Mexico kalder Días Nórdicos: Kom igen!

Nordisk musik er ikke hverdagskost i Mexico City, men tilskuerne lyttede, lo og jublede mens pressen var meget positiv. Begge parter vil have mere…

Días Nórdicos festivalen er ikke bange for at prøve nyt: Lørdag rykkede de fem deltagende acts i årets Latinamerika-karavane nord på fra Sao Paulos aircondition-krævende brasilianske fugtige varme til turneens punktum – i et efterårskoldt, blæsende og overskyet Mexico City. Og så endda til en udendørskoncert syd for bycentrum på en adresse, hvor der aldrig var blevet givet koncerter før.

hisser-interview

Miikka Koivisto fra finske Hisser – et gentagent interview-offer.

Alligevel var fremmødet på film- og kulturcentret Cineteca Nacionals udendørsområde markant til de i alt fem koncert-indslag – der var vel godt 800-1000 tilskuere set over hele eftermiddagen/aftenen. Lige som presseinteressen var stor med adskillige medier for at dække begivenheden og lave interviews backstage med de nordiske navne.

Mange af tilskuerne kendte ikke til de nordiske navne, eller til nordisk musik i det hele taget – bortset fra nogle grupper fans af især norske Moddi og danske Lydmor. Ellers var folk der bare for at tjekke disse nye bands og den nordiske musik ud. Og de fleste blev hængende, eller blev erstattet af nye nysgerrige.

DSC04094Tag f.eks. 28-årige Luis: – Jeg elsker bare musik, og læste om festivalen på nettet. Jeg abonnerer på forskellige tjenester, som anbefaler koncerter. Og jeg må bare sige, at det er meget anderledes, end det vi normalt hører her i byen. Selv er jeg måske mere til ren rock, men man kan bare høre, at det er kvalitet. Bortset fra nogle metalbands, kender jeg ikke så meget til nordisk musik, men det her gør mig nysgerrig. Om det er en idé at gentage? Ja, da. Hvis I gør det, kommer jeg igen.

På det tidspunkt havde først norske Moddi og så de to svenske acts Alice Boman og Hey Elbow allerede spredt en ganske forskellig vifte nordisk musik ud: Moddi med sine akustiske sange, Boman med sine smertelige, tyste hymner og Hey Elbow med deres ganske krævende blanding af pop, folk, fusion og punket indie:

Moddi og cellisten Katrine fik også selskab af Hey Elbows Ellen Petersson på flygelhorn.

Moddi og cellisten Katrine fik også selskab af Hey Elbows Ellen Petersson på flygelhorn.

Moddi og hans cellist Katrine havde undervejs i deres sæt fået selskab af Hey Elbows flygelhorn-spiller Ellen Petersson – endnu et eksempel på det gode sammenhold mellem Días Nórdicos-deltagerne  –  og så imponerede nordmanden ellers det mexicanske publikum med sine ”forbudte sange” fra alle verdenskroge:

Narco-corrido
Selvfølgelig med sin spansksprogede temperamentsfulde udgave af Victor Jara-sangen ”Le Plaria un Labrador” som har været en favorit på hele turen. Og så fik han dem til at grine lodret af ”Mis tres animales” som i Moddis mund hedder ”My Parrot, My Goat and My Rooster”. Oprindeligt skabt af mexicanske Los Tucanes de Tijuana – en lidt ugleset, såkaldt narcocorrido-gruppe, som har været med til at videreudvikle den gamle ballade-form corrido, til – ofte realistiske/voldelige –  ”narko-smuglings-ballader”. Og en sang Moddi absolut ikke har lyst til at spille i Tijuana og omegn. Men her i Mexico City? Jo.

– Jeg troede aldrig, jeg ville komme til at kunne grine af musik af Los Tucanes de Tijuana, men den her udgave…..ha-ha-ha, lo Milagros Santos hjerteligt bagefter, og syntes at programmet med nordisk musik havde været en fin oplevelse.

