Lydmor på SPOT, hvor Ángel Carmouna fik ideen til sit radiopram. Nu præsenterer han ugentligt nordisk musik

Nordiscos: Spansk Radio3 laver program om nordisk musik – hver uge

Idé udviklet under SPOT. Programmet var ment som en sommer-programserie, men er blevet så godt modtaget, at det fortsætter året ud. I hvert fald.

Hver torsdag producerer radiojournalisten Ángel Carmouna fra spansk landsdækkende Radio3 en ny udgave af programmet “Nordiscos” med fokus på nordisk musik.
Programmet er af omkring 20 minutters varighed og kommer godt rundt i den nordiske musiks afkroge med indslag lige fra Lydmor og Mø over islandske Grísalappalísa, norske Kakkmaddafakka og Tomas Dybdahl m.v., og er blevet så godt modtaget, at Ángel Carmouna har fået besked på fortsat at producere programmet – i hvert fald frem til årsskiftet – selv om det i første omgang ”blot” var tænkt som et ugentligt indslag i sommer-programfladen.

Ideen fik han i foråret, da han var i Aarhus for at dække SPOT Festivalen for sin radio:

– Jeg tog til SPOT for at finde en indgang til den nordiske musik, og fandt ud af at selv om al musikken var fra ét geografisk område, så viste den sig også at være vidt forskellig i stemning med masser af genrer  – og generelt kendetegnet ved stor kvalitet. Det ville jeg gerne præsentere for vores lyttere som spændende alternativ, for vi har en tendens til at glemme andre steder i den store strøm af engelske og amerikanske udgivelser, fortæller Ángel Carmouna.

Straks efter festivalen gik han og SPOT-sekretariatet i gang med at kontakte nordiske pladeselskaber, for at Ángel Carmouna kunne få tilsendt den musik, der nu er baggrund for programmerne. Og det gav resultat:

uploads_gallery_4_6474_Angel.Carmouna– Det første “Nordiscos”-show blev lagt op til til Radio3’s digitale kanal ”Ekstra” 17. juli, og siden har der været et program hver uge. Ud over at jeg også tager noget af den nordiske musik med i mit morgenprogram på (æterbårne, red.) Radio3, fortæller Ángel Carmouna. –  Og vi kan helt klart mærke en interesse for musikken, så for nylig fortalte min chef mig, at jeg skulle fortsætte med programmet, i hvert fald frem til nytår.

Efterlyser mere musik
Men: Det kræver mere musik fra de nordiske grupper og pladeselskaber at holde gryden i kog til et ugentligt program, og derfor opfordrer Ángel Carmouna til, at selskaberne/management’ene kontakter ham med ny musik på via følgende mailadresse, angelcarmouna@gmail.com

Radio-journalisten var også med til at skabe opmærksomhed omkring sidste weekends fyldte Días Nórdicios-event på Madrid-spillestedet Sala Cats med 900 tilskuere og kæmpe kø. Op til åbningskoncerten – som ROSA nu på femte år har lavet i samarbejde med de spanske arrangører – havde Ángel Carmouna præsenteret danske Lydmor, norske Tomas Dybdahl og aftenens øvrige nordiske navne i sit radioprogram. Lige som han efterfølgende håber at kunne lave en hel udsendelse med to live-optagelser fra hvert af Días Nórdicos-indslagene.

– Lige som jeg er overbevist om, at jeres Turboweekend kan gøre sig på de store festivaler hernede, Primavera og Sonar, så tror jeg Lydmor kan gøre sig, siger Ángel Carmouna, og hentyder til at danske og nordiske navne sagtens vil kunne være interessante navne for den store, attraktive spanske festival-scene.

SPOT Festivalens og ROSA’s leder Gunnar Madsen siger:
– Det er rigtig dejligt, at vores vedvarende arbejde med at præsentere ny dansk musik på et fremmed – men kæmpestort marked – bærer frugt på denne måde. Radioprogrammerne understøtter den nordiske og danske musikscene i al sin bredde og letter vejen for de enkelte kunstnere. Så jeg håber, så mange som muligt vil følge op på opfordringen om at bidrage til udsendelserne.

Foreløbig har “Nordiscos” præsenteret følgende danske navne (man kan se playlister og lytte til de enkelte udsendelser her.)


Naomi Pilgrim
Ann See
The White Album
NovemberDecember
Ginger Ninja
Reptile Youth
First Aid Kit
Broken Twin
Lydmor
Lydmor & Bon Homme
WhoMadeWho
ROSA vil fortsat opdatere og præsentere “Nordiscos” aktuelle playlister.