Panamah koncert 30. november 2011 - Nørgaards Højskole

Panamah fuldendte årets E-Tur

Det københavnske elektropop-band Panamah er netop ankommet til den 6. efterskole på deres efterskoleturné, og står klar til at få elever og lærer ud på dansegulvet med deres up-tempo beats og poppede melodier.

Aftenens koncert er den næstsidste på touren for Panamah, men samtidig er det også den sidste koncert, der afvikles i 2011 af ROSA – Dansk Rock Samråd, der nu i 6 sæsoner har arrangeret efterskolekoncerter i samarbejde med AFTRYK festivalen.

Året 2011 har fra start til slut budt på en bred vifte af musikalske stilarter, noget som de efterskoler der sikrede sig et besøg af bands og musikere i løbet af året, har sat pris på. Siden marts har E-Turs-vognen kørt riget rundt, først med Ignug, der leverede koncerter med en fantasifuld blanding af rock, pop, disco og soul. Efter dem indtog Kirsten og Marie efterskolerne med deres stemningsfulde sange og akustiske guitarer.

 

SupaJan @ Østhimmerlands UngdomsskoleRapperen SupaJan fik eleverne til at kaste håndtegn i vejret og i løbet af efteråret har sangskriveren Thomas Buttenschøn og indie-rockbandet Hunch Bettors sørget for at levere en håndfuld gedigne koncerter til efterskolerne.

Som det afsluttende musikalske indslag fik det elektroniske band Panamah lov til at afrunde årets E-Turs, og vi nåede at få en snak med bandets medlemmer, inden de gik på scenen i festsalen på Ranum Efterskole onsdag 7. december. Bandets dj og lydmæssige hovedarkitekt, Anders Christensen giber det første spørgsmål, der lyder:

– Hvordan har det været at give koncerter på efterskolerne?

“Det har været rigtig godt at spille efterskolekoncerter, men man kan helt klart mærke, at det er et yngre publikum, man har med at gøre.”

“Når det er så ungt et publikum, skal de ligesom have fortalt, hvad de skal gøre – om de skal stå, sidde, danse eller klappe. Sådan groft sagt. Men det er vildt fedt at man sådan spontant lige kan lave en dansekonkurrence midt i det hele – den var ikke slået igennem på Vega! Ha ha! Under hver efterskolekoncert har vi nemlig udloddet en CD til dem, der gav den mest gas på dansegulvet, og publikum syntes bare, det var rigtig sejt at få lov til at slå sig løs under koncerterne.”

Panamah koncert 30. november 2011 - Nørgaards HøjskolePeter Lützen, bandets guitarist, fortsætter: “Det har været rigtig godt, men også noget helt nyt for os at få lov til at spille flere koncerter i et stræk, som vi har gjort det på efterskoleturneen. Det er vi faktisk ikke så vandt til. Det er jo en meget anderledes proces, end når vi bare er i ”øveren” og spiller sammen der, og vi har klart mærket, at vi bliver meget bedre som band af at være ude og give koncerter, end når vi bare øver os. Det rykker virkelig der her.”

“Samtidig er det også en rigtig godt ting, at komme væk fra det hele og tænke på noget helt andet end det der ellers fylder i hovedet på én i hverdagen”, afbryder Anders Christensen. “Når man er på turné, så er der slet ikke tid til at huske alle de småting man lige skal nå at gøre. Her tænker man kun på at spille musik, være band og give koncerter. Det er en meget fokuseret og koncentreret tilstand man kommer i som musiker, når man slipper for alle de forstyrrende elementer, og bare er i musikken.”

– Hvad håber I på at få ud af at spille efterskolekoncerter?

“Jamen, først og fremmest får vi det ud af det, at vores sange og musik kommer ud til endnu flere folk, hvilket jo er en rigtig dejlig ting” fortæller Anders Christensen videre. “Man bliver helt glad, når man ser hvordan folk reagerer, når de for første gang oplever ens musik, og tager den til sig. Det har vi oplevet rigtig meget, når vi har spillet på efterskolerne.”

