På billedet ses Josephine Sommer, der optræder i bandet 'The United Uniques'. Til afslutningskoncerten opstrådte tre yderligere bands skabt på lejren, nemling 'Hardcore Hippoes', 'Meteor' og 'Groove'. (Foto: Henriette Hemmingsen)

Pop-Pilot: Piger – grib instrumenterne!

Bortset fra placeringen bag mikrofonen er det desværre stadig et al for sjældent syn, at se piger i dansk rytmisk musik håndtere et instrument. Men nu laves der om på det. Statens Kunstråds Musikudvalg har udpeget ROSA – Dansk Rock Samråd til at lave den første musiklejr for piger i Danmark… nogensinde!

I uge 42 – efterårsferien – får 20 danske piger chancen til at udforske deres evner indenfor musikken, og det uanset om de tidligere har holdt et instrument i hånden – eller ej. Det gælder i al sin enkelthed om, at skabe et frirum hvor pigernes musikglæde kan blomstre og vokse, og hvor de kan få lov til at eksperimentere, og prøve kræfter med musikken på egne præmisser. Og så skal de have det sjovt!

Flere piger i dansk rytmisk musik
Musikudvalget ønsker med dette projekt at ændre på den skæve kønsfordeling, der eksisterer indenfor den rytmiske musik i dag. I en ny rapport fra den internationale konsulentvirksomhed, NIRAS med titlen: “Kønsbalancen i rytmisk musik”, bliver det bekræftet, at der er en stor overrepræsentation af mænd i rytmisk musik. Generelt fortæller tallene om en 80-20 fordeling, hvor mændene besidder omkring 80 % af de musikrelaterede jobs. Lige fra deciderede musikere til musikrelaterede stillinger som musikjournalister, festivalledere, pladeselskabsdirektører, producere og musikanmeldere.

Formanden for musikudvalget, Erik Bach, udtaler:

– Vi synes, det er vigtigt at få ændret på den store skævhed mellem kønnene, der hersker i den rytmiske musikbranche. Derfor igangsætter vi nu dette projekt, hvor pigerne får mulighed for at prøve kræfter med musikken på egne præmisser. Forhåbentlig kan det engagere pigerne fra en tidlig alder. Erfaringerne fra Sverige er rigtig gode, og vi glæder os til at se resultatet af pilotprojektet.

Efterårets Pop-Pilot kommer til at danne baggrund for musikudvalgets fremadrettede beslutninger, om hvordan man vil arbejde med en indsats for at forbedre kønsfordelingen i den danske musikbranche.

Popkollo baner vejen for Pop-Pilot
ROSA – Dansk Rock Samråd er udvalgt af musikudvalget til at tilrettelægge og afvikle projektet Pop-Pilot – en musiklejr for piger i alderen 13-16 år. Pigerne vil på lejren få mulighed for at prøve kræfter med instrumenter som guitar, trommer, bas og klaver, mens de undervises af kvindelige danske musikere.

Som musikudvalgets formand nævner, er det danske pilotprojekt skabt ud fra det svenske forbillede, Popkollo, der siden 2003 har arrangeret musik-sommerlejre rundt omkring i Sverige. Der har piger mellem 12-18 år gennem ni år haft mulighed for at spille og udforske deres interesse og glæde for musikken.

Den svenske Popkollo – der på dansk betyder pop-lejr – har vist sig at være en stor succes, og hvert år er Popkollo-lejrene i Sverige vokset og vokset. I dag tilbyder de endda forskellige valgmuligheder indenfor de mange musikgenrer.

Musiklejre for piger har i det hele tage vist sig at være meget populære verden over. Den svenske Popkollo er i sin tid udsprunget af de amerikanske Girls Rock! Camps, der foregår mange steder i USA. Den første lejr fandt sted i Portland, Oregon i 2001, og der er nu lavet en film om pigernes oplevelser på lejeren. Girls Rock! The Movie viser hvordan pigerne får lov at give den alt, hvad de har i sig, finder nye venner og udvikler sig på det personlige plan.

Hvis du vil se en smagsprøve på, hvordan en amerikansk musiklejr for rock-chicks foregår, så klik på linket herunder:

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=Dbx5PM8jH3w

Pop-Pilot er snart klar til opsendelse!

Lige nu arbejder ROSA – Dansk Rock Samråd på højtryk for at fastlægge programmet for Pop-Pilot, og mere information om vil løbende kunne findes her på siden. På Pop-Pilot vil alle undervisere være kvindelige danske musikere, og du kan læse mere om hver enkel musiker og hvad de vil undervise i herunder.

 

 

 

 

 

PRAKTISK INFO FOR POP-PILOT

Tidspunkt
Uge 42  (d. 15.- 21. okt.) 2012

Sted
Horsens

Pris
1000 Kr.

Ansøgning/tilmelding
For at deltage i Pop-Pilot skal du ansøge om deltagelse via dette link. Da der er et begrænset antal pladser indenfor hvert alderstrin, 13 – 16 år, sker udvælgelsen ved hjælp af lodtrækning blandt de indsendte ansøgninger.

Praktisk info
Prisen omfatter både kost og logi på Pop-Pilot. Deltagerne overnatter i tilknytning til undervisningslokalerne.

Udover et væld af spændende oplevelser får du:

– Mulighed for at lege og eksperimentere med musikkens univers – uanset på hvilket niveau du starter

Undervisning af dygtige og meget inspirerende danske kvindelige musikere hele ugen

– Vurdering af dine evner og hvordan du kan udvikle dem videre

Hyggelige og sjove stunder med 19 andre piger på din egen alder

– Muligheden for at underholde din familie og venner med en lille afslutningskoncert, arrangeret af Pop-Pilot

Ting du skal medbringe på Pop-Pilot

– Dyne, hovedpude samt sengelinned eller sovepose

– Liggeunderlag eller luftmadras

– Afslappet tøj du kan bevæge dig i

– Toiletsager og håndklæde

Program: Under udarbejdelse

Om instruktørerne: Læs her.

Har du yderligere spørgsmål til Pop-Pilotprojektet, kontakt venligst ROSA – Dansk Rock Samråds projektleder Conny Jørgensen på pop-pilot@rosa.org.

Læs konsulentvirksomheden NIRAS’ rapport om “Kønsbalancen i Rytmisk Musik” her.

Læs mere om Popkollo i Sverige her.

Statens Kunstråds Musikudvalg har udpeget ROSA – Dansk Rock Samråd til at arrangere Pop-Pilot. Det gør ROSA i samarbejde med Horsens Kommune, KulisseLageret, Mærk Byen og Musikskolen Horsens med støtte fra DMF – Dansk Musiker Forbund, DAF – Dansk Artist Forbund, DPA – Danske Populær Autorer, DJBFA – Danske Jazz, Beat og Folkemusik Autorer og ORA – Organisationen af Rytmiske Amatørmusikere.