Østhimmerlands Efterskole prioriterer kreative arrangementer

E-Tur og Pede B. forstærker skolens mangfoldige udtryk.

Tekst af: Malene Jessen

Onsdag 11 november besøger vi Østhimmerlands Efterskole, hvor tredobbelt vinder i MC Fight Night, rapperen Pede B., skal optræde i forbindelse med sin E-Tur. Vi ved, vi skal besøge en skole, hvor en mangfoldig tilgang til undervisning samt inddragelse af gæster udefra vægtes højt – og aftenens koncert med Pede B. er bestemt ingen undtagelse for skolens innovative dagsorden. Hertil snakker vi med forstander Berno Jacobsen, der fortæller os om idéen bag skolens kreative fundament.

Forskellige verdener skaber kreative mennesker

Umiddelbart ligner Østhimmerlands Efterskole enhver anden skole, med bordfodbold, hyggeområder, spisesal og diverse klasselokaler –  men efter nærmere rundvisning af skolen, får man meget hurtig øjnene op for det kreative spektrum af aktivitetsmuligheder, der gemmer sig bag skolens mange døre.

Berno fortæller, at konceptet med skolen er at skabe forskellige verdener, hvorigennem de unge kan udfolde deres talenter – det skaber nemlig kreative mennesker. Skolen adskiller sig fra andre skoler, da eleverne på visse områder får meget frihed.

– Principielt står dørene altid åbne for eleverne til fri afbenyttelse, hvor de kan skabe, når de har lyst. På den måde er der også stor frihed under ansvar. Det kræver modne, kreative og målrettede mennesker. Derfor har vi flere 10. klasse elever, da vi mener, at aldersforskellen mellem de to årgange faktisk gør en stor forskel i forhold til modenhed.

Virkelighedsnært og erhvervsrettet undervisning

Under de forskellige kreative linjer indgår der bl.a. en musiklinje, spiludviklingslinje, teaterlinje, tekstillinje, samt en film- og kunstlinje. Skolen stiller høje krav til undervisningsformerne, som er med til at gøre undervisningen så virkelighedsnært og erhvervsrettet som muligt – både i form af undervisningsprocessen samt anvendt materiale. I forhold til spiludviklingslinjen har skolen for eksempel indgået et samarbejde med Aalborg Universitet, der er med til at optimere kvaliteten af undervisningsprocessen.

– Vi inviterer generelt gæstelærere ind på de forskellige linjer – så eleverne kan få inspiration fra den virkelige verden – ligesom at Pede B. kommer i aften, og giver os inspiration til det musikalske udtryk.

De kreative muligheder

Skolen rummer bl.a. tre biografer – i den ene biograf pryder Olsen Banden figurer væggene, og det er tydeligt, at skolens moderne fundament er inspireret af fortidens stilikoner. Skolen har også et meget stort indendørs samt udendørs atelier, hvor eleverne maler og producerer glas – og keramikkunst, tre forskellige musikstudier, mørkekammer, foredragssal, et tekstildesignrum, filminstitut, motionsrum samt en radiostation, hvor eleverne om aftenen kan sende live over internettet. Alle lokaler skaber et stort forum, som gør skolen til et kreativt univers af muligheder for den enkelte elev.

– Her handler det i høj grad om det kunstneriske udtryk og det får eleverne rig mulighed for, i så forskelligartede omgivelser. Det er dem, der går den modsatte vej, der forandrer verden, og her giver vi inspiration til at kunne gå forskellige veje i et kreativt miljø, afslutter Berno Jacobsen.

Foto af: Malene Jessen & Chris Stilling