Ludvig Makwarth

Makwarth møder Munch

8. regiments musikkorps

 I perioden op til landsudstillingen 1909 blev det lokale musikliv i Århus varetaget af regimentsmusikere, som spillede marcher og anden militærmusik og optrådte flere steder i byen hver søndag.

Ludvig Makwarth (makværk i folkemunde) var musikdirektør for 8. regiment og var dengang en populær komponist, hvis værker blev opført af regimentets musikkorps på blandt andet Storetorv. Makwarth komponerede ”Aarhus Landsudstillings-Marsch” i 1909 tilegnet Borgmester Drechsel, som var præsident for Landudstillingen. 

Umiddelbart efter Landsudstillingens afslutning holdt typograferne deres årlige revy, og her komponeredes ”Abbesinier-visen”, som var en hyldest til en af Landsudstillingens største attraktioner, Abbesinier-Landsbyen, ledet af den smukke masai høvding Didrik, der efter et halvt år i Århus efterlod omkring 15 af de århusianske kvinder i lykkelige omstændigheder.

Den elektroniske musiker Henrik Munch fra ”Sorten Muld” har med udgangspunkt i de gamle musikstykker skabt noget helt nyt musik som ved hjælp af 4 messingblæsere blandes med fragmenter af den gamle march, mens sangeren og musikeren H.C. Vartenberg, som bla. var med til at starte Østjysk Musikforsyning laver sin egen fortolkning af Abbesinier-visen.