Ny Muld via nettet

Ny Muld via nettet
Henrik Friis

Normalt er en Sorten Muld-cd forbundet med store pr-kampagner, femcifrede salgstal og efterfølgende Grammy-priser. Men når det gælder den østjyske gruppes nye udspil “Jord : Luft : Ild : Vand” er al reklame-ståhej skåret af, og cd’en er kun tilgængelig via gruppens hjemmeside (eller få udvalgte pladeforretninger i landets store byer).

Det skyldes dels, at musikken ikke er en “normal” Sorten Muld-plade, men i stedet en bestillings-opgave, som blev førsteopført, da man var nået frem til festaftenen ved DGIs Landsstævne på Bornholm i slutningen af juni. Og så er en anden grund at Sorten Muld – som så mange andre musikere p.t. – har lyst til selv at prøve kræfter med den del af branchen.

– Musikken er en bunden opgave, og kan ikke sidestilles med en almindelig cd – selv om Ulla (Bendixen, red.) synger på flere numre undervejs – og derfor ville den heller ikke kunne stå mål med det arbejde et pladeselskab skulle lægge i markedsføringen, siger Martin Ottosen.

“Jord : Luft : Ild : Vand” kan kun
købes fra Sorten Mulds egen
hjemmeside – og så i et par udvalgte
pladeforretninger.

– Samtidig kender vi efterhånden ikke flere på vores hidtidige pladeselskab Sony, og da vores aftale med dem var afsluttet, er skiftet kommet helt naturligt og udramatisk Tværtimod har vi fået lyst til at prøve at sælge musikken selv, for selv om det er en bestillingsopgave, fortjener den et større publikum. Foreløbig er det blevet til 800 stk. via vores hjemmeside, siger Martin Ottosen fra Sorten Muld-kernen, som ellers udgøres af Henrik Munch og Ulla Bendixen.

De to foregående Sorten Muld-cd’er solgte henholdsvis 40.000 og 10.000 eksemplarer – ender “Jord : Luft : Ild : Vand” på 2-3.000 er gruppen helt tilfredse i betragtning af cd’ens karakter. Og den slags bestillingsopgaver er gruppen i øvrigt ganske ivrige efter at få flere af i fremtiden, hvad enten det gælder tv, teater eller filmmusik. Denne gang har det resulteret i en nedtoning af den gamle danske sangskat til fordel for bl.a. verdensmusik og nye vestlige toner. Men ellers er Sorten Muld stadig mødet mellem det akustisk og det elektroniske.

Om gruppen i længden har tænkt sig at ”gå selv” når det gælder pladeudgivelser er mere uvist – specielt deciderede studiealbums.

– Men vi leger med tanken. Vi har altid selv stået for gruppens regnskab, så det er slet ikke utænkeligt.