– Nordklang er et kanon projekt

 

I weekenden var der Nordklang Festival i St. Gallen i Schweiz – festivalen med dansk/skandinavisk musik som nu for tredje år på stribe er blevet afviklet i sæt samarbejde mellem den lokale Felix van den Berg og ROSA.

Danmarks Radios mangeårige programmedarbejder og producer på musikområdet, Jan Sneum var blandt de danske gæster, og hans umiddelbare reaktion kan kort summeres op på denne måde:

-Det er et kanon projekt. Dels er det pragtfuldt, at der sidder en ildsjæl i en schweizisk by og synes at skandinavisk musik er sagen – dels giver det musikalske udbud under Nordklang Festivalen et godt bredt billede af musik i Skandinavien netop nu. Det er et flot kunstnerisk valgt snit.

Jan Sneum understreger vigtigheden af, at van den Berg som lokal ildsjæl formår at skabe et stort og bredt engagement omkring en festival – et engagement som yderligere understreges af, at det er frivillige kræfter fra ende til anden, der bærer projektet igennem.

-Der var sat 800 billetter til salg – og alle 800 billetter var solgt til koncerterne på de fire vidt forskellige scener lige fra vinkælder og ølstue over teater til typisk koncert-sted. Og selv om det også betød, at folk måtte stå uden for i slud og sne for eksempelvis at komme ind til den intime singersongwriter-session, blev det taget med godt humør. Faktisk er det bare med til at øge succes-historien, for så ved folk, at de næste år skal møde op i god tid.

-Yderligere har konceptet sin klare styrke i at det kan præsentere navne og konstellationer, som ellers ville have det svært. F.eks. det eksperimenterende, improviserende og m-e-g-et spændende dansk/norske samarbejde Lift, som uden tvivl ville have haft det hårdt ved at vinde opmærksomhed alene, men som under Nordklang-paraplyen ikke bare fik sin fortjente opmærksomhed, men faktisk også tiltrak et meget flot publikums-antal. Så også på den måde har projektet Nordklang sin værdi.

Lift – eksperimenterende og spændende.
Foto: Kristoffer Vest

-Og så fik en som jeg også nye oplevelser – som når Annika Aakjær synger Skousen & Ingemanns ”Herfra Hvor Vi Står” på dansk og på sin helt egen måde – og formår at give sangen andre kulører end jeg tidligere har oplevet… ud over at denne danske tekst og fremførelse også så ud til at gøre indtryk hos det lokale publikum.

Jan Sneum understreger yderligere, at Nordklang kaster gode side-projekter af sig – tidligere år har der eksempelvis været fokus på både nordisk film og litteratur. I år havde den lokale universitetsradio Toxic.fm  virkelig sat fokus på nordisk musik: Igennem to hele dage – dagen før festivalen og på selve hoveddagen (lørdag) –  spillede man UDELUKKENDE musik fra Norden. Fra morgen til aften! Bla. med live-transmission fra den store Grabenhalle.

Og så skal det også med, at Felix van den Berg har et ugentligt program af en halv timers varighed på universitetsradioen, hvor han præsenterer nordisk musik. Sneum kalder van der Bergs viden om dansk og nordisk musik for ”overvældende”.

-Noget af den musik der præsenteres i toxic.fm ville aldrig have en chance for at blive spillet i ”normale” radioer, hvor magasin-forsider og radio-hit ofte er med til at bestemme, hvad der skal spilles. Men det bliver det her. Alt i alt tror jeg også, man rammer nogle nye ambassadører for dansk musk på den måde, siger Jan Sneum.

Og så roser Sneum også ROSAs rolle i fremstødet, som han kalder ”særdeles velafviklet”:

-Selv præsten havde ros til jer. Da han ved den afsluttende koncert i St. Laurenzen Kirche takkede alle aktørerne i arrangementet, roste han også ROSA i en grad, så jeg tror jeres folk, som var til stede fik røde ører….