Nyt initiativ vil øge formidlingen af dansk musik i udlandet

Nyt initiativ vil øge formidlingen af dansk musik i udlandet
Henrik Friis

Danmarks Radios P3, Venue Fonden og ROSA – Dansk Rock Samråd går sammen for at skabe mere international fokus på dansk musik.

I forvejen har de tre parter både hver for sig og i diverse fælles fremstød og projekter arbejdet med musikeksport og formidling af dansk musik. Et egentligt samarbejde og en koordinering ligger derfor lige for – både når det gælder præsentationen af den danske musik, men også når det drejer sig om at henlede centrale udenlandske medie- og branche-folks opmærksomhed på dansk musik samt at trække dem til toneangivende danske musikbegivenheder som Roskilde Festivalen og SPOT Festivalen.

Music Export Denmark har som grundtanke at samle DRs, Venue Fondens og ROSAs respektive ideer, ressourcer og netværk for at sikre optimal udnyttelse – hvilket de tre anser for essentielt i en tid, hvor dansk musik er genstand for en mærkbar stigende international opmærksomhed. Og så er det i øvrigt ikke en lukket klub. Andre initiativtagere på området er velkomne, lige som man håber, at Kulturministeriet og Kunststrådet vil bakke op omkring og støtte initiativet.

En række initiativer under Music Export Denmark er planlagt for 2004, og det første har rent faktisk allerede fundet sted, nemlig EuroSonic Festival i hollandske Groningen 8.-9. januar.

I forvejen har både Danmarks Radio og ROSA gennem adskillige år støttet dansk musik på EuroSonic og har siden 1999 har man indgået i et decideret samarbejde. I år sluttede Venue Fonden sig til og man sikrede i alt syv danske orkestre/solisters deltagelse. Og med succes (se til venstre under “links”).

I forbindelse med Midem-messen i franske Cannes, som starter 25. januar, afvikler ROSA et internationalt seminar om ”Danish Music seen from an import/export perspective”, lige som Danmarks Radio transmitterer fra den danske åbningsaften.

Music Export Denmarks næste indsatsområde bliver South By SouthWest Festivalen i Austin, Texas 17.-21. marts – den vigtigste musikbegivenhed på det amerikanske marked – mens sommerens to danske festivaler SPOT (4.-5. juni) og Roskilde (1.-4. juli) ud over den musikalske præsentation har til hensigt at øget arbejdsindsatsen, når det gælder om at tiltrække internationale medie-, kultur- og branche-personer.

Derudover er den store tyske Popkomm messe/festival – i år flyttet fra Köln til Berlin – på eksport-programmet (29. september – 1. oktober), for at genere øget interesse på dette store nærmarked, og desuden planlægges et dansk fremstød til november i Norge, hvor danske navne på det seneste har gjort dig flot gældende.

Music Export Denmark arbejder på yderligere fællesfremstød, lige som de tre parter hver for sig fortsætter med at udvikle selvstændige initiativer inden for området.