DSC04034Anna Osello var der helt klart for Moddis skyld – hun nikkede og svajede med til hele hans koncert: – Jeg har fundet Moddi på YouTube – der finder jeg meget musik. Men det er første gange jeg oplever ham, og det er jeg meget glad for. Faktisk synes jeg, han er endnu bedre, end jeg havde ventet. Hans sange går ind i sjælen, og han udtrykker sine følelser, og det kan man mærke i hans optræden. Og så er jeg glad for at han spillede ”Smoke” – det er en af mine yndlingssange…

Mens Lydmor charmede sig ind på publikum på sin helt egen måde og fra scenen inviterede sig hjem til nogle af dem – læs mere her – og mens finske Hisser fik pladsen til at elektro-koge med den sidste Días Nórdicos-optræden i Latinamerika i denne omgang, gjorde skribenten Jorge Luis fra rockmagasinet Indierocks aftenen op således:

DSC04198– God idé med Días Nordicos. Fantastisk at I kan få booket den slags kvalitetsbands her til Mexico. Normalt ville det være alt for dyrt. Det er første gang, jeg hører nogen af dem, men nordisk musik ér cool. Det lyder anderledes – den måde I sætter musikken sammen på – den måde I bruger elektronikken på. Jo, vi hár referencer til nordisk musik, bl.a. Björk, selvfølgelig, men de her bands var virkelig en oplevelse. Moddi og Lydmor var mine favoritter.

DSC04155Journalisten Carina fra arrangementets mediepartner, Magazin Portico sagde: – Det har virkelig haft folks interesse, for nordisk musik er svært at få hertil. Musikken er cool – som du kan se, er folk interesserede i at høre det. De har spurgt meget ind til musikken på forhånd hos os, og de er i det hele taget interesserede i at høre nyt. Det ér specielt at have sådan et event – og selv om nogen gik undervejs, blev der jo ved med at komme andre og nye til.

Presseagenten for denne mexicanske udgave af Días Nórdicos, Mariana “Malfi” Dorantes kunne med tilfredshed konstatere, at det var lykkedes at gennembryde lydmuren med den nordiske musik i tumultarisk store Mexico City: – Jeg vil ikke sige, at det har været en let opgave, for medie-interessen har været et helt andet sted, nemlig Formel 1-løb og den store musikfest Corona Capital (lavet af det mexicanske bryggeri, red.).

malfi

Malfi (th.) og hendes assistent med listerne over dagens aftalte interview med Días Nórdicos-musikere.

– Men så har vi slået på andre ting. Dramatikken hos f.eks. Lydmor: Drama kender alle mexicanske kvinder til. Vi har samme passion. Og vigtigst af alt: Vi vidste, at vi havde et kvalitets-produkt – bedre end man normalt oplever. Og det budskab fik vi igennem. Allerede en uge før arrangementet havde der været 50 presseomtaler, og både indie-radioer og top 40-stationer har spillet musikken, siger Mariana “Malfi” Dorantes,  der også ”handlede” 25 interview-aftaler med Días Nordicos-kunstnere på selve dagen og konstaterer at politikken med ”gratis adgang” ved dette første besøg havde haft en afgørende effekt: – Nu er der basis for, at I kan komme igen.

Imens kunne Días Nórdicos-musikerne pakke deres instrumenter ned for sidste gang på turen – i erkendelse af at være oplevet af omkring 3000 latinamerikanske tilskuere i Chile, Argentina, Brasilien og altså Mexico. Efter at være blevet omtalt flot i alle fire landes medier. Efter at have fået meget store personlige oplevelser på turen – som de alle siger, de vil huske for livet. Og med den gentagne opfordring fra latinamerikanerne. “Por favor vuelvan pronto”.

Foto øverst: Hisser i gang med den allersidste koncert på årets Días Nórdicos-turné til Latinamerika – foran mange tilskuere i Mexico City

–  – –

Días Nórdicos Latinamerica 2015 er støttet af Statens Kunstfond og Nordisk Kulturfond

logoer kopi