Musik og myretuer

Musik og myretuer
Henrik Friis

Folk stopper op. Lytter forundret. Nogen går hurtigt videre til det næste tilbud. Andre hænger på og bruger en fadøls tid – eller mere – på at lytte til de ensomme musikalske ryttere, som i år under den århusianske festuge optræder på Lille Torvs scene. Blot bevæbnet med guitar, sang og den personlige udstråling. Altså det helt afskrællet basale.

Det er svære tjanser for musikerne. Århus Festuge er pakket med tilbud på gade, strøg og torve som dette. Så der er masser af larm og spraglede distraherende andre muligheder på disse hovedstrøg, hvor festugepublikummet myldrer rundt som i en myretue. Og alligevel lykkes det musikerne, at skabe små grupper/fanskarer ved bordene under teltdugen, der dækker bar og sceneområde. Grupperinger, hvor der vugges og rockes med i takt til musiikken, og hvor der kommunikeres tæt med musikerne deroppe på scenen.

Scenen midt på et af Århus- store centrale
torve tiltrak trods alt en del tilhørere denne
lørdag eftermiddag.

Første navn overhovedet i det fem dage lange forløb med tredobbelte koncerter både eftermiddag og aften var Louise Hart. Og hun lod sig ikke distrahere af den banegårdsstemning, som er få meter væk fra scenen:

– Nej, jeg har prøvet masser af jobs af den her slags gennem de senere år – ved lejligheder som dem her sætter jeg et program sammen, hvor der både en egne numre og gamle kendinge i (bl.a. Stones’ ”Angie”, red.), og det synes jeg også virkede i dag, mente Louise Hart efter sin første 25 minutters tjans denne lørdag. Og det var ikke helt forkert. Den skarpe, store stemme i den spinkle krop samt guitaren trængte gennem til myretuen uden for: de lige skulle tjekke den mørkhårede sanger af.

En sanger der i øvrigt førstkommende fredag drager på et nyt to måneders ophold til USA for at skrive sammen med sangskrivere som Jeff Cohen, Spindoctors’ Chris Barren og Edie Kuhncy med henblik på en ny cd fra Harts side. Efter jobbene på Lille Torv ventede i øvrigt endnu en lørdags-optræden på havnen i Århus i anledning af festugen, hvorefter Hart sprintede til Nyborg, for at spille ved sin managers bryllup.

Morten Woods – spillede
udelukkende sange fra sit eget
katalog.

Næste levende billede, Morten Woods mente også tjansen gik ok. Han havde frygtet det værste ved et torvejob som dette, men endte alligevel med at være blevet positivt overasket, fordi der er en intim stemning tæt ved scenen. Sangeren og guitaristen – der ellers arbejder med Sanne Salomonsen, Søren Sko og Nikolaj Steen – spillede udelukkende selvkomponerede numre, af den lettere soul-inspirerede skuffe.

– Næ, det var egentlig ikke et planlagt program – det var lige hvad der røg ud af skuffen, fortalte Woods, der (lige som Louise Hart) har en ny cd under forberedelse, som gerne skulle ramme gaden næste forår.

Kim Munk – i et af de mere
“almindelige” øjeblikke.

Sidste blad i lørdagens trekløver var Kim Munk, der viste sig mindst lige så aparte / gakket som i tiden med Broken Beats. Han startede med at pakke pedaler nok til tre biler ud af tasken, som derefter blev brugt til at kolorere den akustiske guitar-lyd med. Men egentlig markant kun i de første numre: ”The Taxi Chase”, som med syret og speedet fuzz-lyd blev sat i gang / i stå gang på gang af Munk, som beroligede sit øjenbryns-løftende publikum med at droppe nummeret til sidst – for fordel for at starte på et andet: ”The Taxi Case 2” !!

Ellers stod Munk også for personlige sange i mere ”normal” udførelse, selv om det bizarre altid stod klar i kulissen. Men de små detaljer og gags’ene var svære at bevare fokus på over for et rastløst festuge-publikum. Så det ”normale” vandt.

Samme tre var på scenen igen senere på aftenen denne lørdag – og over for en øget tilskuerskare. Helt i tråd med meningen med disse dobbelte optrædener: rygtet må nemlig gerne løbe.

De kommende dages program byder på:

Søndag 31. august
Kl. 15.30 – 17.30
Kl. 18.30 – 20.30
Rune Christensen
Niels Brink
Rasmus NøhrMandag 1. september
Kl. 15.30 – 17.30
Kl. 18.30 – 20.30
Stine Larsen
Jonas Rendbo
Michael Stegger
Tirsdag 2. september
Kl. 15.30 – 17.30
Kl. 18.30 – 20.30
Bjarne Langhoff
Claus Hempler
Sascha DupontOnsdag 3. september
Kl. 15.30 – 17.30
Kl. 18.30 – 20.30
Michelle Sanders
Simon Lynge
Peter Smith

Ret til ændringer forbeholdes