Medier og publikum med smag for det nordiske

dsc09683

Nelson Can på Radio 3 med Julio Ruiz. (Foto: Henrik Friis)

Travl dag i Madrid for Días Nórdicos-holdet til start på den 7. festival  med nordisk kultur.

Af Henrik Friis. Video: Olivia Aguilera Malinovsky

Den syvende Días Nórdicos festival i Madrid fik sit startskud i går – og helt unoteret gik åbningsarrangementet for festivalen med fokus på nordisk kultur ikke hen:

Sen eftermiddag blev danske Nelson Can og repræsentanter for både Días Nórdicos og ROSA inviteret til en 40 minutters session hos landsdækkende Radio 3 inviteret af den populære radiovært Julio Ruiz – for at fortælle om nordisk musik og Días Nórdicos-samarbejdet med ROSA (som har varet siden festivalen start), og om SPOT Festivalen. Og så Nelson Cans forkærlighed for Spanien, selvfølgelig. Garneret med musik undervejs af alle involverede grupper – som ud over de tre danskere også tæller norske Nils Bech, svenske Hey Elbow og finske The Hearing. (hør udsendelsen her).

Om aftenen gik det løs på spillestedet Joy Eslava, hvor godt 450 spaniere smagte på de – bortset fra Nelson Can – relativt ukendte nordiske toner. Og til fin publikums-ros og stor nysgerrighed aftenen igennem, hvor eneste kritikpunkt vel egentlig var, at aftenen var for kort (fra 20.30 – 23.00, red.)

Og i dag på vej til Madrids lufthavn kunne musiker-holdet og arrangørerne så læse en rosende anmeldelse i Spaniens største dagblad El Pais, som har fået musikalske vikinger på radaren efter fredagens koncert.  (læs her). Som det også håbes bliver tilfældet i aften, lørdag på Barcelona-klubben Sala Apolo.

Ja, i går repeterede Spanien på alle niveauer deres musikalske nysgerrighed og glæde ved nordisk kultur  – og publikum blev aftenen igennem:

Til finske The Hearings elektroniske og flot samplede pop. Til norske Nils Bechs dramatiske pop med åreladninger af blod og følelse – kærlighedssmerte sunget med svimlende høj og kraftig sopran-stemme og en sceneoptræden hvor Bech gjorde stort brug af hans teater-/crossovererfaring i mimik og bevægelse.

Inden to vidt forskellige trio’er spille aftenen til ende: Først svenske Hey Elbow med den blanding af rock, pop, fusion og storladne (flygelhorn-)stemninger som i november blødgjorde musik-publikummet i Latinamerika under Días Nórdicos-turneen dér – nu var det spaniernes tur til at nikke anerkendende. Inden Nelson Can  med snurrende, bas, trommer og vokal tog stikket hjem med deres selvtillidsfulde bud på beskidt rock.

Publikum var entydigt tilfredse bagefter:

Ester, 28, lærer:
Jeg har studeret i Finland, og lærte der at holkde af nordisk kultur. Men også samfundet og den måde man lever på – at passe på naturen og miljøet – og at kvinder ikke skal være bange for at være kvinder. Jeg hørte om Dias Nórdicos fra en af mine venner, og jeg har kunnet lide det meste, selv om jeg ikke kendte det.

Patricia, 26, Universal Music:
Jeg personligt kan godt lide nordisk musik, så jeg kommer til Dias Nordicos for at høre nyt. Jeg synes nordisk musik indeholder noget andet end jeg hører hos andre lande, og det er Días Nórdicos gode til at præsentere.

Omar, 29, PR-arbejder:
Jeg elsker elektronisk musik, rock og ny musik, og Días Nórdicos giver mulighed for at høre en musik, som man ellers ikke kender. Vi stoler på konceptet – for vi hører ny musik og nye stilarter. Det har været godt, selv om det har været bands, vi ikke kendte til.

 

Días Nórdicos-holdet spiller i dag på Barcelona-klubben Sala Apolo.

FOTO TOP: Nils Bech – fotograf: Lola Garcia Garrido/Días Nórdicos

 

 

logo - statens kunstfondKunstfonden_LOGO_small_JPG
Projektet støttes af Statens Kunstfond