Norbergs festival-ledelse godt tilfreds

Norbergs festival-ledelse godt tilfreds
Tekst og foto: Nils Åkesson

Selv om en festival altid er en hektisk affære, så hvilede der en synlig ro over foretaget ved dette års version af Norberg Festival. Seks års erfaring med en specialiseret festival i den lille by Norberg er selvfølgelig en del af forklaringen, men det virker også som om der er en speciel entusiasme at spore i år

Kim Khan, til daglig ansat på Amager Bio, har i alle seks år Norberg Festivalen har eksisteret været en af de drivende kræfter. Og selv om alle seks år har været spændende, er han i år rigtig i hopla over hvordan det er gået:

– Jeg synes det er gået rigtig godt – både organisatorisk, publikumsmæssigt, musikalsk, kunstnerisk, teknisk og vejrmæssigt. Vi ved ikke omkring det økonomiske endnu, men vi betragter dette års Norberg Festival lidt som “År 0”, hvor vi skal finde festivalens form efter sidste års fejring af fem års jubilæet, der på nogle områder gav et økonomisk smæk.

Netop de økonomiske overvejelser kunne man tro er skyld i to færre scener på festivalen i år. Men man skal snarere se sidste års fem scener (camping-teltet og 8-bit Room) som en ekstravaganza og fejring af festivalens fem års jubilæum:

Festival-leder Kim Khan er i tophumør

– I arbejdet med at afpasse festivalens størrelse i forhold til antal publikum, har vi valgt at nøjes med tre scener. Det giver jo ingen mening at flyve en engelsk kunstner ind for 20.000 kr., hvis der kun er ti mennesker der lytter på det. Så vi har arbejdet ud fra, at der skal være et publikum til alle kunstnere, og det er lykkedes godt i år – publikums respons på netop dette punkt har været god.

Og netop logistikken, der jo kan være problematisk, er forløbet rigtigt godt i år.

Det skyldes dels at størstedelen af de mange frivillige kræfter nu er med for fjerde år i træk, men også at Norberg Festivalen hårdnakket fortsætter trods rygter om det modsatte:

Norberg Festivalen fortsætter – trods rygterne
– Det skal ikke være en hemmelighed, at festivalen rygtesvis er blevet dømt død flere gang, men når vi når derhen på året, hvor det er på tide at planlægge, så kommer alle de positive kræfter i gang og Norberg Festival bliver igen til noget.

Kim er ovenud tilfreds med de forskellige dele af festivalen:

– Egentlig er der kun planlægning omkring hvornår dagsprogrammet starter og slutter, der måske skal ændres, fordi folk har chillet på campingpladsen til langt ud på eftermiddagen.

– Ellers har alt fungeret godt. Eksempelvis har vores band-care gruppe fået megen ros fra kunstnerne, og en så vigtig ting som mad og drikke for alle os ca. 100 frivillige arbejdende har fungeret til punkt og prikke.

– Det største logistiske problem er faktisk alt dét, der skal ordnes hjemmefra med at få sendt frivillige op, ordne checklister, indkvartering til kunstnerne og få pakket en stor lastbil med grej. Vi skal jo have det hele med selv, så det er en stor opgave. Når vi alle er heroppe en uge før start, så kører alt som det skal – og specielt i år. Alting er foregået meget professionelt og specielt vores imødekommenhed har fået megen ros – og det er jo noget, vi virkelig kan bruge til noget i årene frem over.

Booker Sofie Cold-Ravnkilde er
stolt af årets program

Meget fin publikums-respons
Booker og bandansvarlig Sofie Cold-Ravnkilde ses ofte i fuldt firspring over hele festivalområdet. Sammen med festival-leder Kim Khan skal hun have det store overblik og være med til at løse både større og mindre problemer. Men ellers har hendes store arbejde i høj grad foregået forud festivalen:

– I bookingen er det nødvendigt at have forståelse for så mange elektroniske genrer som muligt. Jeg er godt med mht. hvad der foregår i Danmark, men ellers bruger jeg eksisterende netværk – bl.a. på det elektroakustiske område – i Danmark og de andre nordiske lande. Vi vælger altid nogle få hovednavne og kunstnere fra vigtige labels, men samtidig ser vi også på festivalen som en legeplads, hvor nye acts kan få deres debut og kan møde andre kunstnere. Dermed er Norberg Festival også med til at støtte op om det elektroniske miljø i norden.

Sofie startede egentlig ud med punk og støjrock, men faldt for drum’n’bass, sidenhen Autechre og er nu meget velbevandret i den elektroniske musik. Med Norberg Festival vers. 6.05 optræder hun for første gang i rollen som booker, men har også hjulpet til med arrangementer i Amager Bio og hjulpet andre festivaler.

Årets program på Norberg Festival er godt skruet sammen – Sofie er godt tilfreds, men tilbagemeldingerne har også været rigtige gode:

– Vanvittig god respons! – også i forhold til placering af koncerterne. Vores folk i entréen har spurgt lidt til det, når publikum kommer efter programmet og det virker som om folk er rigtig, rigtig glade. Desværre har der været nogle få aflysninger (bl.a. fra Warp og Bjørn Svin, red.), og det har givet lidt sure miner.

Men alt i alt et flot program, hvor Sofie i forhold til hovednavne er meget stolt over at havde fået Mira Calix (NZ), AGF(DE), Delay(SF), Tim Hecker (CAN), Frank Bretschneider(DE) og Warp Records til Norberg.

Et program som Sofie mener indbyder til interesse fra medierne. Den svenske presse har faktisk været meget opmærksom, men udover MyMusic og Geiger savner hun dansk interesse (det er jo trods alt en dansk festival, beliggende i Sverige).
Opfordringen er hermed givet videre!