Panamah koncert 30. november 2011 - Nørgaards Højskole
“Ud over det giver det os en rigtig god rutine som band at være på turné på efterskolerne” bryder bandets forsanger Amalie Stender ind. “Der er virkelig meget god erfaring at hente af at være afsted. Når man spiller på skolernes gymnastik- eller festsale, i stedet for på almindelige spillesteder, er der så stor forskel på det tekniske udstyr vi møder rundt omkring, når vi skal sætte op til koncerten.”

Hun fortsætter: “Nogle gange er der ikke en decideret scene eller den optimale teknisk, og så må man improvisere og samarbejde for at få det til at fungere. Det er altid spændende og en udfordring for os.”

Peter Lützen giver hende ret: “Vi er faktisk utrolig glade for, hvor heldigt vi har sluppet fra det hver gang. Lyden og opsætningen har virkelig været helt i orden, når vi har spillet koncerterne. Tit er der jo også en musikalsk, kreativ linje eller noget i den stil på skolerne, hvor elever og musiklærer står klar til at give en hånd med det hele, styre lysshow eller tage billeder. Det er jo super fedt at opleve at blive taget imod med åbne arme som band.”

Panamah koncert 30. november 2011 - Nørgaards Højskole

Med disse ord kan man roligt sige, at efterskoleturneen vist sig som en givtig oplevelse for  Panamah, der udgav deres debutalbum ”Ud af Stilhed” d. 26. september 2011.

 

 

Efter koncerten – Hvordan var det?

Albummet, der indeholder en god håndfuld elektroniske dansenumre satte også gang i festen på Ranum Efterskole, og vi samlende et par kommentarer fra eleverne efter aftenens koncert.

Emilie, 15 år, Aarhus og Frederikke 16, Aalborg– Hvordan synes I koncerten var?

Det var fedt, der var vildt god stemning og gang i musikken. Det var rigtig godt.

– Hvad var det bedste?

Det bedste ved koncerten var, at stemningen bare var så god. Det var en rigtig god koncert, kort sagt.

– Hvad var bundskraberen?

Der var ikke sådan rigtig noget, men hvis man skulle sige noget, som kunne være bedre, var det nok at sangene mindede lidt om hinanden.


Maiken, 15 år, Grenå og Maria 16, Grønland– Hvordan synes I koncerten var?

Det var helt sikkert den bedste af alle de koncerter der har været på vores efterskole. Maiken: Jeg kendte dem også i forvejen, så det var rigtig godt at høre dem live her på vores skole. Det var vildt gode.

– Hvad var det bedste?

Musikken var det bedste.

– Hvad var bundskraberen?

Der var overhovedet ikke nogen bundskraber. Det hele var vildt godt.

Viktor, 16 år, Aarhus– Hvordan var koncerten?

Det var rigtig, rigtig fedt. Det var simpelthen den bedste koncert vi har haft på skolen nogensinde. Jeg var meget positivt overrasket over hvor gode de faktisk var.

– Hvad var det bedste?

Det var helt klart musikken. Jeg kan rigtig godt lide den genre af musik, sådan poprock/moderne pop-agtigt. Det er bare meget bedre end Nik og Jay, og sådan noget, som man normalt hører i radioen.

– Hvad var bundskraberen?

Nogen gange synes jeg det var som om, at man ikke kunne høre forsangeren helt tydeligt, men det var jo et kæmpe plus at hun bare så helt vildt godt ud! He he!

Mette, 15 år, Præstbro og Frederikke 15 år, Viborg– Hvordan synes I koncerten var?

Koncerten var bare megafed – de var vildt go’e!

– Hvad var det bedste?

Det bedste var at vi vandt Panamahs nye CD. Vi var nu også ret sikre på, at vi ville vinde, for vi dansede bare så meget for at få den, at vi kom til at svede helt vildt! Hi hi hi.

– Hvad var bundskraberen?

At vi ikke fik en CD hver, men ellers var der ikke noget, der var dårligt.