 50 festival-jobs (og kun ét i regnvejr) han og hans band har haft i løbet af sommeren 2013. Endnu en indikator er, at DFDS og ROSA, som er medarrangør, aldrig tidligere har oplevet at få RockCruise-koncerterne udsolgt så hurtigt, som det er tilfældet med Mads Langers.

Dogmer, benspænd og sprogklange
Siden han deltog i tv-programmet “Toppen Af Poppen”, har Mads Langer haft fuld fart på. Hans cover-versioner af andre danske musikeres sange gik rent ind blandt fans, og tiltrak nye folk. Der var derfor godt nyt til disse fans, da jeg fangede Mads Langer til et kort interview på båden.

– Jeg skriver på dansk lige nu, afslørede han. – Det er en stor udfordring, sagde han og tilføjede: “Jeg kan godt lide at stille dogmer op for mig selv, som en slags benspænd”. Det er med til at udfordre og udvikle ham som sanger og sangskriver. – Det er ligesom at starte forfra, uddyber han om det at skrive sange på dansk.

Man behøver dog ikke stå klar ved pladeforhandleren lige med det første, for Mads Langer er meget kvalitetsbevidst om sit materiale. Som det var tilfældet med sangen “Something New”, som han skrev til DFDS’ reklamekampagne, så skal et eventuelt dansksproget album være 100 % i orden. – Jeg vil først lave albummet, når jeg synes, det er godt nok, og det skal tage den tid, det nu tager.

Netop de nye sange på dansk fik publikum en lille forsmag på til koncerten lørdag aften, da en ikke helt færdig og titelløs sang blev spillet. Faktisk var sangen så ny, at bandet slet ikke kendte den, men de er nogle rutinerede gutter, så de formåede alligevel at få sat backingmusik på sangen.

Efter koncerten lørdag aften fortalte Christina og Bent RodeChristina og Bent Rode, Hillerød, så en fantastisk koncert med Mads Langer lørdag aften. fra Hillerød om deres indtryk. – Vi købte vores Rock Cruise-billetter i marts måned og var ikke kommet afsted på turen, hvis det ikke havde været for Mads Langer-koncerten. – Hele turen har været fantastisk. Begge sejlture, maden, Oslo og koncerterne. Og så endda til en ganske fair pris.

RockCruise er mere end blot koncert
Men nu springer jeg i det, for dette RockCruise, eller en tur med Oslo-båden, var mere end Mads Langers koncerter. Personligt havde jeg, inden turen, aldrig været ombord på Oslo-båden, endsige overhovedet været i Norge, så jeg var spændt på, hvad weekenden ville bringe.

Derfor var det også en “mindre skuffelse”, at båden slet ikke vippede på turen til Oslo! Jeg kunne knapt nok mærke, at jeg var til havs, hvilket overraskede mig. Det var lidt som at bo på hotel, dog med muligheden for at handle toldfrit i løbet af turen og udvalget af restauranter og barer var noget større end på et hotel.

Faktisk er der flere restauranter, end man kan nå at besøge på sådan en weekendtur, og at dømme ud fra de måltider jeg indtog, så er det temmelig ærgerligt.

Og min kahyt havde, hvad den skal have: God plads, toilet og bad plus mulighed for at få opladet sin telefon. Jeg var dog ikke ret meget i kahytten. F.eks. var jeg meget imponeret over udsigten ud for Norges kyst og den blev nydt til fulde, imens der var dagslys.

Kontraktbrud
For en del af bådens passagerer var der dog ingen tvivl om, at højdepunktet på turen var den eller de koncerter, man havde fået billet til. Koncerterne blev afholdt i Sky Club, som normalt fungerer som diskotek, men som i forbindelse med RockCruise bliver omdannet til en koncertsal. Kapaciteten i forbindelse med koncerterne er ca. 300 personer, og som nævnt ovenfor var der udsolgt begge aftener.

Allerede efter to sange meddelte Mads Langer, at de under koncerterne ville “begå kontraktbrud”. De var hyret til at spille en time hver aften, men det havde de ikke tænkt sig at overholde. De ville spille længere end den hyrede time, og det var meget populært blandt koncertgæsterne.

Nanna og Sarah fra København kom tæt på Mads Langer i forbindelse med koncerten fredag aften i Sky Club.En anden meget populær ting var, at der var kort fra scenekant til publikum. – Mads kom meget tæt på og det var en meget intens oplevelse, fortalte Nanna og Sarah fra København begejstret efter fredagens koncert.

Hvis man troede, at Mads Langer live ville være en slags “mig og min guitar”-oplevelse, så fik man sig en overraskelse. Bandet bestod nemlig, udover Mads Langer selv, af ikke færre end fem mand. To guitarister, en på keyboards, en bassist og trommeslageren. Sidstnævnte har Mads Langer kendt siden børnehavetiden. Faktisk virkede bandet som en fasttømret enhed, og det var flere gange tydeligt, at de har det sjovt på scenen.

I løbet af interviewet med Mads Langer fortalte han, at de brugte turen til at lave en drengetur. På scenen er der masser af tung tråd og guitarsoloer, og det kan muligvis skyldes at bandet stadig var i festival-gear, som Mads Langer forklarede fredagspublikummet.

Tilbage på de små scener
At spille store festivaler er fedt, men nogle gange kan man godt savne at være tæt på sit publikum, og derfor var de to koncerter i Sky Club kærkomne lejligheder til igen at kunne få den nære øjenkontakt.

– Der sker på et tidspunkt det, at et crowd bliver så stort, at det er svært at fokusere på ét menneske, forklarer Mads Langer om forskellen mellem et festival-crowd og en intimkoncert, og derfor nyder han igen at spille for en mindre forsamling, selvom festivaler bestemt også har sine fordele. F.eks. fortalte han fredag aften på scenen om, hvor grænseoverskridende det er, når man første gang skal have publikum til at svaje frem og tilbage med armene. – Tænk nu hvis de ikke gør det, sagde han, men det har ikke været et problem på årets festivaler, og det var ej heller tilfældet under de to Rock Cruise koncerter. Publikum svajede med.

Tid til at se på Oslo
Imellem de to sejlture mellem København og Oslo har man DFDS RockCruise 2013 med Mads Langersom passagér små syv timer i Oslo by. Der er derfor mulighed for at se lidt nærmere på byen, og har man lyst til at gå på museum, er der tid nok til det.

Turen tilbage til København var lidt mere nteressant, rent vejrmæssigt, da færgen vippede en lille smule. Dette blev naturligvis også bemærket af Mads Langer i løbet af koncerten lørdag aften, og et par gange i løbet af koncerten blev bandet overrasket. Især en af guitaristerne var udfordret, når han skulle klikke på sin pedal og holde balancen samtidig. Men koncerten forløb uden uheld og Mads Langer var nærmest ikke til at hive af scenen, hvor han gav adskillige ekstranumre, hvilket publikum åd råt.