Med Under Byen til søs

Skibet var ladet med drømmende, dramatisk og eksperimenterende rock, da Under Byen spillede koncert onsdag og torsdag aften. Diskoteket på DFDS-skibet var omdannet til spillested med lounge-feeling og dannede en intim og spændende ramme om det århusianske bands to koncerter. Heaven 11, som diskoteket hedder, var pænt besøgt af medlevende publikummer, der med ørerne spidse sikrede en fin opbakning til det århusianske band. Flere, både yngre og ældre skibsgæster, stak næsen ind for at snuse til musikken, nogle vendte om, men ret så mange blev hængende. På den måde var publikum en sammensat størrelse, lige fra dedikerede fans til folk der end ikke kendte bandets navn: “Hvad hedder de?” “Under Byen!” “Hva?…….Under Broen?” “Ja!”

Elsker at smadre kasser
Ligesom internationale farvande har andre regler, følte bandet også, at de nye rammer indbød til at tænke nyt. ”Vi elsker at smadre kasser”, fortalte Nils Gröndahl (violin) og Morten Larsen (trommer) fra Under Byen om deres oplevelse af at spille i uvante omgivelser. Da ROSA fik en snak med de to bandmedlemmer efter deres første optræden, var det med skibsatmosfæren i fokus – bl.a. kunne de fortælle at skibets rumlende motorer havde inspireret dem under koncerten. Det var en rumlen, der resonerede i diskoteket og på flere måder komplementerede bandets tunge rytmer.
Den maritime ramme gav bandet et nyt perspektiv på deres musik – faktisk i den grad, at de havde debatteret, hvordan noget af deres ældre materiale kunne komme til sin ret ombord på skibet. For efter deres mening giver det et dugfrisk perspektiv på musikken at spille i nye omgivelser – det animerer til at tænke uden for kassen, eller ligefrem smadre den.

Både ud og hjem leverede bandet overbevisende koncerter. Foto: Henrik Friis

Kamæleoner med Kalundborgbåden
Efter at have tilbragt torsdagen i Oslo kunne cruise-gæsterne vende tilbage til skibet og få en ny omgang Under Byen. Og på hjemturen havde bandet taget konsekvensen af lysten til at skifte kulør i nye omgivelser. Med sangene ”Kyst” og ”Sylfiden” fra albummet ”Kyst” lod bandet deres ældre materiale give ny mening til havs. Sangenes tekstunivers karakteriseres nemlig af elementer som fx vand, bølger og hav.
Og i en anderledes dramatisk udgave havde bandet valgt at spille ”Kalundborgbåden” med TV-2. I forbindelse med indspilningen af bandets første album på TV-2’s pladeselskab ‘Have a Cigar’ havde Under Byen flere gange brugt sangen som cover-nummer. Så i betragtning af omgivelserne, var det for  bandet nærliggende at have netop dette nummer med på skibet.

”Det har fandme været en fed tur”, kunne Morten Larsen berette efter en veloverstået andenkoncert. Oplevelsen til havs faldt i god jord hos bandet, der ynder at eksperimentere og tænke nyt. I øvrigt var de, efter hans mening, godt klædt på til fredagens opvarmningsjob for Massive Attack i Forum i København – og det til trods for at sætlisten ikke var på plads, og at der ikke ville være tid til lydprøve i Forum. Men netop uforudsigeligheden understregede trommeslageren som værende en motiverende kraft for Århus-bandet.

Koncertrækken ombord på DFDS-skibet fortsatte fredag aften med Peter Sommer og projektet kører frem til slutningen af september. Klik for at se DFDS-programmet.